08 jul Zo pluk je een brandnetel (en waarom je dit wil)
Hou je van brandnetels? En hoe denken je kinderen er over?
Het is vaak een plant die kids al vroeg herkennen omdat ze er last van hebben. Omdat ’ie zo verschrikkelijk prikt! En dan groeit ‘ie ook nog eens overal als onkruid. In het park, in de berm, in je tuin, of tussen je met liefde gezaaide groente in de moestuin.
Nu wordt wildplukken steeds populairder en laat de brandnetel nou een plant zijn die je lekker kan opeten.
Dat is dus een uitdaging en een kans in één. Daar houden we van! Jij ook?
We helpen je hoe je ‘m kan plukken. Super spannend voor je kids om te proberen.
Maar eerst delen we waarom die nou zo gezond is.
Duurt lezen je te lang? Check dan onderstaande video die we erover maakten. Scroll daarna nog wel even naar beneden. Want we sluiten af met een recept dat bij ons thuis een héél groot succes was. Dat wil je niet missen!
Waarom wil je überhaupt een brandnetel plukken
Dat vraag je je misschien als eerste af. Echt aantrekkelijk lijkt het niet.
Bij mij was het een combinatie van 3 dingen.
Allereerst ben ik gewoon heel erg nieuwsgierig.
Maar dieper liggend wil ik meer leven met de natuur. Ik geloof dat dit een fundamentele stap is richting een duurzamere toekomst. Ik wil mijn kinderen hierin heel graag in meenemen, dat zij zich ook verbonden voelen met de natuur om ons heen. Alles mag er zijn en alles heeft een functie. Zo ook (misschien wel juist) die brandnetel!
En toen (reden drie) kwam ik er ook nog achter dat die brandnetel best leuk is. De plant is supergezond (vol vitamines, reinigt je lichaam, goed voor bloedsomloop, zal ik nog even doorgaan?) Én het belangrijkste: Dit “onkruid” is verrassend lekker.
Ben jij ook benieuwd?
Het plukken
De beste tijd om de blaadjes van de brandnetel te plukken is het voorjaar of de vroege zomer (voordat de bloemetjes eraan zitten).
Hoe ga je te werk?
Tip 1: Pluk hoog
Je wilt geen dierenplas of -poep opeten. Ook is het wel fijn als de blaadjes vers zijn. Richt je dus op de hogere planten en de bovenste blaadjes (de topjes) van de plant.
Tip 2: Pluk in het groen
Nu zijn brandnetels een kei in het opnemen van stikstof en groeien ze dus graag naast plekken waar veel uitlaatgassen zijn. In de berm bijvoorbeeld. Maar pluk daar liever niet (voor je eigen gezondheid). Loop iets verder in een park, bos of stuk natuur en pluk ze daar.
Tip 3: Gebruik 2 vingers
Heb je een goede spot gevonden en vastgesteld dat het echt brandnetels zijn, dan wordt het tijd voor het plukken. Natuurlijk kan je ook gewoon een schaar en handschoenen gebruiken, maar als het ook met je blote handen kan, waarom niet? Superspannend voor je kinderen om te proberen.
Je hebt alleen je duim en wijsvinger nodig.
Tip 4: Pak de blaadjes van de onderkant
Dit is dé truc!
Mik je twee vingers op een topje van de brandnetel en schuif ze aan de onderkant van twee tegenover elkaar liggende blaadjes. Daarmee vouw je het topje als het ware dicht en vermijd je de brandhaartjes die typisch aan de bovenkant en rand van het blad zitten. Trek het er dan af. Klinkt dit te cryptisch? Kijk dan even in het filmpje hierboven.
En wat doe je met die brandnetel?
Het allermakkelijkste is een kop thee. Spoel de blaadjes wel eerst even af onder de kraan.
Dip ze daarna in een pot of kop gekookt water. De blaadjes prikken dan ook niet meer.
In de vroege zomer smaakt het naar een combinatie van groen met vlierbloesem. Lang niet slecht! Zeker niet als je eraan denkt dat dit gewoon om de hoek van je huis aan het groeien was én supergezond is. Weer eens wat anders dan die verse muntthee.
Ben je niet zo’n thee lover? Als je de blaadjes in het water laat afkoelen en de koude thee aan je (kamer)planten geeft, worden die erg blij! Het geeft ze een boost aan mineralen.
Je kan op het internet ook veel andere recepten vinden, zoals brandnetelcake. MAAR. Wat bij ons het allergrootste succes was, was wel het volgende.
Brandnetelpizza
Als je kids ook zo blij worden van pizza’s wil je dit! Brandnetelpizza. Hoe cool is het. Wij waren blij verrast door de smaak en textuur van de brandnetels. En onze dochters vooral verrast dat die prikkende plantjes zo lekker waren op een pizza.
Onze oudste dochter vroeg de dag erna of ze het weer mocht eten.
Wij gebruikten voor de bodem het zelfgemaakte zuurdesem pizzadeeg van mijn man, maar je kan hier natuurlijk ook een pizzabodem uit de supermarkt voor gebruiken!
Het recept komt uit het boek Tartine Bread van Chad Robertson. Je vindt hier ook alle tips en trucs voor je eigen zuurdesem starter.
De ingrediënten voor de pizzatopping (voor één pizza);
- 6 koppen met verse brandneteltopjes (slinkt behoorlijk, dus mag best veel zijn!)
- halve kop ‘heavy cream’, die hebben we niet in Nederland, dus wij maakten een mix van slagroom met wat mascarpone
- Chilivlokken
- Zout
- Bol mozzarella
- Eerst die brandneteltopjes even wassen en uit laten lekken.
- Daarna mix je de brandnetel, slagroom en mascarpone door elkaar in een kom (gebruik een tangetje voor de prikkende blaadjes..). Doe er wat chilipoeder en zout bij.
- Verdeel de mozzarella in stukjes over het pizzadeeg en verdeel het brandnetelmengsel daar overheen.
- Gaar de pizza in een voorverwarmde oven (of barbecue) zolang als nodig voor jouw gekozen bodem.
En nu jij.
Laat je ons weten als je hebt geplukt en gegeten? Dat vinden we leuk. Heel veel plezier!
Willemien van Musschenbroek Greve