Recept: veganistische appelbramentaart met kardemom
08 november 2021 
2 min. leestijd

Recept: veganistische appelbramentaart met kardemom

De herfst wordt in het Engels niet voor niets wel eens harvest genoemd. Het is een tijd van oogsten, van boomgaarden die volhangen met rijpe appels en peren, en bramenstruiken vol sappige vruchten. In het teken van de herfst besloot ik een veganistische appeltaart te maken met herfstige twist: bramen en kardemom.

Klik hier om meer te lezen over wildplukken in de herfst


Wist je dat... Je de kardemom ook kunt vervangen door berenklauwzaadjes? Berenklauwzaad staat ook wel bekend als de "lokale kardemom". Zo wordt je herfstige taart met (zelf geplukte) appels en bramen nóg natuurlijker!


Ingrediënten appelbramentaart

 • 175 gram bloem
 • 100 gram ruwe rietsuiker
 • Snufje zout
 • 7 gram baking soda
 • 110 gram ongezouten plantaardige boter
 • 2 bakappels (Goudreinet, Jonagold of Elstar bijvoorbeeld, of de zuurdere appels die je zelf geplukt hebt!)
 • 125 gram bramen
 • Kardemom
 • Kaneel

Bereidingswijze appel-bramentaart

 1. Verwarm de oven voor op 180C. Meng vervolgens de droge ingrediënten (bloem, rietsuiker, zout, baking soda) in een kom.
 2. Voeg de plantaardige boter toe en kneed het geheel tot je een stevig deeg hebt. Vorm een bal van het deeg en bedek de kom met een doek.
 3. Schil de appels en snijd ze in dunne plakjes. Leg ze in een andere kom en besprenkel ze met wat kardemom en kaneel.
 4. Was de bramen.
 5. Vet de bakvorm in met wat plantaardige boter en besprenkel licht met wat bloem zodat de taart mooi los komt van de vorm. Begin dan de bodem en zijkant van de bakvorm te bedekken met het deeg. Houd ongeveer 1/3 van het deeg over om de taart te bedekken.
 6. Vul de taart nu met de appels, en voeg ook de bramen toe. Als je het lekker vindt kun je tijdens deze stap wat extra kaneel en kardemom toevoegen tussen de laagjes appel.
 7. Als de taart helemaal gevuld is kun je 'm bedekken met stroken van het overgebleven deeg om de traditionele appeltaart raster te vormen.
 8. Bak de taart in 60 tot 70 minuten gaar. Eet smakelijk!


Zin om meer herfstige gerechten te bakken? Bekijk ook dit recept voor perenflapjes met vlierbessen!

Heb je het appelbramentaartje gemaakt, tag @dewildeschool dan op Instagram, dan reposten we je bericht!

Over de schrijver
“Walk this earth with bare feet and an open heart.” Een manier van denken waar ik volledig achter sta. Ik ben Lisa (zij/haar), en ik zie mijzelf als een groene heks. Ik ben geïnteresseerd in spiritualiteit, kruidengeneeskunde, astrologie en koken.Ik haal mijn kracht uit de natuur, iets wat ik al doe voor zolang ik me kan herinneren. Een wandeling door het bos zorgt voor een gevoel van verbondenheid, een gevoel van zijn.De natuur is vergevingsgezind, liefhebbend en zachtaardig. Ik probeer zelf ook net zo te leven en haal veel lessen uit de natuur. Er valt voor mij nog zoveel te leren over de natuur. Ik weet bij lange na niet de naam van elke plant, maar ik ben nieuwsgierig aangelegd en wil graag meer ontdekken.

Geef jezelf een online cursus cadeau