Sleedoorn fizz – Recept

Sleedoorn fizz – Recept

De prachtige paarse minipruimpjes verleiden me herfst in herfst uit mijn tanden in hun bosbesserige huidje te zetten. Even die knák, dan het vruchtvlees, en binnen dezelfde beweging spuug ik met een vertrokken gezicht het oneetbare zure, wrange fruit weer uit. Ik wéét het wel, maar toch… misschien vroor het al zonder dat ik het wist en maakte de vorst ze net zo lekker als ze eruitzien. Niet dus. Voor straf pluk ik in het voorjaar de jonge scheuten en maak daar drank van. De struik vindt het niet erg en maakt in de herfst gewoon zijn mooie pruimpjes, die ná de vorst wél verwerkt kunnen worden.


In navolging van onze oma’s, wildplukkers omdat dat nou eenmaal zo was, kunnen ze in stoofpotten en ragouts. De pruimpjes worden van oudsher ook verwerkt tot eau de vie en dergelijke drankjes. Met hun straffe smaak moesten de paarse mini pruimpjes volgens mij ook lekker zijn voor een frisdrankje. En ja hoor, dat zijn ze!

Het resultaat laat zich het best omschrijven als fizzy met een frisse zingyness, pardon my French. Het ziet er op de foto niet zo sexy uit, maar zo smaakt het wel.

Wie niet zo van de gezoete drankjes is lengt het aan met wat (bruis)water –met minder zoetstof maken kan, maar het lijkt erop dat gist het lekkerst werkt met deze hoeveelheid; minder suiker, minder fizz zal ik maar zeggen. Naderhand aanlengen zou ook best kunnen met een scheutje wodka…

Sleedoorn fizz

Voor net geen anderhalve liter

  • Een anderhalve liter petfles met schroefdop
  • 100 g sleedoornbessen
  • 150 g honing of suiker
  • 50 g maple leaf syrup (als u dat zonde vindt kan gewone siroop ook, maar u gaat
  • het ook nog opdrinken hè, dus echt zonde is het niet)
  • 1/4 e theel verse gist (friemeltje van ca. 2 g)
  1. Spoel de bessen af en laat ze in uw petfles vallen.
  2. Meng de honing of suiker, siroop en gist in een kom op met een scheut handwarm water tot alles min of meer is opgelost. Schenk door een trechter bij de bessen en vul de fles met handwarm water tot zo’n 5 centimeter onder de dop en draai die goed dicht. Niet te vol maken hoor, dan komt er straks te veel druk op.
  3. Zet op kamertemperatuur, na een paar uur staat de fles helemaal strak (laat als dat nog niet zo is tot maximaal 48 uur staan) zet dan in de koeling zodat de gist een beetje kalmeert.
  4. Laat tenminste 24 uur, maar liever 3 à 4 dagen staan.
  5. Draai de dop er voorzichtig af, er kan nogal wat druk achter zitten. Vandaar ook die niet te volle fles en een schroefdop, een gewone dop zou er geheid afknallen. Een glazen beugelfles zou wel kunnen, maar glas gaat niet strak staan dus is het moeilijker mikken of uw drankje al een het gisten is. Bovendien zóu die uit elkaar kunnen knallen. Draai de dop voorzichtig los, de opgebouwde druk kan nogal een bruisfontijn veroorzaken.

Marimaris
mail@marimaris.nl