Wildplukken in Spanje

Wildplukken in Spanje

In Nederland werd ik nogal eens vreemd aangekeken als ik aan het wildplukken was. In het park had ik veel bekijks wanneer ik mijn mandje vulde met paardenbloemen of brandnetels. Het zorgde altijd voor leuke gesprekken, maar het was duidelijk dat veel mensen nog nooit uit de natuur hadden gegeten. Wildplukken wordt ook in Nederland steeds populairder. Met de aandacht voor goed en lokaal eten, ontstaan er ook steeds meer wildpluk kookboeken, wildplukwandelingen en (online) groepjes voor enthousiastelingen. Toch is wildplukken nog niet helemaal ingeburgerd in Nederland.

Wildplukken in Spanje

Hoe anders is dat in Spanje! Sinds een jaar woon ik in Andalusië en het is super om te zien hoe wildplukken in Spanje volledig onderdeel is van het dagelijks leven. Nou valt er hier ook héél veel lekkers te plukken. Vijgen en druiven in de zomer, granaatappels en amandelen in de herfst, citrusvruchten in de winter en het vroege voorjaar. Om nog niet te spreken over de grote hoeveelheid kruiden die je hier in het wild kunt vinden. Tijm, rozemarijn, salie, lavendel en Sint-Janskruid groeien hier in overvloed. Iedereen kent wel een familierecept om deze kruiden te verwerken in een helende tinctuur of een heilzaam zalfje.

Wilde asperges plukken

Eén van de leukste wildplukmomenten is als het net heeft geregend. Dan poppen er van de één op de andere dag wilde asperges op. Omdat het hier niet zo vaak regent, zijn de asperges een bijzondere delicatesse en staan mensen extra vroeg op om de ze te plukken. Wij visten regelmatig achter het net, omdat de buren er eerder bij waren. Het plukken is nog best een karwijtje. De asperges groeien aan de onderkant van stekelige bosjes en laten zich niet zo gemakkelijk zien. Als je iemand in Spanje driftig met een stok tegen een prikkelstruik ziet slaan, is de kans groot dat diegene naar asperges aan het zoeken is.

Wilde asperges lijken een beetje op groene asperges, maar ze zijn een stuk dunner en ook wat bitterder van smaak. Je kunt ze rauw eten of even kort blancheren en serveren met wat olie en zout. Zeker na de moeite die het kost om ze te plukken, is het een overheerlijk gerecht.

Kastanje feesten

Wildplukken in Spanje is zo geïntegreerd dat er zelfs speciale feesten voor worden gegeven. Hier in de Alpujarras, waar ik woon, worden rond 1 november kastanje feesten gegeven. De kleine bergdorpjes staan dan een paar dagen helemaal in het teken van kastanjes. Er worden wandelroutes langs de kastanjebomen uitgestippeld, er zijn bakwedstrijden en er wordt natuurlijk flink wild geplukt. ’s Avonds komt het dorp bij elkaar om te genieten van vers geroosterde kastanjes, die op een grote barbecue worden bereid. Het is heel mooi om te zien hoe dit soort tradities hier nog steeds springlevend zijn.

Leven met de seizoenen

Doordat er zoveel aandacht is voor de natuurlijke wereld om je heen, ben je jezelf ook veel bewuster van de seizoenen. Als je weer eens iemand met een mandje langs de weg ziet struinen, of je ziet dat er een seizoen specialiteit op de kaart staat van een restaurant, word je vanzelf nieuwsgierig naar wildplukken. En uiteindelijk begin je er zelf ook oog voor te krijgen. Wij trekken nu regelmatig de bergen in als we weten dat het kastanje of walnotenseizoen is of zoeken juist de rivierbedding op als we behoefte hebben aan tijm of rozemarijn. Hoe gaaf zou het zijn als we ook in Nederland weer die verbinding met de natuur terugvinden? Dat wildplukken niet aan een klein clubje is voorbehouden, maar dat het weer verwordt tot algemene kennis. Als zoveel mensen zich voor wildplukken blijven interesseren, zou dat zomaar eens kunnen gebeuren!

Anne Merkx
anne_merkx@hotmail.com