Wildplukwandeling door gids Ilse

in Groningen/Drenthe

Je leert de overvloed aan eetbare planten bij jou om de hoek (her)kennen

Ticket en data

Hoi, ik ben Ilse!

Mijn zoektocht naar verbinding leidde me naar de plantenwereld, en de plantenwereld gaf me zo veel.

Het liet me mezelf kennen, en stripte me van dingen die ik niet nodig had. Het liet me krachtiger voelen, het gaf me rust, mijn zintuigen mochten aan het werk en ik ontmoette mensen met dezelfde interesses. Ik voel me verbonden, met mezelf, de natuur en mijn community.

Na jaren studeren weet ik nu welke planten en paddenstoelen ik kan gebruiken om te eten en te drinken, maar ook dat ze geneeskrachtig zijn. Elke dag eet ik iets wat het wilde plantenrijk mij te bieden heeft en daardoor voel ik mij gezonder dan ooit.


Ik houd me bezig met spoorzoeken en vogeltaal om zo het bos nog beter te leren lezen. Want hoe prachtig is het dat ik weet waar welke plant groeit, welke boom elk jaar weer dezelfde paddestoelen geeft en wat de paden zijn die de das gebruikt. Hierdoor voel ik me geen outsider meer, ik mag meedoen en leren van wat de natuur mij laat zien.


Het moederschap heeft mijn leven nog meer verdieping gegeven, mijn dochter die draait mee in het leerproces en tegelijk mag ze mijn leraar zijn. Ze kent al ontzettend veel planten en maakt net als ik vroeger de meest interessante 'heksensoepjes'.


Lijkt het je fijn om eens met mij te verwilderen? Wees dan welkom op een wildplukwandeling.

Stel je voor:

Je loopt stilletjes door het bos, je scant met je blik de omgeving en hoort daar gerommel uit een hoge boom komen. Je komt wat dichterbij en ziet dan dat er een tweetal vogels het  behoorlijk druk hebben. De vogels blijken in een tamme kastanje te zitten en trekken de ene bolster na de andere bolster open en gooien de kastanjes op de grond.

Nu je nog eens goed kijkt, zie je een eekhoorn op de grond, de kastanjes verzamelen om ze snel te verstoppen voor de andere dieren in het bos.

er zijn genoeg kastanjes voor de gaaien, voor de eekhoorn en ook wat voor jou.

Zo zie je dat als je goed oplet en observeert je de verbindingen ziet die zich in het bos afspelen. Je mag meedelen in de winst, maar je wil ook niet te veel pakken want je bent niet de enige die oogst.

Dit bewustzijn geeft je een gevoel van erbij horen. Jij bent onderdeel van de natuur.


Misschien is het bos nu nog een grote groene massa en vind je het lastig om planten van elkaar te onderscheiden, laat staan dat je weet welke je kan eten.

Dit is een een eerste stap en hier gaan we dan ook mee beginnen.

We komen samen, lopen door het bos en laten onze zintuigen lekker hun gang gaan. Wat herken je? Wat wil je leren kennen? En wat wil je er daarna mee gaan doen? Dit wordt het onderzoek van onze wildpluk wandeling.


Natuurlijk maken we het ons gemakkelijk met een kopje wilde thee en wat lekkers om te eten.

Elke maand geeft Ilse een wildplukwandeling

Ilse geeft ook Privéwandelingen 

Meer informatie over privewandeling

Wat mag je verwachten van de wandeling?

 • Een wandeling van ongeveer 2,5 uur
 • Je ontdekt, ruikt en proeft, afhankelijk van het seizoen, zo'n 15 verschillende soorten kruiden, bessen, noten, wortels en bloemen
 • Je leert hoe je een aantal planten kunt gebruiken als EHBO
 • Je leert hoe je zelf planten kunt herkennen en opzoeken
 • Een rustmoment waarin je je verbindt met de natuur en met anderen
 • Je ontdekt nog meer toepassingen zoals het maken van touw en weven van manden met wild materiaal
 • We sluiten af met een kopje wilde thee en een wild hapje. Neem je zelf een theekopje mee?
 • Je komt geïnspireerd, voldaan en wijzer weer thuis!

Alle informatie op een rijtje:

  Voor wie?  

  Voor iedereen die interesse heeft in de natuur


  Kosten?

  Een rondleiding kost € 30 per persoon.


  Praktische informatie

  • Een rondleiding duurt ongeveer 2,5 uur we wandelen maximaal 3 a 4 km
  • We zijn de hele tijd buiten, dus je past kleding en schoenen aan aan de weersomstandigheden
  • De groepsgrootte is maximaal 15 personen
  • We drinken een wild drankje (neem je eigen mok mee)
  • Roken is niet toegestaan tijdens de wandeling
  • Huisdieren zijn niet toegestaan


  Veel gestelde vragen

  • Kan ik de wandeling annuleren/de datum wijzigen?
   • Een geboekte wandeling kan geannuleerd of gewijzigd worden door contact op te nemen via welkom@wildeschool.nl, wijzigen of annuleren kost €2,50 administratiekosten.

€30,-

Cadeaubon wildplukwandeling of cursus

Een leuk en origineel cadeau voor een verjaardag maar ook voor Sinterklaas, Kerst, een bepaald jubileum of voor zomaar. 


Deze cadeaubon kan worden gebruikt voor een wildplukwandeling of Wilde School cursus.

Ander bedrag dan €30,-? Die vind je hier.

Marjo Alberts
"Je doet het erg relaxt en natuurlijk. Dat geeft een ontspannen gevoel en ik voelde me gelijk thuis bij jou. Dat wat je vertelt is heel leuk om naar te luisteren. Informatief, met interessante en grappige wetedingetjes. Ik vond het een zeer inspirerende dag!"
Sarena Solari
"Zo leuk om nu te weten dat dat 'onkruid' uit m'n tuin lekker smaakt en ook nog eens heel gezond is. Super leuke middag gehad. Nu gewapend met een boekje de natuur in op zoek naar nog meer lekkers."
Sandra Zoë
"Tijdens de wildplukwandeling heb ik veel geleerd en gedaan, ik vond het super! Mijn oer verzamel gevoelens zijn weer tot bloei gekomen."