Een dag uit het leven van kruidencursus docent Afke

Een dag uit het leven van kruidencursus docent Afke

Een dag uit het leven van Wilde Apotheek kruidencursus docent Afke.
Wil je een mailtje als haar Wilde Apotheek cursus 14 mei online komt? Vul dan hier je e-mailadres in.

 

Kruidencursus thee

Ochtend

Ik begin de dag het liefst buiten. Ik trek warme kleren aan, zet een pot met kruidenthee en stap de frisse ochtend in. Als het mooi weer is ga ik een kwartiertje zitten om naar de zonsopgang te kijken, maar bij regen en storm ga ik naar de kas. Kijken hoe het met de zaailingen gaat en om hongerige slakken te verzamelen. Op deze manier begin ik iedere dag rustig en in verbinding met de natuur om ons heen. Ik doe dit trouwens niet in de winter hoor, dan is het hier in de polders van Zeeland veel te guur om ‘s ochtends buiten te zitten. Maar een groot deel van het jaar kan het wel!

Geneeskrachtige kruiden

Mijn ontbijt bestaat (onder andere) uit eitjes van onze eigen kipjes, radijsjes uit de kas en een kopje paardenbloemwortelthee. De bittere smaak ondersteunt de spijsvertering en past goed bij de wakkerschuddende energie van de lente!

Daarna ga ik douchen en verzorg mijn haar met een shampoo van grote klis en een haarspoeling van brandnetel, dat geeft veel glans en versterkt het haar. Als gezichtverzorging gebruik ik rozenwater of zelfgemaakte goudsbloemolie.

Wilde apotheek cursus

Dan is het vaak al de hoogste tijd om aan de online kruidencursus te gaan werken die ik voor de wilde school maak. De laatste puntjes op de i voordat hij lanceert op 14 mei! Vandaag zet ik de instructievideo over het maken van kruidenzalf in elkaar. Ik drink er vaak een kruiden infusie bij om het vele werk te ondersteunen, vandaag is het kamille en haverstro!

Middag

Paardenbloem look zonder look

Bij mijn lunch voeg ik graag verse en wilde kruiden toe. Ik stap de deur uit en maak en loop door de tuin, als een natuurlijke supermarkt kan ik kiezen waar ik zin in heb. Vandaag is het paardenbloemblad, look zonder look en rucola uit de kas. Ook drink ik een kopje bottenbouillon die ik samen met allerlei kruiden heb later trekken.

Smeerwortel, bijvoet, weegbree

Na de lunch wandel ik iedere dag tussen de weilanden om ons heen. Op mijn pad kom ik altijd wel wat wilde kruiden tegen waar ik zo graag mee werk en over schrijf: Smeerwortel, Brandnetel, Bijvoet, Weegbree… Heel gezellig om zoveel planten goed te kennen! Alsof ik dagelijks goede vrienden tegenkom. Bij onze oprijlaan loop ik langs een klein natuurgebied waar in deze tijd van het jaar honderden Paardenbloemen groeien. Wat een rijkdom. Ik word er blij van en de bijtjes ook.

Natuurlijke moestuin

Eenmaal thuis doe ik ‘s middags graag werk in de tuin om mijn uren achter de computer te compenseren en omdat het hard nodig is deze tijd van het jaar! Op dit moment zijn we een nieuwe moestuin aan het maken. Ik weef met wilgentakken een aantal verhoogde moestuinbakken. Ook plant ik een aantal nieuwe inheemse kruiden in de tuin: cichorei, engelwortel, grote klis, hondsroos en moerasspirea. Zo voeg ik ieder jaar meer kruiden en biodiversiteit toe aan de tuin.

Wolwas

Maar ook hier moeten huishoudelijke en minder leuke taken gedaan worden: de was. Omdat we in een houten tiny house wonen en alleen een houtkachel als warmtebron hebben, kunnen we de was niet in huis drogen. We hebben wel een droger maar gebruiken deze alleen in de winter om stroom en geld te besparen. Alle andere seizoenen zetten we de zon en de wind in als droger, maar dit vraagt wel om planning. Ik doe op dagen dat het niet regent altijd in de ochtend een was zodat het ‘s middags kan drogen. Ook draag ik voornamelijk wollen kleding die ik heel weinig hoef te wassen (wol is zelfreinigend) en vaak alleen een dagje buiten hang, samen met onze wollen dekbedden. Dat scheelt een hoop wassen.

Avond

Na het avondeten sluit ik de dag graag af met een kopje kruidenthee en… chocola. Ik ben ook maar een mens. 😉 Ik drink nu graag ontspannende kruiden als kamille, roos of salie. Soms meng ik het ook met melk. Wist je dat saliemelk een traditioneel Nederlands recept is dat voor het slapengaan gedronken werd?

Als het even lukt breng ik het einde van de dag graag nog even rommelend in de tuin of in de kas door, dat brengt me tot rust en het vallen van de avond zonder schermen of lichten maakt dat ik kan ontspannen en beter slaap. Ik zeg de tuin gedag en ga slapen tussen de wol die maar lente ruikt.

Marin Leus
marin@wildeschool.nl

Tien jaar geleden wist ik, Marin, níks over de natuur en kwam ik er nauwelijks. In de afgelopen tien jaar ben ik een gepassioneerd paardenbloemeter geworden. De natuur met al haar toepassingen heeft me kennis laten maken met een heel ander leven. Sinds acht jaar ben ik wildplukgids, waarin ik zo'n +1000 mensen kennis heb laten maken met wildplukken. Mijn kennis komt uit vele uren zelfstudie, een Permacultuuropleiding, tweejarige Geneeskrachtige kruidenopleiding, orthomoleculaire voeding opleiding en meerdere cursussen. In april 2020 ben ik begonnen met de Wilde School en er zijn nu al meer dan 2000 cursisten. Dankbaar!