19 nov Wilde kruidnoten – met lokale ingrediënten
Geïnspireerd door het recept van Rineke Dijkinga hebben we onze eigen wilde pepernoten gemaakt. Hoewel we deels gebruikten van gekochte ingrediënten, is dit recept eenvoudig aan te passen zodat het voor 90% lokaal is, met ingrediënten uit het voedselbos of van wildpluk.
Deze aanpassingen van het recept hebben wij gedaan voor een lokaal en wild tintje:
- Meel: Gebruik tamme kastanjemeel en hazelnotenmeel, die je kunt verzamelen door te wildplukken of te oogsten uit je voedselbos.
- Vet: Kies voor biologische roomboter van een lokale biologische boer.
- Zoetstof: Wij gebruikten kokosbloesemsuiker, maar voor een lokaler alternatief kun je honing gebruiken (al vinden wij het zonde om honing te verhitten) of appel- of perenstroop. Let op: kokosbloesemsuiker is droog, terwijl honing en stroop vloeibaar zijn. Bij deze laatste opties heb je mogelijk minder water of melk nodig in het recept.
- Specerijen: Speculaaskruiden komen vaak van ver. Voor een wildere variant, met wellicht een iets andere smaak, kun je zelf Nederlandse kruiden malen in een vijzel. Denk aan venkelzaad, inheems berenklauwzaad, wilde wortelzaad en/of korianderzaad.
Ingrediënten
- 250 gram hazelnotenmeel
- 160 gram kastanjemeel
- 1/2 tl Keltisch zeezout
- 5 tl speculaaskruiden of wilde kruiden (zie hierboven)
- 50 gram zoetstof (zie hierboven)
- 160 gram gesmolten roomboter/ghee
- 100 ml havermelk of water
Bereiding
Meng alle ingrediënten goed door elkaar en proef het deeg even. Houd je van wat zoeter? Voeg dan naar smaak nog een beetje extra zoetstof toe. Vorm bolletjes van het deeg en druk de onderkant lichtjes plat. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Bak de pepernoten in een voorverwarmde oven op 140 graden gedurende 40-50 minuten, afhankelijk van hoe krokant je ze wilt. Wil je ze juist wat zachter houden? Haal ze er dan na ongeveer 25-30 minuten uit. Let goed op, want elke oven werkt net even anders. Laat de pepernoten afkoelen voordat je ze serveert.