Recept: Brandnetel infusie/ brandnetelthee
18 december 2022 
2 min. leestijd

Recept: Brandnetel infusie/ brandnetelthee

Vandaag een brandnetelinfusie, een soort sterke brandnetelthee, perfect om te drinken in de winter wanneer onze lichamen minder bewegen en minder buiten komen. Je kunt de infusie met verse brandnetels maken, als je deze op dit moment nog kunt vinden. Anders werken gedroogde brandnetels ook prima.

Wat is een (kruiden)infusie eigenlijk? Het is een sterk aftreksel van planten op water. Een soort thee, alleen dan met meer kruiden en langer getrokken, zodat de plant veel meer voedingsstoffen afgeeft aan het water dat jij daarna opdrinkt. 

Het drinken van infusies is voor je lichaam een heel makkelijke manier om mineralen op te nemen. Win-win!  


De effecten van het drinken van mineraalrijke infusies zijn al snel merkbaar. Na een paar dagen voel je vaak meer energie en ervaar je minder energiedips, en je huid voelt zachter en schoner. Bij vaker gebruik van deze voedende infusies kunnen er nog diepere, miraculeuze veranderingen plaatsvinden in je gezondheid.

Een infusies van brandnetel is een simpel maar krachtig medicijn! Voornamelijk voor mensen wier lichaam hunkert naar mineralen. Brandnetel bevat namelijk een hoop van mineralen en spoorelementen zoals chroom, ijzer, magnesium en calcium.

Brandnetels bevatten veel chlorofyl, antioxidanten en andere plantaardige stoffen die de ontgifting op milde wijze kunnen ondersteunen. Ze zijn een goede bron van vitamine K die de bloedstolling ondersteunt, ze genezen wonden en ondersteunen de gezondheid van hart, bloedvaten en botten.

Verder zijn brandnetels zeer ontstekingsremmend en bevatten ze een stof genaamd astragaline, wat werkt als adaptogeen (ook te vinden in het bekendere adaptogene kruid Astragalus).

Traditioneel gebruiken herboristen brandnetelinfusies als tonicum om het algemene welzijn te ondersteunen, om groeipijnen bij kinderen te verlichten en als een tonicum voor vruchtbaarheid voor zowel mannen als vrouwen. Veel kruidendokters gebruiken brandnetel ook als een algehele ondersteuner voor gezonde bijnieren, voornamelijk wanneer mensen last hebben van een winterdip of burn-out kan brandnetel als effectief medicijn fungeren.

Als dit alles je nog niet overtuigt, staan brandnetelinfusies er ook nog eens bekend om dat het je een stralende huid, sterke nagels en glanzende haren oplevert!Brandnetelinfusie - voor 1 liter

Ingrediënten

♡ 30 gram droge of 60 gram verse brandnetel (of andere wilde kruiden)
♡ 950 ml water

Bereiding:

♡ Kook het water
♡ Overgiet de kruiden
♡ Laat afgesloten trekken, minimaal 6 uur of gedurende een nacht
♡ Zeef de kruiden eruit en bewaar gekoeld tot maximaal 4 dagen
♡ Drink 1 tot 4 koppen van de infusie per dag of 3 tot 6 liter per week


Tips

  • Drink het koud als “ijsthee” met wat citroensap
  • of verwarm het zachtjes in een pannetje tot onder het kookpunt
  • Ook een goede tip voor mocht je de smaak te “aards” vinden, doe er een takje munt, tijm, verveine of een schijfje gember bij bij het trekken van de infusie


Dit recept komt uit de Winterkruidencursus, doe jij al mee?


Over de schrijver
Tien jaar geleden wist ik, Marin, níks over de natuur en kwam ik er nauwelijks. In de afgelopen tien jaar ben ik een gepassioneerd paardenbloemeter geworden.De natuur met al haar toepassingen heeft me kennis laten maken met een heel ander leven.Sinds zeven jaar ben ik wildplukgids, waarin ik zo'n +1000 mensen kennis heb laten maken met wildplukken.Mijn kennis komt uit vele uren zelfstudie, een Permacultuuropleiding, tweejarige Geneeskrachtige kruidenopleiding, orthomoleculaire voeding opleiding en meerdere cursussen.In april 2020 ben ik begonnen met de Wilde School en er zijn nu al meer dan 2000 cursisten. Dankbaar!

Geef jezelf een online cursus cadeau