Superkruid: Brandnetelzaden
07 september 2022 
3 min. leestijd

Superkruid: Brandnetelzaden

Overal om je heen kun je op dit moment brandnetelzaden vinden. Je eigen lokale superfood.

De zaden van de brandnetels zijn een geconcentreerd vitaminebommetje, waar je extra energie van kunt krijgen.
Brandnetelzaden hebben een stimulerende werking: ze bevorderen 'het verlangen om dingen te doen' met behoud van een alerte geest.

Brandnetelzaden zijn adaptogenen. Ze helpen bij de algemene stressreactie, ze versterken de bijnieren en zitten boordevol mineralen en sporenelementen. 

Meer over brandnetelzaden ontdek je in de online jaarcursus.Geneeskracht brandnetelzaden

 • Brandnetelzaden kunnen worden gegeten om meer energie te krijgen. Sommige kruidendokters denken dat de verhoogde energie het gevolg is van de ondersteunende werking voor de bijnieren. Brandnetelzaden hebben een stimulerende werking: ze bevorderen 'het verlangen om dingen te doen' met behoud van een alerte geest. Dat maakt ze bijzonder interessant als grondbehandeling in diverse pathologieën (bijvoorbeeld in geval van een lichte depressie).

 • Brandnetelzaden zijn adaptogenen. Ze helpen bij de algemene stressreactie, ze versterken de bijnieren en zitten boordevol mineralen en sporenelementen.

 • Kruidenkundige David Winston had het inzicht dat brandnetelzaden kunnen worden gebruikt om mensen met een ernstige nierziekte te helpen. Sindsdien hebben veel kruidendokters brandnetelzaad gebruikt om mensen met falende nieren te helpen.

 • Brandnetelzaad is goed bij dikkedarmontstekingen, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek wat gedaan is aan de Marmara Universiteit in Turkije in het jaar van 2011. De onderzoekers concluderen dat de antioxidantwerking van brandnetelzaad in samenwerking met de ontstekingsremmende eigenschappen een dikkedarmontsteking kan terug dringen. In het onderzoek werd ratten een darmontsteking gegeven met behulp van een stof en het bleek dat de ratten die vervolgens brandnetelzaad consumeerden het snelst herstelden. Het metabolisme van ratten lijkt veel op dat van de mens.


Toepassing

 • Verse of gedroogde zaden: 1 tot 3 theelepels per dag.
 • Tinctuur van gedroogde zaden: 1 op 5, 30% alcohol, 3 tot 5 ml, 3 keer per dag.Zaden oogsten en bewaren

De zaden lijken erg op de bloemen. Geen probleem, ook die zijn te eten.

Ik knip vaak de hele stengel van de brandnetel, zodat je veel zaden in één keer kunt oogsten. Je oogst de groene zaden.

Daarna haal ik de stengeltjes met zaden van de dikke stengel af.
Je kunt de zaden drogen op kamertemperatuur in een mandje. Als ze goed droog zijn rits ik ze, met handschoenen aan, van de steeltjes af.⠀
Wees er zeker van dat het brandnetelzaad volkomen droog is, anders kan het gaan beschimmelen in een afgesloten pot. Je kunt de gedroogde zaden een jaar bewaren. ✨


Hoe te gebruiken?

Ik gebruik ze door de muesli, in een smoothie, in energieballetjes, over een salade. Heerlijk nootachtig!
Je kunt ze ook even roosteren voor een extra smaak dimensie. De meeste geneeskracht zit 'm wel in de rauwe zaadjes.

Recepten

Kopen

 • Brandnetelzaden kun je online wel kopen, maar ze komen allemaal uit het buitenland.


Geschiedenis

 • H. von Bingen noemt brandnetelzaden een afrodisiacum, een zinnenprikkelend kruid. Het zaad zou bevallingen en de menstruatie vergemakkelijken.
 • Het zaad van de brandnetel werd ten tijde van de Romeinse beschaving wel eens gebruikt als afrodisiacum. Zo vind je in 'De kunst van het verleiden’ van Ovidius een liefdesdrankje gemaakt van brandnetelzaad. Samen met peper zouden brandnetelzaden de potentie verhogen.
 • In de 19de eeuw gaven oneerlijke paardenventers in Duitsland, Hongarije en Ierland (en waarschijnlijk andere plaatsen) ongeveer 2 weken lang 1-2 handenvol brandnetelzaad per dag aan paarden voordat ze ze naar de markt brachten. Dit gaf de paarden glanzende vachten en een jeugdige uitstraling en dat bracht een mooie prijs op. De jeugdigheid verdween zodra de dieren in hun nieuwe huis kwamen, omdat ze geen brandnetelzaad meer te eten kregen.
 • Een Duitse dokter, die in een bejaardentehuis werkte, hoorde over deze list halverwege de twintigste eeuw en dacht: ' Hmmm, interessant!' Hij beval zijn verpleegsters een tot twee eetlepels gedroogd brandnetelzaad per dag voor te schrijven aan al zijn patiënten. Ze raakten weer geïnteresseerd in het leven, kregen de energie om dingen te doen en sommigen van hen kregen zelfs weer wat vuur in hun libido.


Meer te weten komen over brandnetelzaden? Je ontdekt het in de online Jaarcursus

Over de schrijver
Tien jaar geleden wist ik, Marin, níks over de natuur en kwam ik er nauwelijks. In de afgelopen tien jaar ben ik een gepassioneerd paardenbloemeter geworden.De natuur met al haar toepassingen heeft me kennis laten maken met een heel ander leven.Sinds zeven jaar ben ik wildplukgids, waarin ik zo'n +1000 mensen kennis heb laten maken met wildplukken.Mijn kennis komt uit vele uren zelfstudie, een Permacultuuropleiding, tweejarige Geneeskrachtige kruidenopleiding, orthomoleculaire voeding opleiding en meerdere cursussen.In april 2020 ben ik begonnen met de Wilde School en er zijn nu al meer dan 2000 cursisten. Dankbaar!

Geef jezelf een online cursus cadeau