Recept: Parmezaankoekjes met brandnetelzaad

Recept: Parmezaankoekjes met brandnetelzaad

Aan het einde van de zomer verzamelde en droogde ik heel wat brandnetelzaad. Ik gooi ze wel eens door de muesli, of op een boterhammetje met smeerkaas. 

Deze keer mogen ze door het koekjesdeeg. Een lepeltje brandnetelzaad geeft een licht notig smaakje aan deze hartige kaaskoekjes. Heerlijk om zo op te knabbelen of als borrelhapje.

Ingrediënten (+/- 20 koekjes)

  • 100g koude boter, in dobbelsteentjes
  • 100g bloem
  • 75g Parmezaanse kaas, fijn geraspt
  • 1 el gedroogd brandnetelzaad
  • snufje versgemalen peper en zout

Zo maak je het

  • Doe alle ingrediënten in de keukenrobot en meng tot een kruimelig deeg (kan ook met je handen).
  • Vorm met je handen een bol van het deeg, rol uit tot een plak van 0,5 cm en laat minstens een half uurtje rusten in de koelkast.

  • Steek met een koekjesvorm koekjes uit het deeg, verzamel en rol de restjes deeg telkens opnieuw uit tot alle deeg is opgebruikt. Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 160°, laat intussen de koekjes nog even stevig worden in de koelkast.
  • Schuif de koekjes in de oven en bak 15 minuten, tot ze goudbruin zijn.
  • Laat de koekjes even afkoelen op de bakplaat (ze zijn nu nog wat zacht) en verplaats ze dan voorzichtig naar een taartrooster om verder af te koelen.

Je kan deze koekjes een paar dagen bewaren in een goed afgesloten doosje.

Heidi Bauters
heidi_bauters@hotmail.com