06 mei Recept: veganistische paardenbloemenhoning
Als er iets is wat ik als veganist miste, dan was het wel honing. Gelukkig heb ik een aantal jaar geleden een heerlijk alternatief gevonden dat net zo smakelijk is, zonder dat daar bijen aan te pas komen. En het is ook nog eens heel simpel om te maken! Met een beetje geluk heb je het belangrijkste ingrediënt in je tuin groeien: paardenbloemen.
De rijke smaak van paardenbloemenhoning doet niet af aan “echte” honing. Hoewel sommige mensen de voorkeur geven aan het gebruiken van alleen de bloemblaadjes, gebruik ik de hele kop van een paardenbloem om deze honing te maken. Ik heb gemerkt dat dat de honing rijker van smaak maakt. Gebruik echter niet de steeltjes; dit zal jouw paardenbloemhoning bitter laten smaken.
Deze veganistische honing is heerlijk door je havermoutpap en op pannenkoeken, en ik gebruik het ook door mijn zuurdesembrood recept. Een lepeltje ervan door je thee geeft het een heerlijk zachte, zoete smaak.
Waar kan ik het beste paardenbloemen plukken?
Paardenbloemen groeien vanaf het begin van de lente op bijna elk grasveldje en in elke berm. Misschien heb je ze zelf wel in de tuin staan. Ik zou je aanraden om een plek te zoeken die niet vlak langs een autoweg staat. Bij het plukken is het ook een goed idee om op te letten of het een hondenuitlaatplek is. Het is altijd verstandig om de paardenbloemen van tevoren goed te wassen voor je begint met het maken van deze honing.
Wist je trouwens dat je het blad van de paardenbloem ook kunt eten? Klik hier om meer te lezen over paardenbloembladeren.
Help, mijn paardenbloemenhoning kristalliseert!
Net zoals met honing geproduceerd door bijen, kan deze paardenbloemenhoning na een tijdje gaan kristalliseren. Dit kun je gelukkig eenvoudig oplossen door de honing au bain marie te verwarmen, door het potje honing in een pan met heet water te verwarmen. Als je een magnetronbestendig bakje hebt, kun je de paardenbloemenhoning ook op die manier eventjes opwarmen.
Ingrediënten Paardenbloemenhoning
- 100 gram paardenbloemkopjes
- 1 liter water
- 1 kilo suiker
- 1 schijfje citroen
Benodigdheden
- 2 pannen
- 1 zeef
- 1 kaasdoek of oude theedoek
- 1 of meerdere (aardewerk) potjes om de paardenbloemenhoning in te bewaren
Bereidingswijze paardenbloemenhoning
- Was de paardenbloemen grondig.
- Vul een pan met een liter water en voeg hier de paardenbloemen aan toe. Laat het zo’n 8 uur staan (ik laat het meestal een nachtje staan).
- Giet de vloeistof over in een andere pan en gebruik daarbij een zeef om de paardenbloemen op te vangen. Knijp de bloemen nog even grondig uit boven de zeef, zodat alle vloeistof uit de paardenbloemen komt.
- Gebruik vervolgens een kaasdoek of oude theedoek om alle kleine deeltjes eruit te filteren.
- Giet de vloeistof over in een schone pan en verwarm deze, maar laat de vloeistof niet koken. Voeg de suiker en een schijfje citroen toe, en roer goed. Hou de vloeistof goed in de gaten en roer af en toe door, tot het een stroperig geheel vormt. Afhankelijk van het fornuis waar je op kookt kan dit vrij lang duren, van drie kwartier tot twee uur.
- Test of de paardenbloemenhoning dik genoeg is door een lepeltje ervan op een koud bord te laten druipen en eventjes te wachten. Als de vloeistof de dikte heeft van honing, dan is je paardenbloemenhoning klaar!
- De paardenbloemenhoning blijft zo’n zes maanden goed. Bewaar in (aardenwerk) potjes op een koele, donkere plek. Als de honing na een tijdje kristalliseert, volg dan de bovengenoemde instructies op.
Geniet ervan! En nog een laatste tip van mij: deze honing is ook onwijs leuk om cadeau te geven!
Wil je nog meer wilde recepten? Download dan het gratis wildpluk-kookboekje
Heb je de paardenbloemenhoning gemaakt, tag @dewildeschool dan op Instagram, dan reposten we je bericht!