Voedselbos advies nodig? – Bel met je vragen

Heb je voedselbos advies nodig?

Ben je bezig met het realiseren, ontwerpen, aanleggen of onderhouden van je eigen voedselbos of voedseltuin en loop je tegen problemen aan? Heb je vragen en/of behoefte aan een sparringpartner die met je mee kan denken?

Het kan ook zijn dat je nog helemaal aan het begin van het proces staat. Is een voedselbos iets voor mij? Wat komt er allemaal bij kijken? Ook met deze vragen kan ik, Maarten je helpen.

Vanaf 30 min via zoom of via bellen kan ik je vragen beantwoorden en ben je goed geïnformeerd over wat er komt kijken bij het opzetten van een voedselbos, of het iets voor je zou kunnen zijn, en welke stappen je nu kunt zetten.

Mijn expertise ligt in het achterhalen van jouw wensen en het vormgeven van een duidelijk beeld, zodat je zelfstandig verder kunt met het ontwerp. Ik beoordeel ontwerpen op basis van permacultuurprincipes en voedselbossen, en richt me op bodemgezondheid en manieren om deze te verbeteren. Daarnaast begeleid ik beheer vanuit een holistische kijk en de principes van permacultuur, met een focus op voedselbossen, voedseltuinen en agroforestry-systemen.

Ik help je graag om alle puzzelstukjes die je hebt samen te voegen tot een coherent geheel dat je zelf verder kunt uitbreiden. Samen kunnen we het ontwerp op locatie bespreken om eventuele toekomstige problemen te identificeren die je misschien over het hoofd hebt gezien. Hiermee kan ik je aanzienlijk vooruithelpen.

Omdat een natuurlijk systeem nooit volledig af is, bied ik ook graag ondersteuning bij de aanleg of het beheer, zodat de puzzelstukjes op de juiste plaats komen te liggen en je daarna zelf verder kunt.

Ik bekijk de bodem, wind, water, glooiingen in het terrein en omliggende gebieden als een samenhangend geheel.

Bellen/zoomen:

Je kunt er voor kiezen om te bellen of te zoomen.

Je kunt naast de bel-pakketen die je hieronder ziet staan ook je eigen mix maken van bijvoorbeeld 3 uur + 1 uur.
Op de langere beltijd van 3, 6 en 8 uur zit een korting van ongeveer 10%. En bij de beltijd van 8 uur zit de online bodemcursus als cadeau.
De gekozen beltijd is 1 jaar geldig en deze kun je in delen inzetten. (minimaal 30 minuten per keer) De prijs is incl. btw

Als je je vragen van te voren instuurt kan ik alvast over de vragen nadenken.

Een voorbeeld van vragen waarmee ik jou kan helpen:

Ontwerp en voorfase vragen

 • Kan je mijn ontwerp beoordelen? 
 • Past een voedselbos of tuin bij mij?
 • Is dit terrein geschikt als voedselbos/voedseltuin?
 • Wat voor type voedselbos past bij mij?

Beplantingsvragen

 • Kan je de plantenlijst van mijn ontwerp eens doornemen en checken of die is aangepast aan mijn regio, bodemtype? 
 • Welke (eetbare) bomen/struiken kunnen in mijn windkering?
 • Welke eetbare planten kan ik in mijn (zwem)vijver kweken? 
 • Welke boomsoorten kan ik nog aanplanten voor een betere bloesemboog?
 • Welke ondersteunende soorten passen op mijn terrein
 • Hoe leg ik de kruidlaag van mijn voedselbos aan? 
 • Welke onderstammen zijn geschikt voor mij terrein?
 • Waar moet ik op letten bij de aanplant?

Beheervragen 

 • Hoe kan ik ziektes en plagen voorkomen en beheren?
 • Hoe maak ik mijn eigen plantenkwekerijtje?
 • Wat kan ik combineren als tussenteelt met mijn notenboomgaard?
 • Hoe kan ik de biodiversiteit in mijn tuin het best herstellen? 
 • Hoe kan ik zelfvoorzienend worden op vlak van mulchvoorziening?
 • Is het nodig om te snoeien?
 • Hoe moet ik omgaan met brandnetels op mijn terrein?

Bodemvragen

 • Hoe kan ik mijn bodem herstellen?
 • Hoe krijg ik een betere waterbalans op mijn terrein?
 • Hoe kan ik de bodem helpen om sneller te herstellen?

Uiteraard zijn er nog veel meer soorten vragen mogelijk. Ik kijk ernaar uit om jouw vragen te horen! 

voedselbos advies op locatie

Voedselbos advies op locatie:

Ik bied ook de mogelijkheid om op locatie langs te komen voor advies. Dit kan zowel bij je thuis als op het terrein waar het voedselbos of de eetbare bostuin zal worden aangelegd of reeds is gerealiseerd.
De kilometervergoeding is €0,50 per kilometer. (vanaf Bronnegerveen, Drenthe)

Een locatiebezoek kun je boeken vanaf 4 uur. De tijd die je boekt (4, 6 of 8 uur) is voor één locatiebezoek.
Als we minder dan de gekozen tijd nodig hebben kun je de resterende tijd later inzetten voor een telefonisch of online (Zoom) consult.
Dit kan 1 consult zijn of dit kunnen er meerdere zijn (vanaf 30 minuten)

Wie ben ik?

Hoi, ik ben Maarten, voedselboscoach met een grote passie voor de natuur. Mijn reis begon in 2005 als hovenier, en rond 2010 specialiseerde ik me tot boomspecialist. De afgelopen jaren heb ik me verder verdiept in voedselbossen en volgde ik onder andere een opleiding bij Taco Blom. Op de Veluwe heb ik een voedselbos van 3 hectare ontworpen en aangelegd.

Mijn aanpak combineert gevoel met kennis, waarbij ik altijd streef naar een natuurlijke uitstraling, met verschillende hoogtelagen en waterpartijen. Daarnaast heb ik een jaartraining ‘Magie van Bomen’ gevolgd, wat me helpt om nog dieper verbinding te maken met de energie van bomen en de natuur.

Opgegroeid als tuinderszoon in de biologische rozen- en plantenteelt, begon mijn passie voor groen toen ik met mijn ouders naar een kaal stuk land in de polder verhuisde. Hier hielp ik bij het aanleggen van groen, wat me inspireerde om een opleiding tot hovenier te volgen. Na mijn opleiding startte ik mijn eigen hoveniersbedrijf, dat ik later omvormde tot een boomverzorgingsbedrijf.

Mijn ontmoeting met Marin, oprichter van De Wilde School, was een keerpunt in mijn leven. Samen richtten we De Wilde op, waarbij we ons onder andere focussen op permacultuur. De Wilde Bodem is een onderdeel hiervan, waar we streven naar een gezonde bodem vol leven. Ik realiseerde me steeds meer het belang van een gezond bodemvoedselweb, dat zorgt voor betere groei, minder ziektes en gezondere voeding voor mens en dier.

Deze voortdurende ontdekkingsreis naar de natuur en haar wonderen is wat me elke dag drijft en inspireert.

Maarten zijn online bodemcursus:

Dé Bodemcursus

Deze nieuwe holistische bodemcursus is gebaseerd op Maartens kennis en ervaring uit hoveniers- en boomverzorgingswerk, gecombineerd met de voedselboswereld en permacultuur.
Een greep uit de 23 modules: bodemvoedselweb, mycorrhiza, luchthuishouding, bodemonderzoek, observeren, mulchen, plantgezondheid en vele anderen. Een mooie combinatie tussen theorie en de belangrijke praktijk.

Voed de bodem, voed jezelf.

Bekijk de cursus