31 jan Recept: Kerstboomkoek
Iets leuks en lekkers om mee te nemen op kerstvisite: glutenvrije, veganistische koekjes met in de hoofdrol jawel… de kerstboom!
Sparrennaalden zijn eetbaar, ze zijn heel aromatisch van smaak en ook nog eens supergezond.
In de wintercursus geven we je meer uitgebreide informatie over sparren, dennen en hun superkrachten.
Ze zijn op krachtigst in de winterperiode.
Dit receptje komt uit de Jaarcursus wildplukken & koken en is bedacht door kok Linda Schaap.
Ezelsbruggetje
- Eén naald die uit het hout steekt, betekent de S van Solo of Spar
- Twee naalden uit het hout is de D van Duo of Den
Er zijn superveel soorten dennen en sparrenbomen en ze zijn allemaal eetbaar én te gebruiken voor dit recept.
Joepie! Wel is het belangrijk dat je de naalden niet verwart met die van de zeer giftige taxus.
De kerstboom die de meeste mensen in huis hebben staan, is dus een..? Precies, een sparrenboom.
De naalden zijn heel aromatisch, alleen de geur al geeft een kerstgevoel.
Deze geur komt door de aromatische oliën die de naalden bevatten.
Deze aromatische oliën zijn een weldaad voor je gemoedstoestand, zowel wanneer je door een heerlijk geurend naaldbos loopt als wanneer je een kerstboom in huis hebt staan.
Daarnaast zijn de naalden ook nog eens erg lekker en zitten ze tjokvol vitamine C!
Echter zijn de reguliere kerstbomen die verkocht worden voor in huis veelal bespoten waardoor je deze beter niet kunt consumeren.
Sowieso is het een fijn idee om een biologische kerstboom te kopen of er zelfs een te adopteren.
Je kunt ook in het bos op zoek gaan naar wat sparren- of dennennaalden voor dit recept.
Ingrediënten
♡ 7 eetlepels vers of gedroogde sparrennaalden (of dennennaalden)
♡ zest van 1 citroen
♡ 175 gram amandelmeel
♡ 225 gram volkoren rijstmeel / havermeel (of een mix)
♡ 75 gram tapiocameel
♡ 100 gram vegan boter (op kamertemperatuur)
♡ 8 eetlepels ahornsiroop
♡ snuf zeezout
Recept
♡ Haal de naalden van de takjes af en snijd of knip in kleine stukjes
♡ Rasp de schil van 1 citroen
♡ Voeg alle ingrediënten behalve 3 eetlepels sparrennaalden toe in een grote kom en kneed tot een deeg
♡ Rol uit (een kleine cm dik) op bakpapier met een extra stuk bakpapier erop en en vorm er koekjes van
♡ Druk in de koekjes de rest van de sparrennaalden
♡ Bak op 175 in 10-15 minuten goudbruin.
♡ Ze worden bij het afkoelen nog knapperiger