Video Aspect Ratio: 9:4

- Dé Wildplukcursus -

Ontdek de Kracht van Wilde voeding!

In 10 weken

leer je de basis van wildplukken

Meer dan 100

inspirerende lessen

 en + 1700

online enthousiaste cursisten

wildplukken-geneeskracht-kruiden

Een onmeetbare rijkdom!

Al vele tienduizenden jaren zijn we ons bewust van de overvloed aan wilde geneeskrachtige planten en kruiden om ons heen en het is na de industrialisatie (sinds 1900) dat we langzaam maar zeker die oerwijsheid uit het oog verloren zijn.


De afgelopen 10 jaar heb ik me die kennis weer eigen gemaakt. En het opnieuw toe-eigenen van die oerwijsheden heeft me écht in mijn kracht gezet. Het voelt soms wel alsof ik langs de bast van mijn stamboom naar beneden klim en me verbind met talloze generaties voor mij. Het stelt me gewoon instaat om mezelf en mijn kinderen te huizen, kleden, voeden en genezen. En dat voelt als een onmeetbare rijkdom!

De wetenschap dat alles wat ik nodig heb, er in werkelijkheid al is, waar ik ook ben. Als ik het maar kan zien. Dat verandert alles en geeft me een enorm gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid.


Wildplukken zorgt voor heerlijke momenten van diepe ontspanning en verstilling. Loop ik te hard dan zie ik niks, vertraag ik, dan gaat er een wonderlijke wereld van natuur -geneeskrachtige wilde plantjes voor me open. Het bewust worden van, dat houdt me in het hier en nu. Vaak heb ik het gevoel alsof ik een geheime en onzichtbare wereld betreed, waarover ik iedereen na afloop het liefst alles vertel! Vanuit die wens is in 2018 de Wildplukcursus ontstaan.

wildplukken-wilde-kruiden

Een onmeetbare rijkdom!

Al vele tienduizenden jaren zijn we ons bewust van de overvloed aan wilde geneeskrachtige planten en kruiden om ons heen en het is na de industrialisatie (sinds 1900) dat we langzaam maar zeker die oerwijsheid uit het oog verloren zijn.


De afgelopen 10 jaar heb ik me die kennis weer eigen gemaakt. En het opnieuw toe-eigenen van die natuurwijsheden heeft me écht in mijn kracht gezet. Het voelt soms wel alsof ik langs de bast van mijn stamboom naar beneden klim en me verbind met talloze generaties voor mij. Het stelt me gewoon instaat om mezelf en mijn kinderen te huizen, kleden, voeden en genezen. En dat voelt als een onmeetbare rijkdom! De wetenschap dat alles wat ik nodig heb, er in werkelijkheid al is, waar ik ook ben. Als ik het maar kan zien. Dat verandert alles en geeft me een enorm gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid.


Wildplukken zorgt voor heerlijke momenten van diepe ontspanning en verstilling. Loop ik te hard dan zie ik niks, vertraag ik, dan gaat er een wonderlijke wereld van natuur -geneeskrachtige wilde plantjes voor me open. Het bewust worden van, dat houdt me in het hier en nu. Vaak heb ik het gevoel alsof ik een geheime en onzichtbare wereld betreed, waarover ik iedereen na afloop het liefst alles vertel! Vanuit die wens is in 2018 de wildplukcursus ontstaan.

Inhoud van de cursus

Week 1: Het begin

Met o.a.: Wat zijn de ongeschreven regels bij het wildplukken? Wat neem je mee op pad?
Hoe kun je duurzaam wildplukken?


Week 2: Pas op 

Waar moet je opletten qua vervuiling, dieren en giftige planten?


Week 3: Determineren

We gaan aan de slag met determineren! 100% zeker weten, hoe doe je dat?
Wat zijn blad- en bloemkenmerken?

Week 4: Plantenfamilies

Wist je dat elke plant een familie heeft? En dat je sommige families heel makkelijk kunt herkennen?
Er zijn zelfs families waar géén giftige soorten in zitten. In deze week leer je verschillende families herkennen. Super fascinerend!


