Romig zachte daslooksoep

Romig zachte daslooksoep

Een romige, zachte daslooksoep. Wat wil je nog meer?
Deze soep is gebaseerd op Vichyssoise, een klassieker die meestal koud geserveerd wordt, maar ik kan hem ook warm aanbevelen, zeker in de vaak nogal frisse daslooktijd van het jaar.

  • 50 g prei, alleen het wit, in fijne ringen
  • ca. 50 g sjalot, fijngesnipperd
  • 50 g boter
  • 400 g aardappelen, in grove brunoise
  • witte wijn
  • 1½ l kruidenbouillon
  • flinke bos daslook, fijngesneden
  • 1 bio-citroen
  • 1 laurierblaadje
  • 1 kroontje foelie
  • 2 dl crème fraîche

Stoof in een ruime pan de prei en sjalot zacht in de boter en voeg de aardappel toe. Schenk er een scheutje witte wijn en bouillon op en voeg een handje daslook, een paar raspjes citroenschil, een kneepje sap, laurier en foelie toe. Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat 35 minuten zachtjes pruttelen.

Verwijder de laurier en foelie en voeg de laatste daslook toe. Pureer tot gladde soep. Klop er met een garde crème fraîche door. Laat nog even doorwarmen en maak af met peper & zout.

Serveervariatie

Strooi er een knappertje in, van pastinaakchip tot crouton, goudbruin gebakken plakjes knoflook of serveer met een Parmezaankoekje zoals op de foto.

daslooksoep

Marimaris
mail@marimaris.nl