Paardenbloem Decoct

Paardenbloem Decoct

Onderstaand artikel is geschreven door Afke. In mei lanceert haar Wilde Apotheek cursus.
“In de cursus, die in mei online beschikbaar zal zijn, ontdek je de basisprincipes van kruidengeneeskunde en leer je hoe je zelf geneeskrachtige en verzorgende kruidenmiddelen kunt maken. Afke deelt niet alleen haar kennis, maar inspireert ook om een diepere connectie met de natuur om ons heen te ontwikkelen, zoals mensen eeuwenlang hebben gedaan.”

Wil je een mailtje als de cursus online staat? Schrijf je dan hier in

Paardenbloem is één van mijn favoriete kruiden om in de keuken te gebruiken! Het is enorm voedzaam en de bittere smaak balanceert veel gerechten. Daarnaast helpt het ook de spijsvertering ondersteunen. Ik kan oprecht zin hebben om de verse bladeren te eten, bijvoorbeeld op een boterham, als garnering of in een salade. Door de bittere kwaliteit en sla-achtige blaadjes, zijn ze perfect om te combineren met meer vettige of eiwitrijke maaltijden. Maar de smaak gaat ook goed gepaard met bijvoorbeeld kaas, hummus, cottage cheese en geroosterde groenten.

Door de enorme hoeveelheid mineralen en vitaminen is Paardenbloem ook heel geschikt voor een kruidenazijn, aangezien azijn als geen ander deze voedingsstoffen kan onttrekken. De bloemen zijn heel mooi te gebruiken als vrolijke garnering op brood of salades en je kunt ze goed verwerken in taartbeslag! Als je de bloemblaadjes lostrekt, krijg je een fantastische gele eetbare confetti – zeker als je het combineert met andere eetbare bloemen. Ongetwijfeld goedgekeurd door kinderen!

Maar ook de wortel van Paardenbloem is in de keuken te verwerken! Zeker als je de wortel in de herfst oogst, is hij erg smaakvol en zoetig. In lente zijn ze meer bitter. De rijkdom aan voedingsstoffen maken het zeker waard om zowel in het voor- als najaar de spa tevoorschijn te halen en Paardenbloemwortels te oogsten. Regelmatig gegeten kan het de darmflora, spijsvertering en leverfunctie ondersteunen. Je kunt de wortels eten zoals iedere andere wortelgroenten. Heerlijk met andere herfstgroenten geroosterd in de oven of verwerkt in een roerbakgerecht! Hieronder vind je een heerlijk en bitter koffievervangend drankje, gemaakt van de wortels!

Herbal roots ‘koffie’

Dit bittere en lichtzoete drankje doet erg denken aan sterke aromatische koffie, maar dan zonder de negatieve effecten en mét gezondsheidsvoordelen. Paardenbloem(wortel) ondersteunt de leverfunctie, werkt opbouwend vanwege de vele voedingsstoffen en bevordert de spijsvertering! Perfect voor in de lente, wanneer het lichaam behoefte heeft aan bitter, reiniging en vooral ook wilde voedingsstoffen! Heb je last van voorjaarsmoeheid, dan is dit hét medicijn! Ook als een fijn drankje bij of na de maaltijd, helpt het je eten beter verteren. Ik drink het zelf heel graag als koffievervanger. Je kunt het combineren met geroosterde Cichoreiwortel voor een meer zoetige smaak. Neem dan gelijke delen Cichorei- als Paardenbloemwortel.

“Sipping a tea of roasted Dandelion root can satisfy the body’s craving for bitterness without damaging the kidneys and liver.”

– Judith Berger

 

Recept

Voor 1 kopje ‘koffie’ zijn de ingrediënten:

  • 1 theelepel fijngesneden, gedroogde Paardenbloemwortel
  • 300 ml water
  • Optioneel: melk naar keuze, honing

Bereiding

  • Rooster de fijngesneden en gedroogde Paardenbloemwortelstukjes eerst. Je kunt dit eventueel van tevoren doen en een voorraadje aanleggen, voor als je het vaker wilt drinken.
  • Doe de stukjes wortel in een koekenpan en rooster zo’n 10 minuten op middelhoog vuur, terwijl je de wortels af en toe heen en weer schudt. Houd het wel in de gaten, je wilt ze roosteren, niet verbranden.
  • Als de wortels een heerlijke zoetige geur verspreiden en chocoladebruin kleuren, kun je ze laten afkoelen op een bord. Wil je het bewaren in een pot? Zorg dan dat de wortels volledig afgekoeld zijn voordat je ze afgesloten wegzet.
  • Daarna maken we er een decoct (afkooksel) van. Doe de geroosterde wortels in een steelpannetje en schenk het water erbij. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 30 minuten zachtjes koken, met de deksel erop.
  • Schenk het mengsel door een zeefje in een mok. Voeg eventueel melk naar keuze en/of honing toe. Ik vermeng het zelf ook graag met medicinale paddenstoelen zoals Reishi en Chaga. Allemaal heerlijk, maar puur en alleen een sterk kopje Paardenbloemwortel is mijn favoriet!

 

Zo vind je het recept in de cursus:

Afke Warmerdam
afkewarmerdam@gmail.com