Week 5: Locatie

Deze week gaat om wáár je kunt wildplukken. Er worden verschillende landschappen in Nederland beschreven.
Ook krijg je tips over wildplukken in de stad, in de 'wilde' natuur en in je eigen tuin.


Week 6: De seizoenen

Deze week staan de seizoenen centraal. Wat kun je in elk seizoen vinden?
Incl. wildplukkalender en online wildplukwandeling.

online-cursus-wildplukken-annedenhertog

Week 8: In de keuken

De wilde smaken in de keuken staan deze week centraal. Hoe kun je elke dag eten als in een sterrenrestaurant? En hoe kun je de oogst bewaren?


Week 9: Geneeskracht

Hoe werkt dat eigenlijk, je eigen medicijnen maken? Welke eenvoudige tincturen kun je zelf in je keuken maken? En hoe gebeurde dat vroeger?


Week 10: Afsluiting

De laatste week alweer! Hoe maak je een gewoonte van wildplukken? En wat zou je terug kunnen doen aan de natuur?


Alle weken in zien


Week 8: In de keuken

De wilde smaken in de keuken staan deze week centraal. Hoe kun je elke dag eten als in een sterrenrestaurant? En hoe kun je de oogst bewaren?


Week 9: Geneeskracht

Hoe werkt dat eigenlijk, je eigen medicijnen maken? Welke eenvoudige tincturen kun je zelf in je keuken maken? En hoe gebeurde dat vroeger?


Week 10: Afsluiting

De laatste week alweer! Hoe maak je een gewoonte van wildplukken? En wat zou je terug kunnen doen aan de natuur?

Alle weken in zien

'Ik gun/geef mezelf deze cursus, want:

 • Ik leer een overvloed aan (genees)krachtige planten bij mij om de hoek (her)kennen,
 • Ik kan na afloop elke dag binnen vijf minuten een gratis salade, eetbare bloemen of ingrediënten voor een taart oogsten. 

 • Ik maak tijdens de cursus eenvoudige 'medicijnen' en bijzondere wilde gerechten,
 • Zodat ik elke dag sterrenrestaurant-waardig kan eten en ik een toffe medicijnkast kan opbouwen

 • Ik maak bewust contact en verbind met de natuur,
 • Ik kom in verbinding door te leren over de natuur en voor de opdrachten lekker de natuur in te duiken.

 • Ik leer andere wildplukkers kennen in de Wilde School Gemeenschap,
 • In de community kun je elkaar leren kennen en onder andere de opdrachten met elkaar delen en elkaar per provincie vinden.

 • Ik herontdek natuurwijsheid door me te verdiepen in oerkennis en leer oerogen ontwikkelen,
 • De kennis van wilde planten en kruiden en hun vele heilzame en geneeskrachtige toepassingen is geboorterecht dat we uit het oog verloren zijn. Met de Wildplukcursus maak je opnieuw kennis met die oerwijsheid en dat geeft je een enorm gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid.

 • Het doet wonderen voor mijn algehele gezondheid en zorgt voor diepe ontspanning.
 • Na de cursus weet jij hoe je jouw unieke gezondheid actief ondersteunt en kijk je op een hele andere manier naar de natuur om je heen, waardoor je op een hele andere manier naar het leven zult aan kijken.

  'Ik gun/geef mezelf deze cursus, want:

 • Ik leer een overvloed aan (genees)krachtige planten bij mij om de hoek (her)kennen,
 • Ik kan na afloop elke dag binnen vijf minuten een gratis salade, eetbare bloemen of ingrediënten voor een taart oogsten. 

 • Ik maak tijdens de cursus eenvoudige 'medicijnen' en bijzondere wilde gerechten,
 • Zodat ik elke dag sterrenrestaurant-waardig kan eten en ik een toffe medicijnkast kan opbouwen

 • Ik maak bewust contact en verbind met de natuur,
 • Ik kom in verbinding door te leren over de natuur en voor de opdrachten lekker de natuur in te duiken.

 • Ik leer andere wildplukkers kennen in de Wilde School Gemeenschap,
 • In de community kun je elkaar leren kennen en onder andere de opdrachten met elkaar delen en elkaar per provincie vinden.

