
13 mrt Recept: Brandnetel kimchi
Vandaag een recept uit de Lentecursus Wildplukken & Koken, die je kan maken met de eerste krachtige brandnetels. Gecreëerd door Linda, de kok van de cursus.
Kimchi is gefermenteerde kool met van origine veel antivirale ingrediënten zoals gember, chili en knoflook. Een lekkere, intense en supergezonde smaakmaker voor bij rijstgerechten of door salades.
Naast de vele antivirale ingrediënten is deze gefermenteerde Chinese kool ook nog eens vol goede probiotica en in dit geval uiteraard, met een vleugje kracht van de wilde natuur.
Het recept van Kimchi wordt van origine gemaakt met aromatische vissaus. In dit recept gebruiken we hiervoor brandnetels. Door het fermentatieproces komen in brandnetels andere smaken naar voren, die “vissig” aandoen.
Naast de smaak voegt het natuurlijk ook nog eens de fijne voedingsstoffen toe waaraan de brandnetel zo rijk is. Zoals vele mineralen, vitamines en chlorofyl.
Ingrediënten:
♡ 1 Chinese kool
♡ 3 handen vol verse brandnetels
♡ 1 teentje knoflook fijngehakt
♡ 1 cm verse gember fijngehakt
♡ 1 theelepel chili vlokken
♡ ½ theelepel Keltisch zeezout
♡ ½ theelepel tamari
Bereiding:
♡ Snijd de kool in reepjes van ongeveer 1 cm dikte
♡ Knip de brandnetel met een schaar in kleinere stukjes of hak fijn (fijn te doen met handschoentjes tegen te prikkels)
♡ Voeg alle ingrediënten toe aan een ruime schaal en masseer deze door elkaar totdat je voelt dat de kool zachter wordt
♡ Druk dit dan stevig aan in een schone (liefst uitgekookte) glazen pot en zorg dat de kimchi onder het vrijgekomen water blijft staan. Dek af met weckpot deksel of bijv kaasdoek.
♡ Zet de pot op een diep bord (belangrijk in verband met lekken tijdens het fermentatieproces) en laat ongeveer 6 dagen staan op kamertemperatuur.
♡ In deze dagen komt het fermentatieproces op gang en na ongeveer 6 dagen heb je een krachtige, gefermenteerde en wilde, kimchi.
♡ Na de fermentatie periode in de koelkast nog maanden te bewaren.
Serveertip: Lekker als krachtige smaakmaker bij rijstgerechten of door salades.
TIP: draag wanneer je hebt, dunne handschoentjes tijdens het masseren van de kimchi. Ik heb best wel ‘netelvaste’ handen (pluk altijd zonder handschoenen), maar dit was zelfs voor mijn handen pittig.
Veel plezier met maken, en wie weet tot in de Lentecursus waar het barst van de bijzondere, krachtige wilde recepten.