Wildplukken in de winter - December/januari/februari
01 december 2022 
4 min. leestijd

Wildplukken in de winter - December/januari/februari

Wildplukken in de winter

Wildplukken in de winter, kan dat nog?

Ik krijg vaak de vraag of je nog wel kunt wildplukken in de winter, is dan niet alles kaal en leeg?
Juist door ook in de winter de natuur in te gaan en te oogsten ga je het seizoen veel intenser beleven.

Wist je dat er in de winter bijzondere dingen te oogsten zijn?
Zo vind je vaak nog rozenbottels vol vitamine C, maar ook slijmerige fluweelpootjes, knapperige lisdoddescheuten, aromatische populierknoppen, dure hopscheuten, de daslook die naar knoflook smaakt en langs de kust vind je japans bessenwier.

Onderaan vind je een downloadbare pdf met eetbare vondsten die je in de winter kunt oogsten.

De lievelingsoogst van de Wilde School in de winter

De vetgedrukte namen die je hieronder kunt vinden worden uitvoerig besproken in de online Wintercursus.

Wildplukken in de winter?! Maar dan groeit er niks!? Of toch wel?
Juist in de winter komen we vaak te weinig buiten.
Terwijl de winter prachtig is, en de wilde kruiden, planten en paddestoelen die er groeien enorm krachtig!

In de wintercursus nemen we je elke week mee naar buiten om de natuur en haar schatten te herontdekken.

Zo leer je over de medicinale kracht van verschillende paddestoelen, maken we zeep van wilde planten
en maken we vegan lekkernijen zoals een kerstboomlatte, vegan omelet, groene glutenvrije pannekoeken,
zaden crackers met wilde pesto en wilde bloemen en kerstkoekjes gemaakt met hulst.

Plus…. In de winter editie zullen er meer recepten in video-vorm online komen!

wilde kruiden in de winter

Wilde kruiden in de winter

Er zijn nog een aantal wilde eetbare kruiden te vinden in december/januari en februari.
Als het heeft gevroren wordt de oogst helaas al een stuk minder.

  • Veldkers

Als de moestuin leeg is kun je veldkers nog vinden, zelfs in het midden van de winter. Hij smaakt lekker pittig, naar tuinkers.

  • Vogelmuur
  • Brandnetel

Heb jij al een voorraad gedroogde brandnetels aangelegd? Zo niet: doen! Ideaal voor in de winter, om je weerstand op peil te houden en je te voorzien van extra mineralen.

Een plant die smaakt naar een Granny Smith appel.

Vanaf ongeveer februari

  • Speenkruid
  • Daslook

Oeh die geur, en de smaak! Knofloooook!

  • Kraailook

eetbare paddenstoelen in de winter

Eetbare paddenstoelen in de winter

De meeste mensen vinden wilde planten eten al eng, laat staan eetbare paddenstoelen. Gelukkig is het veel minder spannend dan je denkt. Als je je goed verdiept in de eetbare paddenstoelen zijn er zoveel paddenstoelen die niet met een giftige te verwarren zijn. Goed determineren is zo belangrijk! En er gaat een wereld voor je open als je eenmaal met het paddenstoelenvirus besmet bent.

  • Oesterzwammen
  • Fluweelpootje
  • Chaga / Berkenweerschijnzwam
  • Judasoor

Wortels

  • Teunisbloem

Als je het rozet herkent kun je de wortel gaan oogsten, deze smaakt een beetje naar pastinaak. De wortels worden in het Frans door hun roze kleur en smaak ook wel ‘jambon vegetal’ genoemd, of ‘ham’ genoemd.

  • Paardenbloem

Hallo levermedicijn! Koffie, thee, een tinctuur of gerecht van paardenbloemwortels is een kleine detox voor je lichaam. Linda maakt er in de herfstcursus bonbons(!) van.

  • Nagelkruid

De wortel van nagelkruid ruikt en smaakt een beetje naar kruidnagel. Lokaler kan het niet.

  • Cichorei
  • Daslook

Als je weet waar daslook in het voorjaar groeit kan je nu terugkomen om de daslookknolletjes uit te graven. Ze lijken en smaken naar knoflook.

  • Mierik
  • Look zonder look
  • Lisdodde
  • Grote klit
  • Smeerwortel

Maak je eigen smeerwortelzalf die helpt tegen blauwe plekken, kneuzingen en verstuikingen.

Overige oogst in de winter

  • Dennen & sparrennaalden
  • Populierknoppen
  • Japans bessenwier
  • Rozenbottels

Wist je dat rozenbottels 10x meer vitamine C bevatten als sinaasappels? In de herfstcursus maak je je eigen rozenbottelpillen!

Vanaf februari:

  • Lisdodde scheuten
  • Hopscheuten

Voor zo’n €100 per kilo gaan ze over de toonbank, terwijl ze gewoon in het wild groeien!

Hoe ga ik te werk met wildplukken?

Hier vind je een pdf met de oogst van de winter, deze kun je op je telefoon/ipad opslaan en af en toe bekijken als je in de natuur wandelt.

Een plant gespot waarvan je denkt dat deze eetbaar is?
Vaak begin ik met de Plantnet-app, hier kun je een foto inzetten en zie je welke plant zij denken dat het is. Sinds een paar jaar is de app ontzettend accuraat! Daarna check ik het met het determinatieboekje ‘200 eetbare wilde planten‘ na, omdat hier duidelijke tekeningen, beschrijvingen en foto’s in staan. Want: alleen bij 100% zekerheid kun je het eten!

Kennis uitbreiden

Basiscursus wildplukken

Vind je het spannend om te beginnen met wildplukken? Dan is de online basiscursus wildplukken erg geschikt. In 8 weken leer je de basis van wildplukken. Je leert de ongeschreven regels, waar je op moet passen, hoe je goed kunt determineren etc. Ook kun je je oogst laten controleren in de community.

Wintercursus ‘herontdek de kracht van wilde kruiden’

Wil je dieper ingaan op de oogst die je in de winter kan vinden? En wat je er mee kunt maken (in de keuken, medicijnen, zeep, verf etc.)?
Dit leer je in de wintercursus.

Wat wildpluk jij in de winter? Tag #dewildeschool op instagram en wij reposten je bericht.

Over de schrijver
Tien jaar geleden wist ik, Marin, níks over de natuur en kwam ik er nauwelijks. In de afgelopen tien jaar ben ik een gepassioneerd paardenbloemeter geworden.De natuur met al haar toepassingen heeft me kennis laten maken met een heel ander leven.Sinds zeven jaar ben ik wildplukgids, waarin ik zo'n +1000 mensen kennis heb laten maken met wildplukken.Mijn kennis komt uit vele uren zelfstudie, een Permacultuuropleiding, tweejarige Geneeskrachtige kruidenopleiding, orthomoleculaire voeding opleiding en meerdere cursussen.In april 2020 ben ik begonnen met de Wilde School en er zijn nu al meer dan 2000 cursisten. Dankbaar!

Geef jezelf een online cursus cadeau