Recept: Daslook kappertjes

Recept: Daslook kappertjes

Wie bevangen is door inmaaklust kan die nu mooi botvieren op de daslook: die staat namelijk in het zaad. Vers zijn de bolletjes zo scherp als peper, ze zijn dan ook prima te gebruiken om ergens pit aan te geven. Door ze
 in te maken, blijft de scherpte wel bewaard, maar worden ze ook lekker om zó te eten. Geef de zaadbolletjes even de tijd om te groeien: als de bloemen net zijn uitgebloeid, is oogsten een wel heel minutieus werkje. Na een week of 2 hebben ze een mooi maatje. Nog langer wachten heeft geen zin, dan rijpen de zaden die in de bolletjes zitten.

Daslook’appertjes

 • vers daslookzaad
 • (kruiden)azijn (zie p. 395) 6
 • tot 20 g zout per liter (naar ‘smaak’ maar het vocht moet wel zouter zijn dan nu
 • lekker is)

 1. Was de zaadjes en dep ze goed droog, vul er gesteriliseerde potjes mee. En zorg voor gave, gecoate deksels
 2. Verdun de azijn naar smaak met water, maar zorg ervoor dat de vloeistof voor tenminste de helft uit azijn bestaat; dit in het kader van de houdbaarheid. Ik vind een kwart water meestal wel genoeg.
 3. Breng het azijnwater aan de kook en los het zout erin op.
 4. Door het azijnwater er heet op te gieten worden de kappertjes iets zachter; laat het vocht eerst afkoelen, dan blijven ze knakkiger.
 5. Schenk de potjes goed vol en draai de deksels er meteen strak op. Laat ten minste 2 weken staan voor gebruik.
 6. Kappertjes worden ook wel van tevoren gepekeld. Ik vind het, zeker in dit geval, een beetje zonde van de smaak en daarom voeg ik ook geen kruiden aan de azijn toe. Maar dat kan natuurlijk wel.
 7. Zolang de daslook nog bloeit, laten de bloemen zich ook mooi drogen om later als kruid te gebruiken. Of zet ze op olie voor een geparfumeerde olie om brood, pizza, enzovoort in te dopen of na het bakken mee te bestrijken.

Uit: ‘Mari Plukt de Dag‘, uitgegeven door Carrera culinair

Marimaris
mail@marimaris.nl