Dé online Voedselbos cursus: Creëer een eetbaar paradijs volgens Permacultuur Principes.
Een voedselbos ondersteunt je gezondheid, maakt je onafhankelijk, geeft je vrijheid en biedt je een prachtige plek om mee samen te leven. Een voedselbos – ook wel een eetbare bostuin genoemd – schenkt je een overvloed aan gezonde en smaakvolle voeding. Voeding voor jou, én voor alles wat leeft.
Permacultuur-deskundige Martin laat aan de hand van zijn eigen eetbare tuin in 50 omvangrijke modules met tekst, foto’s en video’s zien hoe je zelf - volgens permacultuur-principes - een voedselbos inricht. Martin leert je de ontwerp-stappen en deelt de werkwijze, kennis en inzichten die hij de afgelopen 15 jaar heeft opgedaan.
Deze cursus geeft je alle handvaten die je nodig hebt om een voedselbos te creëren. Na het volgen van de cursus kijk je gegarandeerd anders naar de natuur, leer je wat jouw rol is als beheerder van een ecosysteem en heb je inspiratie opgedaan in Martin’s eetbare tuin.
Hoi, ik ben Martin!
Door de ziekte van Lyme, belandde ik rond mijn 21e bijna in een rolstoel en werd me verteld dat ik ongeneeslijk ziek was. Dit werd het begin van mijn zoektocht naar 'echte’ gezonde voeding. Ik mag nu met volle overtuiging zeggen dat ik mijn ziekte - mét voeding - heb kunnen genezen.
Echte en gezonde voeding is namelijk van dit seizoen, is vers, komt uit de natuur, uit je eigen omgeving en zit boordevol levensenergie, weet ik inmiddels. Een voedselbos voldoet aan al die voorwaarden. Voeding is namelijk dé brandstof die het optimaal functioneren van je lichaam mogelijk maakt.
In de afgelopen 15 jaar is permacultuur mijn manier van leven geworden. Ik ging in de leer bij Geoff Lawton en bezocht en hielp bij verschillende projecten in binnen- en buitenland, zoals: Ferme du Bec Hellouin. Voorheen werkte ik als internetondernemer, en tegenwoordig ben ik fulltime bezig met het aanleggen van eetbare landschappen en landschapsherstel.
Samen met mijn gezin vond ik zes jaar geleden een stuk land om zelf mee aan de slag te gaan. We werken hier dagelijks met permacultuur systemen om in onze behoeftes te voorzien. Zo struinen we iedere dag, als jagers en verzamelaars, door ons levende landschap op zoek naar eten en dat contact met een natuurlijke omgeving, dat voelt goed! Een levensstijl die ik iedereen toewens.
Voedselproductie is een groot onderdeel van ons bestaan. De manier waarop we nu als mensheid voedsel produceren is naar mijn mening de oorzaak voor een groot deel van de huidige wereldproblemen. Het is tijd voor een ander ontwerp. Permacultuur biedt oplossingen en een Voedselbos is zo’n oplossing. Dat geeft me hoop voor een betere toekomst.
Het delen van kennis en ervaring is essentieel wanneer we als mensen een transitie willen maken naar een andere manier van leven. Een levensstijl in samenwerking mét de natuur, in plaats van boven de natuur, zoals we nu doen. Ik wil je graag inspireren!
Dé Online Voedselbos Cursus
Permacultuur-deskundige Martin laat aan de hand van zijn eigen eetbare tuin in 50 omvangrijke modules met tekst, foto’s en video’s zien hoe je zelf - volgens permacultuur-principes - een voedselbos inricht.
Module 1: In de eerste module gaan we meteen snel de diepte in. Wat zijn voedselbossen en wat is permacultuur. Ook in deze module een 1,5 uur durende video rondleiding waarin ik je meeneem door onze tuin. We hebben het over ondersteunende soorten, dieren en de diverse lagen in een voedselbos.
Module 2 t/m 6: In vijf stappen leer je hoe je zelf een ontwerp maakt voor een eetbaar landschap. Kort samengevat: Observatie, Inventarisatie, Functie Combinatie, Plaatsing en Beplanting.
Module 7 & 8: Gaan over beheer. Ik laat je zien hoe wij ons voedselbos beheren. Bij een goed ontwerp hoort ook een beheer plan. Hoe ga je dat wat je hebt ontworpen beheren. Ook weer een belangrijk hoofdstuk dus voor het maken van een goed ontwerp. Deze module bevat tevens veel inspiratie. Ik hoop dat je na deze modules anders kijkt naar de natuur, je rol als mens in die natuur en alles in je omgeving.
Module 9: Gaat over oogsten, bewaren en verwerken. Het is een korte module die ook mijn visie op een commercieel voedselbos bevat.
