Wildpluk pesto recept + lijst pesto planten

Wildpluk pesto recept + lijst pesto planten

Wist je dat je heel makkelijk wilde pesto van wildpluk planten kan maken? Bijna alle wilde eetbare planten kun je gebruiken.
Maar ook veel planten in de moestuin zijn hiervoor te gebruiken. Vind je het nog moeilijk of spannend om de wilde planten te herkennen en oogsten? Dan raad ik je de online Wildplukcursus aan.

Onderaan dit artikel vind je een basisrecept voor wildpluk/moestuin pesto.

 

Lijst met pesto planten, wild en uit de moestuin

Zelf wildpluk ik voor de pesto vaak een mix van verschillende smaken. Kruidige, pittige, look-achtige, bittere en neutrale. Hierdoor heb je meteen een heel geneeskrachtige pesto. Het is vooral een kwestie van uitproberen.
Probeer eens van één plant pesto te maken, zo ontdek je snel of je deze plant 100% kan gebruiken of dat deze lekkerder is in een mix van planten. Sommige kruiden zijn zo heftig qua smaak of geneeskracht dat je ze beter in een mix kan gebruiken. Dan heb ik het erachter gezet.

Wilde eetbare planten voor in de pesto

  • Adderwortel, blad (beetje in een mix)
  • Brandnetel, blad en zaden (zaden beetje in een mix)
  • Bijvoet, blad en bloem (beetje in een mix)
  • Braamblad, jong (beetje in een mix)
  • Bloedzuring (beetje in een mix)
  • Berkenblad, het jonge malse blad (beetje in een mix)
  • Beukenblad, jong (beetje in een mix)
  • Canadese fijnstraal blad – pittig (beetje in een mix)
  • Cichorei bloemen – bitter (beetje in een mix)
  • Duizendblad, blad en bloem (bloem kan heel bitter zijn) – bitter
  • Daslook – look-achtig
  • Dovenetel
  • Fluitenkruid blad en bloem (goed determineren)
  • Gewone raket
  • Gewoon barbarakruid
  • Herdertasje
  • Herik
  • Hertshoornweegbree
  • Hondsdraf (beetje in een mix)
  • Komkommerkruid  (beetje in een mix)
  • Kleine varkenskers
  • Madeliefje, blad en bloem
  • Kaasjeskruid/malva, blad en bloem
  • Kraailook – look-achtig
  • Koolzaad/raapzaad
  • Klaver (wit en rood), blad
  • Kamille, klein beetje in een mix
  • Knopkruid
  • Kleefkruid, blad (even blancheren)
  • Kleine- en grote pimpernel
  • Lindeblad
  • Lamsoor
  • Look zonder look – look-achtig
  • Margrietblad
  • Marjoraan (beetje in een mix)
  • Melganzevoet / melde
  • Nagelkruid blad
  • Paardenbloemblad en bloem – bitter
  • Pinksterbloem, bloem en blad
  • Sparren- en dennentopjes (in het voorjaar)
  • Speenkruid blad vóór de bloei, (beetje in een mix)
  • Teunisbloem, jong blad
  • Veldzuring, schapenzuring
  • Vogelmuur
  • Winter- en zomerpostelein
  • Waterkers
  • Watermunt (beetje in een mix)
  • Waterpeper blad – pittig (beetje in een mix)
  • Wilgenroosje, blad en bloem
  • Wilde wortel blad en bloem (goed determineren)
  • Weegbree blad
  • Zeekraal
  • Zevenblad, blad en bloem

 

Moestuin planten/kruiden voor in de pesto

  • Boerenkool
  • Basilicum (‘normale’, citroen-, dark opal-, kaneel- heilige-, thaise etc.)
  • Bieslook
  • Bietenblad (zitten wel veel oxalaten in)
  • Brave hendrik
  • Broccoli bloemen
  • Bladmosterd
  • Chinese bieslook
  • Citroenmelisse (beetje in een mix)
  • Daslook
  • Eeuwige moes
  • Knoflook-bieslook
  • Kervel
  • Koriander
  • Knoflook (beetje in een mix)
  • Lavas/maggiplant (beetje in een mix)
  • Munt, diverse soorten (beetje in een mix)
  • Oregano, diverse soorten (beetje in een mix)
  • IJskruid
  • Peterselie
  • Palmkool
  • Radijsjes bloemen
  • Rucola blad en bloem
  • Roomse kervel (beetje in een mix)
  • Rozemarijn, diverse soorten (beetje in een mix)
  • Salie, diverse soorten (beetje in een mix)
  • Snijbiet blad (zitten wel veel oxalaten in)
  • Tijm, diverse soorten (beetje in een mix)
  • Wortelloof en bloemen

 

Heb je aanvullingen op deze lijst, we horen ze graag! marin@wildeschool.nl

 

Recept wildpluk & moestuin pesto

Ingrediënten

  • 100 gram wilde planten
  • 100 gram kaas,  liefst zo oud mogelijk. Zelf gebruik ik dat wat er in mijn koelkast ligt. Vegan variant: paar eetlepels edelgist
  • 100 gram noten/zaden. Liefst zo lokaal mogelijk: hazelnoten, walnoten, zelf geteelde pompoenpitten/zonnebloempitten. Maar andere noten/zaden kunnen uiteraard ook. Voor extra smaak kun je ze branden. Voor betere vertering week je ze vooraf een aantal uur.
  • Grote scheut goede extra vierge olijfolie
  • Beetje knoflook als je geen lookachtige planten in je pesto hebt
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: beetje citroen of voor wilde variant: veldzuring. Zelf gebruik ik eigenlijk nooit een zuurtje.

Bereiding

 

  • Doe alle ingrediënten bij elkaar in een keukenmachine.
  •  Proef hoe je de pesto vind en voeg naar smaak/ structuur meer van datgene wat je mist toe. 
Marin Leus
marin@wildeschool.nl

Tien jaar geleden wist ik, Marin, níks over de natuur en kwam ik er nauwelijks. In de afgelopen tien jaar ben ik een gepassioneerd paardenbloemeter geworden.De natuur met al haar toepassingen heeft me kennis laten maken met een heel ander leven.Sinds acht jaar ben ik wildplukgids, waarin ik zo'n +1000 mensen kennis heb laten maken met wildplukken.Mijn kennis komt uit vele uren zelfstudie, een Permacultuuropleiding, tweejarige Geneeskrachtige kruidenopleiding, orthomoleculaire voeding opleiding en meerdere cursussen.In april 2020 ben ik begonnen met de Wilde School en er zijn nu al meer dan 2000 cursisten. Dankbaar!