 • Ik herontdek natuurwijsheid door me te verdiepen in oerkennis en leer oerogen ontwikkelen,
 • De kennis van wilde planten en kruiden en hun vele heilzame en geneeskrachtige toepassingen is geboorterecht dat we uit het oog verloren zijn. Met de Wildplukcursus maak je opnieuw kennis met die oerwijsheid en dat geeft je een enorm gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid.

 • Het doet wonderen voor mijn algehele gezondheid en zorgt voor diepe ontspanning.
 • Na de cursus weet jij hoe je jouw unieke gezondheid actief ondersteunt en kijk je op een hele andere manier naar de natuur om je heen, waardoor je op een hele andere manier naar het leven zult aan kijken.

  Meet your Teacher!

  ''Hoi, ik ben Marin, jouw docent voor de komende tijd.

  Tien jaar geleden wist ik níks over de natuur en kwam ik er nauwelijks.

  In de afgelopen tien jaar ben ik een gepassioneerd paardenbloem-eter geworden!

  Het opnieuw toe-eigenen van de natuurwijsheden heeft me fysiek en mentaal écht in mijn kracht gezet. Het stelt me instaat om mezelf en mijn kinderen te huizen, kleden, voeden en genezen. Hoe tof is dat? Het allerliefste breng ik de mensen om mij heen in beweging om zich te verbinden met de overvloedige wilde natuur om hen heen. Daarvoor hoef ik ze alleen maar de juiste richting op te wijzen, want de ‘’wilde’’ natuur zit vol met wonderen én met kennis. Zij is een ware bron van gezonde voeding, medicijnen en materialen. Ik geniet enorm van de verhalen die ik hoor van mensen uit de wilde school gemeenschap die opnieuw kennis maken met oerwijsheden en volledig in de ban raken van de krachten van wilde planten en kruiden. Ik ben benieuwd naar jouw verhaal!''

  Meet your Teacher

  ''Hoi, ik ben Marin, jouw docent voor de komende tijd.

  Tien jaar geleden wist ik níks over de natuur en kwam ik er nauwelijks.

  In de afgelopen tien jaar ben ik een gepassioneerd paardenbloem-eter geworden!

  Het opnieuw toe-eigenen van de natuurwijsheden heeft me fysiek en mentaal écht in mijn kracht gezet. Het stelt me instaat om mezelf en mijn kinderen te huizen, kleden, voeden en genezen. Hoe tof is dat? Het allerliefste breng ik de mensen om mij heen in beweging om zich te verbinden met de overvloedige wilde natuur om hen heen. Daarvoor hoef ik ze alleen maar de juiste richting op te wijzen, want de ‘’wilde’’ natuur zit vol met wonderen én met kennis. Zij is een ware bron van gezonde voeding, medicijnen en materialen. Ik geniet enorm van de verhalen die ik hoor van mensen uit de wilde school gemeenschap die opnieuw kennis maken met oerwijsheden en volledig in de ban raken van de krachten van wilde planten en kruiden. Ik ben benieuwd naar jouw verhaal!''

  wildplukken-online-cursus
  wildplukken-online-cursus
  €127,-
  • Meer dan 60 wilde eetbare planten komen met foto langs,
  • 10 wilde kruidenportretten,
  • Elk seizoen een online wildplukwandeling,
  • 8 extra downloads, o.a.: bloem- en bladkenmerken, oogstkalender, wildplukdagboek, eetbare bloemen pdf, kookboekje,
  • Het maken van: zalf, tinctuur, herbarium, plant illustratie en diverse wilde gerechten,
  • Leer onderweg vanaf je mobiele telefoon en open de cursus in een applicatie,
  • Elke week inspiratie: boeken, video's, podcasts, websites etc,
  • Wilde School community om je vragen te stellen en andere wildplukkers te ontmoeten.

