
21 jun Recept: Gebakken custard met vlierbloesemsiroop en rabarber
Gebakken custard met vlierbloesemsiroop
- 300 ml slagroom
- 200 ml volle melk
- 8 eidooiers
- 50 g kristalsuiker
- 25 ml vlierbloesemsiroop
- snuf zout
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Verwarm de slagroom en melk in een pannetje op het vuur.
- Klop in een andere kom de eidooiers samen met de suiker door elkaar. Voeg het warme roommengsel toe aan de kom met eidooiers en roer snel door elkaar met een garde.
- Schenk vervolgens het hele mengsel weer terug in de pan en breng langzaam op zacht vuur aan de kook. Voeg de vlierbloesemsiroop toe en als laatste een snuf zout. Blijf roeren met de garde. Wanneer de custard de dikte heeft van vla, kan het vuur uit.
- Verdeel de custard in een ovenschaal en leg die ovenschaal in een grotere ovenschaal.
- Zet de waterkoker aan.
- Verdeel de custard in de grote schaal in de oven en schenk hier een laagje gekookt water bij tot de ovenschaal met custard halverwege onderstaat.
- Bak de custard zo’n 20 minuten in de oven tot het midden van de custard nog wiebelig is, maar de randen hard zijn geworden. Let op: elke oven is anders, dus dit kan ook langer duren. Hou de custard goed in de gaten en schud er af en toe voorzichtig mee om te zien of de custard al steviger wordt.
- Laat de custard een uur buiten de oven afkoelen en daarna een paar uur in de koelkast.
Geroosterde rabarber infused met sinaasappel en vlier
- 4 stengels rabarber, in schuine stukken gesneden
- sap van ½ sinaasappel
- 25 ml vlierbloesemsiroop
- vlierbloesem
- Verdeel de rabarber naast elkaar in een ovenschaal. Voeg hier het sap van de sinaasappel en de vlierbloesemsiroop aan toe. Leg hier als laatste wat verse vlierbloesem op en dek de schaal af met aluminiumfolie.
- Rooster de rabarber in 10-15 minuten. Je moet de rabarber kunnen inprikken, maar hij moet nog stevig aanvoelen.
Lekker in combinatie met de vlierbloesem beignets.