Touw maken van brandnetel
15 juli 2021 
in diy
3 min. leestijd

Touw maken van brandnetel

De brandnetel is een hele veelzijdige plant, je kunt er ontzettend veel mee doen en maken. Veel mensen weet wel dat je er brandnetel soep of pesto van kunt maken, maar wist je dat je er ook touw van kunt maken? Het is redelijk eenvoudig, snel te doen en oersterk! Superhandig dus om dit te weten en te kunnen, je weet maar nooit wanneer je een stukje touw nodig hebt.

 

Nodig

  • Zo lang mogelijke brandnetels (die vind je vooral in juli t/m oktober)
  • Tuinhandschoenen of een lapje stof
  • Eventueel een mesje


Doen

1) Snij de brandnetels net boven de grond af (hierdoor blijven ze groeien)

2) Rits de blaadjes van de stengel van boven naar beneden met de handschoen of het lapje stof. Ga een paar keer heen en weer zodat de stengel helemaal kaal is en niet meer prikt.


3) De stengel is een beetje vierkant. Je kunt nu een nagel of een mesje in de stengel duwen en hem in de lengte opensnijden van onder naar boven. Niet doorsnijden! Je kunt de steel ook met een steen pletten zodat de steel opent.


4) Duw de stengel een beetje open, zodat je de binnenkant ziet. We hebben de vezels aan de buitenkant nodig voor touw. Dus moeten we de houterige kern verwijderen. Deze kun je bewaren om papier van te maken of om te mulchen.

5) Pak de stengel tussen 2 handen en knak hem zodat de vezels loskomen van de houterige kern. Trek voorzichtig de vezels los van de kern zodat de vezels zo lang mogelijk blijven. 


6) Laat de vezels even drogen zodat het meeste vocht eruit is.


7) Pak een lange vezel tussen twee handen en draai de twee uiteinden tegen elkaar in zodat er in het midden een lus ontstaat


8) Pak met één hand de lus vast en draai om en om een uiteinde steeds dezelfde kant op zodat ze in elkaar beginnen te draaien. We noemen deze techniek twijnen. 


9) Pak met de hand die de lus vast had steeds verder het al in elkaar gedraaide stukje goed vast en ga met de andere hand verder met het draaien van de uiteinden. 

10) Als je bij het einde van de vezels komt, kun je een nieuwe vezel toevoegen om de draad langer te maken. Probeer de dikte van het touw zoveel mogelijk gelijk te houden. 

11) Je hebt nu een mooi, dun en sterk touw! Als je een dikker touw nodig hebt, kun je twee van deze touwtjes ook weer in elkaar twijnen of met drie touwtjes een vlecht maken.


Je kunt met dit touw natuurlijk weer van alle maken, zoals een armbandje of een hengseltje. Als je flink wat touw hebt, kun je er ook mee vlechten, weven, breien en haken. Oneindig veel mogelijkheden!

www.nativenature.com

 

Over de schrijver
De natuur is voor mij als beeldend kunstenaar een voortdurende bron van inspiratie. Naast de kunstacademie heb ik allerlei ambachtelijke opleidingen, cursussen en workshop gedaan zoals houtbewerken, wilgentenenvlechten, vilten, weven, textielverven en plantgeneeskunde. - Momenteel doe ik de Nederlandse Keramiek Opleiding in Gouda waar ik leer pottenbakken en werken met klei. De producten die ik maak zijn dan ook allemaal ambachtelijk gemaakt van natuurlijke, duurzame en lokale materialen. - Daarnaast ben ik op dit moment een boek aan het schrijven over de brandnetel en alles wat je daarmee kunt doen. Tevens ben ik betrokken bij buitenplaats De Hoorneboeg in Hilversum waar we allerlei trainingen, workshops en retraites geven voor de verbinding met jezelf en de natuur. - Kortom, bij alles dat ik doe vormt de natuur de basis van waaruit ik dingen probeer te creëren die laten zien hoe mooi en wonderlijk de natuur in elkaar zit.

Geef jezelf een online cursus cadeau