
06 sep Energieballetjes uit eigen voedselbos of van wildpluk ingredienten
Dit recept is geschreven voor het Wilde Schoolkrantje die af en toe verschijnt.
Energieballetjes zijn lekkere tussendoortjes die je even extra energie kunnen geven.
Vaak gemaakt van bijvoorbeeld dadels, amandelen, kokos. Maar veel leuker en groener is het om deze van lokale of wilde ingrediënten te maken. En als je er bijvoorbeeld brandnetelzaden aan toevoegt krijg je echt extra energie van het balletje. Meer leren over wildplukken? Zie de online wildplukcursus.
Ik ben een intuïtieve kok, ik werk niet echt met weegschalen, maar ik ontdek door te proeven. Daarom geef ik je in dit recept keuzes, aan jouw de taak om te proeven wat goed bij elkaar combineert.
Ingrediënten
Plakkerige ingrediënten
- Gedroogd fruit uit eigen tuin/voedselbos of wildpluk (appel, peer, aardbei, pruim, aroniabes, braam, perzik, Amerikaanse vogelkers besjes, nectarine, honingbes, mispel, moerbei, nashipeer, vijg, krentenboom besjes, aalbes, blauwe bes, bosbes etc.)
Deze droog je met een (zonne) droogoven, op een lage temperatuur in de oven, heel dun gesneden met een mandoline en dan aan touwtjes opgehangen of boven de kachel - Verse rozenbottels
- Verse eetbare bloemen (madeliefjes, kaasjeskruid, wilgenroosje, viooltje, vlierbloesem, teunisbloem, goudsbloem etc.)
- Rauwe lokale honing, eventueel met raat
- Populierknoppen (vanille-achtige smaak)
Droge ingrediënten
- Noten (hazelnoten, walnoten, beukenootjes, amandel, pecan)
- Zaden (eigen zonnebloempitten, pompoenpitten, brandnetelzaadjes)
- Gedroogde rozenbottels of rozenbottelpoeder
- Gedroogde eetbare bloemen (madeliefjes, kaasjeskruid, vlierbloesem, viooltje, wilgenroosje, teunisbloem, goudsbloem etc.)
Kruiden
- Paardenbloemwortel-poeder
- Nagelkruidwortel
- Lipbloemige familie (citroenmelisse, munt, rozemarijn)
- Citroenverbena / verveine
- Kamille
- Rozenblaadjes
- Veldzuring
- Zaadjes van de schermbloemenfamilie (wilde wortel, gewone berenklauw, engelwortel etc.)
- Klein beetje dennen/sparrennaalden poeder
Bereiding
- Kies een aantal droge en plakkerige ingrediënten en eventueel wat kruiden uit.
- Plaats alle ingrediënten in de keukenmachine en blend tot één geheel, het mag ietwat plakkerig zijn zodat je er balletjes van kunt draaien.
- Voeg wat meer droge ingrediënten toe als het té plakkerig is en vice versa.
- Rol er balletjes van en versier ze eventueel met eetbare bloemen of brandnetelzaadjes.