Zelf een vetbol maken
17 februari 2022 
in diy
1 min. leestijd

Zelf een vetbol maken

Alhoewel de winters niet zo koud meer zijn, is er niet heel veel voedsel te vinden voor de vogels. Je kunt heel gemakkelijk zelf een vetbol maken om ze een handje te helpen. Leuk om te doen met je kinderen!


Nodig

  • Diverse zaden (denk aan zonnebloempitten, maanzaad, brandnetelzaad, hennepzaad, rozijnen, noten en pinda's)
  • Kokosolie
  • Pan
  • Gietmal
  • Eventueel een takje
  • Draad om de vetbol op te hangen

Als gietmal heb ik gekozen voor een bloempot, maar je kunt ook denken aan cupcake vormpjes of een beker met oor zodat je hem aan het oor op kunt hangen.


Doen

  1. Smelt de kokosolie in de pan totdat het vloeibaar wordt.
  2. Doe de zaden en noten erbij en roer goed door ongeveer in een verhouding 1:1
  3. Giet de mix in de mal en laat deze hard worden. Steek er eventueel een takje in zodat vogels hierop kunnen staan terwijl ze eten.


Je kunt allerlei verschillende dingen gebruiken om je vetbol mee te maken zoals een beker

Je kunt ook een bol maken, door als het kokosvet hard begint te worden met je handen een bal te maken. Maak er dan ook meteen een gat in om het touw doorheen te doen waarmee je het ophangt.

Heel veel plezier met het maken!

Liefs, Natasja

Over de schrijver
De natuur is voor mij als beeldend kunstenaar een voortdurende bron van inspiratie. Naast de kunstacademie heb ik allerlei ambachtelijke opleidingen, cursussen en workshop gedaan zoals houtbewerken, wilgentenenvlechten, vilten, weven, textielverven en plantgeneeskunde. - Momenteel doe ik de Nederlandse Keramiek Opleiding in Gouda waar ik leer pottenbakken en werken met klei. De producten die ik maak zijn dan ook allemaal ambachtelijk gemaakt van natuurlijke, duurzame en lokale materialen. - Daarnaast ben ik op dit moment een boek aan het schrijven over de brandnetel en alles wat je daarmee kunt doen. Tevens ben ik betrokken bij buitenplaats De Hoorneboeg in Hilversum waar we allerlei trainingen, workshops en retraites geven voor de verbinding met jezelf en de natuur. - Kortom, bij alles dat ik doe vormt de natuur de basis van waaruit ik dingen probeer te creëren die laten zien hoe mooi en wonderlijk de natuur in elkaar zit.

Geef jezelf een online cursus cadeau