- Welkom
- Een rondje door ons voedselbos
- Mijn verhaal
- Wat is permacultuur
- Wat is een voedselbos
- De zeven lagen van een voedselbos
- Ondersteunende soorten
- De 8ste laag van een voedselbos
- In 5 stappen een ontwerp maken
- Observatie
- Successie
- Wat de vegetatie je vertelt
- Wat zit er in de bodem
- Observeer hoe water zich beweegt door het landschap
- Online informatie verzamelen
Module 3: Inventarisatie
Module 4: Functie combinatie
Module 5: Plaatsing
- De basis van je design
- Zones
- Plaatsing en gebruik van bijgebouwen
- Het design van paden
- Water is leven
- Licht in je voedselbos
- De 7 lagen van een voedselbos
- Diversiteit
- Het plaatsen van planten in je design
- Eenjarige vs meerjarige
- Het nut van ondersteunende soorten
- Exoten versus inheemse soorten
- Waar koop ik mijn planten
- Laagstam, half of hoogstam
- Waar en wanneer begin je met planten en zaaien
- Slechte grond bestaat niet
- Ph Waarde
- Voed het bodemleven
- Organisch materiaal is key
- Voedingstoffen voor planten
- Dood hout is leven
- Het nut van onkruid
- Mijn vier ongewenste planten
- Stripmaaien voor diversiteit
- De positieve effecten van dieren
- (bonus) Compost maken met kippen
- Herintroduceren van zaden
- Gereedschappen
Module 8: Faciliteer het leven
Module 9: Oogsten, bewaren en verwerken
- Oogsten, bewaren en verwerken
- Een commercieel voedselbos
- Organisch of rechtlijnig
- De bunker
- Eeuwig hout oogsten
Module 10: Tot slot
- Afsluiter
Absoluut! Omdat voedselbossen vrij nieuw zijn, pakt iedereen het anders aan. Het deel waarin Martin uitlegt hoe je een ontwerp maakt, is wellicht wat minder interessant. Maar de onderwerpen zoals zijn kijk op onkruid, beheer en water zijn ook interessant wanneer je al een voedselbos hebt of net bent begonnen.
Alle cursussen die Martin eerder gaf, waren introductiecursussen. Deze online cursus bevat meer informatie en meer onderwerpen. Twijfel je? Stuur Martin even een bericht via YouTube, Instagram of Facebook.
Ja absoluut! Ook wanneer je zelf geen grond hebt bevat de cursus waardevolle informatie die
je anders laat kijken naar je hele leven. Je gaat de natuur anders ervaren en wie weet is het de
opstap om duurzame systemen aan te leggen voor anderen.
Ik denk dat het altijd interessant is om de cursus te volgen, ook wanneer je een minder grote
tuin hebt. Zelfs de kleinste tuin kun je omtoveren tot een eetbare tuin met diverse lagen. Ook
met een kleine tuin ga je veel nuttige informatie uit de cursus halen.
De cursus kun je in je eigen tempo doen, je kan alle informatie in een week tot je nemen, maar ik raad aan om er iets langer over te doen zodat het echt onderdeel van je leven wordt. De video's variëren van 1.30 minuten tot >30 minuten per video.
De echte oogst uit een voedselbos komt pas na 10 à 15 jaar. Na 5 jaar oogsten wij nu
groenten, bessen en eieren in overvloed. Uiteraard is dit afhankelijk van vele factoren; je
plantkeuze, je locatie is, het weer, de bodem etc.
Ons voedselbos is op dit moment 8000 m2 + 1800 m2 boomgaard. Er zijn plannen om dat
uit te breiden met nog eens 3 hectare, maar dat wordt dan een voedselbos waar de nadruk
nóg meer op natuur ligt. Op die manier testen we verschillende systemen waarvan we de
kennis en ervaring weer kunnen delen.
Ja! Ik heb enkele jaren gewerkt aan diverse projecten bij het bedrijf Boeren in het Bos. We
hebben 10 hectare agroforestry (commercieel voedselbos) aangelegd. Boeren in het Bos
geeft diverse rondleidingen waar je aan kunt deelnemen. Ook kun je overnachten in een
particulier voedselbos wat ik recent heb aangelegd in Veeningen (Drenthe). Zie daarvoor de
volgende video: https://youtu.be/hht6g1QxYKE. Het huisje in Drenthe kun je boeken op:
https://www.airbnb.nl/rooms/649681186912819264.
Ja dat kan! Ik geef elk jaar een paar rondleidingen. Data zijn te vinden op mijn website
permacultuurmetmartin.nl.
Ja, met enige regelmaat geef ik ook offlinecursussen. Data en info daarover zijn te vinden op
mijn website: permacultuurmetmartin.nl. Schrijf je in voor de nieuwsbrief dan ben je de eerste
die weet waar en wanneer ik een cursus geef.