  Sluit je aan bij de wilde gemeenschap van 1500 medecursisten!

  wildplukken-online-cursus
  €127,-
  • Meer dan 60 wilde eetbare planten komen met foto langs,
  • 10 wilde kruidenportretten,
  • Elk seizoen een online wildplukwandeling,
  • 8 extra downloads, o.a.: bloem- en bladkenmerken, oogstkalender, wildplukdagboek, eetbare bloemen pdf, kookboekje,
  • Het maken van: zalf, tinctuur, herbarium, plant illustratie en diverse wilde gerechten,
  • Leer onderweg vanaf je mobiele telefoon en open de cursus in een applicatie,
  • Elke week inspiratie: boeken, video's, podcasts, websites etc,
  • Wilde School community om je vragen te stellen en andere wildplukkers te ontmoeten.

  Sluit je aan bij de wilde gemeenschap van 1500 medecursisten!

  De cursisten over de cursus

  Anna Galema
  Anna Galema

  Deze cursus is een hele fijne cursus voor beginners maar ook voor wat gevorderde wildplukkers. Het geeft je een breed scala aan kennis die je meeneemt de natuur in. Ik voel me nu veel zekerder als ik wildpluk. Het is heel fijn om het landschap beter te lezen en te weten waar je welke planten kunt verwachten. En waar je rekening mee moet houden voor je het ergens in verwerkt. 

  Patricia Kuiper

  'De Wilde School heeft een echte ervaring neergezet met deze wildplukcursus. Deze cursus is echt de “moeite” waard voor elke beginnende wildplukker of wandelaar die boordevol inspiratie en een frisse blik de natuur wil verkennen!’


  Ik vond het vooral erg indrukwekkend hoe diep er wordt ingegaan op de plantenfamilies, en hoe je deze aan specifieke kenmerken kunt herkennen. Ook de recepten en bronnen van inspiratie (van boeken tot podcasts, maar ook social media accounts van andere wildplukkers over de hele wereld) vond ik erg leuk om te ontdekken.

  Samira Maas

  De Wildplukcursus heeft me geleerd om met andere ogen naar onkruid te kijken. Niet alleen hoeveel nut ze hebben, maar ook hoeveel effect ze hebben op ons lichaam.


  Er ging een wereld voor mij open waarvan ik het bestaan voorheen niet helder had. Hierdoor ben ik mijn eigen vierkante meters tuin zoveel meer gaan waarderen en leef ik nu steeds meer met de ritme van de natuur.


  Deze cursus zit niet alleen super goed in elkaar, het brengt je ook een stukje terug naar je roots. Naar jou als eigen persoon waar je meer verbinding mee krijgt. Deze cursus is niet alleen leuk, maar ik geloof ook heel belangrijk!

  Anna Galema
  Anna Galema​​​​

  Echt heel fijn geschreven, ik werd helemaal meegenomen in je enthousiasme. Het was soms zelfs moeilijk om door te lezen omdat ik tegelijk veel zin kreeg om er op uit te gaan, met een mandje en het handboek.

  Patricia Kuiper

  'De Wilde School heeft een echte ervaring neergezet met deze wildplukcursus! Ik vond het vooral erg indrukwekkend hoe diep er wordt ingegaan op de plantenfamilies, en hoe je deze aan specifieke kenmerken kunt herkennen. Ook de recepten en bronnen van inspiratie (van boeken tot podcasts, maar ook social media accounts van andere wildplukkers over de hele wereld) vond ik erg leuk om te ontdekken.

  FAQ - Online wildplukcursus

  Kan ik de cursus op mijn mobiel doen?

  Dat kan zeker! De cursus is zo gemaakt dat je 'm goed op een telefoon kan doen.

  Ook is er een app waarin de cursus staat. Op de computer kan uiteraard ook.

  Moet ik er exact tien weken over doen?

  Elke week komt een nieuwe lesweek vrij, je kunt de cursus dus niet sneller dan die tien weken doen.
  Dit heb ik met opzet gedaan, zodat je de teksten goed kan lezen en tijd hebt voor de opdrachten.
  Je kan me altijd mailen als je liever de gehele cursus in één keer wil kunnen inzien.
  Na afloop van de cursus blijft 'ie gewoon openstaan en kun je de cursus minstens nog twee jaar inzien.

  Wat is de inhoud van de lessen per week?

  Deze kun je hier bekijken: https://course.wildeschool.nl/resources/wildplukcursus-20

  Kan ik météén beginnen als ik de cursus heb aangeschaft?

