Recept: glutenvrije tarte tatin á la Roos
23 maart 2023 
1 min. leestijd

Recept: glutenvrije tarte tatin á la Roos

Tarte tatin: een klassieke omgekeerde taart waarbij we in eerste instantie vaak aan de koudere maanden denken. Met (wilde) appeltjes, rozijnen en kaneel - mmmm zo lekker! Maar wist je dat de tarte tatin zich ook perfect leent voor alle andere seizoenen van het jaar? Maak hem in de zomer met perziken of nectarines. Maak hem in het najaar met bijvoorbeeld appel of peer. En maak hem in de winter en het begin van het voorjaar op de klassieke methode met (wilde) appel en rozijnen. 

Bij deze vind je mijn klassieke recept (het kan momenteel nog net), maar varieer hier dus fijn het hele jaar op door zoveel als je wilt! Glutenvrij, plantaardig, lactosevrij en zonder geraffineerde suikers - maar minstens net zo lekker! De perfecte taart voor eigenlijk altijd.

Ingrediënten

  • 150 gram amandelmeel
  • 100 gram boekweitmeel
  • 50 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 tl bakpoeder of 1/2 tl baking soda
  • 150 gram kokosolie + 1 extra el
  • 50 ml plantaardige melk
  • 400 gram fruit, bijvoorbeeld (wilde) appels
  • Flinke snuf kaneel
  • 2-3 el ahornsiroop
  • Optioneel: flinke hand rozijnen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Meng amandelmeel, boekweitmeel, kokosbloesemsuiker en bakpoeder met elkaar. Smelt 150 gram kokosolie en voeg toe aan het meel samen met plantaardige melk. Meng tot een stevige deegbal en zet weg in de koelkast.

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in plakken of blokjes. Vet alvast een bakvorm in en bekleed met bakpapier – ook de randen dit keer zodat de karamel niet door je hele oven gaat lopen. Smelt vervolgens 1 el kokosolie en voeg ahornsiroop en kaneel toe tot het gaat karamelliseren. Bak de appel hierin gedurende 1-2 minuten. Voeg optioneel rozijnen toe en verdeel  over de bodem van de bakvorm.

Haal het deeg uit de koeling en verdeel over de appel. Bak in 30-40 minuten goudbruin. Laat de taart iets afkoelen voordat je hem omdraait op een bord. Serveer lauwwarm. Eet smakelijk!

Tip! Wil je mini tarte tatins maken in plaats van één grote? Gebruik een muffinvorm voor de meest schattige kleine taartjes.

Over de schrijver
Roos ten Zeldam (aka: De Groene Alchemist) is auteur van glutenvrije, plantaardige, lactosevrije kookboeken, heeft een e-book hormoonvoeding geschreven, geeft kookworkshops en organiseert wildplukweekenden in de Ardennen - maar werkt ook op vele andere lagen met de natuur samen zoals bijvoorbeeld met astrologie, elementenleer en seizoenenleer. Ze houdt ervan om al die verschillende stukken uit de natuur met elkaar te combineren en daarmee de heelheid in alles te creeëren.

Geef jezelf een online cursus cadeau