  Zeker! Je ontvangt automatisch je inloggegevens in de mail, het kan wel zijn dat ze bij je spam terechtkomen, dat is nu al een aantal keer gebeurd.
  Met de inloggegevens kun je direct van start op https://course.wildeschool.nl/resources

  Is er een vervolg op de beginnerscursus?

  De Seizoenscursus/jaarcursus sluit erg goed aan op de beginnerscursus.
  Wil je de kruiden uit je keukenkastje leren kennen? Dan is de Kruidige Keuken cursus een mooie.
  Wil je leren over paddenstoelen telen? Ook daar hebben we een cursus over gemaakt!

  Kan ik de wildplukcursus ook in de herfst/winter doen?

  Zéker! De herfst is juist hét wildplukseizoen: vol noten/zaden, vruchten, kruiden en wortels.

  De winter is een fijne tijd om je te verdiepen in wildplukken. Met de houtkachel aan en de cursus op je laptop bijvoorbeeld. Ook is er een printbare versie, zodat je lekker offline kunt zijn.
  De wildplukcursus staat vol inspiratie, leestips, films etc. Ook zijn er in de winter nog steeds eetbare kruiden te vinden. Waaronder vogelmuur, veldkers en paardenbloemblad. Je kunt winterse paddenstoelen vinden, wortels uitgraven en zeep maken van klimop. Én je hebt alle tools geleerd om los te gaan in het voorjaar.

  Wat is het verschil tussen de seizoens/jaarcursus en de wildplukcursus?

  De wildplukcursus is echt een inspiratiecursus. Het laat je zien wat wildplukken voor je kan betekenen in je leven. Ook leer je veel over wat er bij wildplukken komt kijken: landschappen, regels, wat neem je mee, waar moet je op letten, plantenfamilies etc. Maar ook over de geschiedenis, geneeskracht en wat je allemaal kunt oogsten in Nederland en wat je er van kunt maken naast gerechten.


  De jaarcursus/seizoenscursus gaat echt over het koken met de wilde planten,

  met heel veel recepten en om de week twee planten die uitgebreid worden besproken.

  De basis wordt wel besproken, maar niet heel uitgebreid. Echt een doe-cursus.

  Kun je de cursus ook in het buitenland doen?

  Zeker! Er zijn al cursisten uit België, Noorwegen, Frankrijk en Portugal. Soms komt een plantje niet voor, maar het overgrote gedeelte van de planten vind je ook in het buitenland.

  Ik ben niet echt meer een beginner met wildplukken, is de cursus dan wel geschikt?

  Het is een wildplukcursus die voornamelijk voor beginners is, maar door het maken van de cursus heb ik er zelf ook veel van geleerd.

  Zo wordt er dieper ingegaan op de verschillende dingen waar je op moet letten (vervuiling, dieren, giftige planten), wordt wildplukken in de geschiedenis geplaatst, leer je over de verschillende landschappen van Nederland, hoe je goed kunt determineren, hoe je verschillende plantenfamilies kunt herkennen en worden 10 planten uitgebreid behandeld.

  Daarnaast zijn er veel linkjes naar inspirerende videos, boeken en recepten. Meer per week kun je hier lezen. Ook is er een community waar je andere cursisten uit je eigen omgeving kan leren kennen en de opdrachten kunt bespreken.


  Door het maken van deze cursus en er veel over uit te zoeken en lezen heb ik er zelf veel van opgestoken en bijgeleerd.

  Kan ik de cursus cadeau doen, hoe werkt dat?

  Wat leuk dat je de cursus cadeau wil geven.
  Als je de cursus afrekent met je eigen e-mailadres en mij een mailtje stuurt

  met het e-mailadres van de ontvanger van het cadeau dan kan ik een account voor hem/haar aanmaken.

  Ik kan deze gegevens naar hem/haar versturen wanneer jij wil. (bijvoorbeeld op de verjaardag of na kerst) Zo blijft het dus nog even een verrassing.

  Heb je nog een vraag over de cursus?

  Stuur een mailtje naar info@wildeschool.nl en wij beantwoorden je vraag.

  wildplukken-oerogen-herkennen online-cursus-wildplukken-annedenhertog