01 nov Wildplukken in de herfst – oktober & november
Wildplukken in de herfst, is er nog wat te vinden?
Ik krijg vaak de vraag of de online cursussen óók in de herfst geschikt zijn.
Kun je wildplukken in de herfst?
En mijn antwoord is een volmondig JA, juíst in de herfst is er overvloed. Je vind namelijk eens iets anders dan alleen eetbare planten: de natuur biedt ons noten, zaden, vruchten en paddenstoelen.
Precies wat ons lichaam nu graag heeft om warm te blijven tijdens de kouder en guurder wordende herfstmaanden. Tevens is de herfstoogst erg goed te bewaren, zodat je ook in de winter wild kunt eten. Onderaan vind je een downloadbare pdf met 59 eetbare vondsten die je nu kunt oogsten.
De lievelingsoogst van de Wilde School in de herfst
De vetgedrukte namen die je hieronder kunt vinden worden uitvoerig besproken in de online Herfstcursus. Naast de informatie over de oogst van de herfst leer je er mee koken, mee verven, medicijnen en zeep van te maken. Ook leer je hoe je je weerstand kunt verbeteren met wilde kruiden, hoe je de herfstoogst kunt bewaren en hoe je je kunt verbinden met de natuur.
Vruchten
- Rozenbottels
Wist je dat rozenbottels 10x meer vitamine C bevatten als sinaasappels? In de herfstcursus maak je je eigen rozenbottelpillen!
- Vlierbessen
Vlierbessensap ondersteunt de longen en gaat de uitbreiding van het virus tegen. De celwanden worden beschermt tegen indringende virussen, ook verlaagt vlierbes de koorts.
- Appels
- Peren
- Mispels
Een vergeten vrucht, die smaakt naar… abrikozen.
- Sleedoorn
Ooit sleedoornlikeur gehad? Zó lekker!
- Duindoorn
- Meidoorn
Hét medicijn voor je hart, de bessen versterken je hart en je kunt ze zelfs naast hartmedicatie gebruiken.
Noten
Het fijne van wildplukken in de herfst: de natuur biedt je een overvloed aan producten die je goed kunt bewaren. Zo ook de noten, als je ze goed droogt blijven ze soms wel een jaar goed.
- Hazelnoten
Vooral de Turkse boomhazelaar geeft ontzettend veel hazelnoten, in grote clusters waardoor je snel veel hazelnoten hebt. Je vind de bomen vooral in de stad. Hazelnoten en walnoten kraken gaat het beste als je ze tussen de voegen van stoeptegels legt en er met een hamer op slaat.
- Walnoten
Waar vind je walnootbomen? Soms staan ze beschreven op de wildplukwijzer, hier kun je goede plukplekken bij jouw in de buurt vinden.
- Eikels
Wist je dat je eikeltjes kunt eten? Hoe? Je vind er hier een uitgebreide blogpost over.
- Beukenootjes
- Tamme kastanje
Zaden
- Gewone berenklauw
Ze smaken heel bijzonder, de een vind het naar kardemom proeven, de ander naar zeep(!).
- Brandnetel
Ik ben fan van brandnetelzaden, mijn lokale superfoods. Je krijgt er meer energie van en ze werken bij burn-out klachten!
- Weegbree
Wist je dat je de zaden van de weegbree kunt gebruiken als veganistisch eivervanger?
- Wilde wortel
Planten/kruiden
Er zijn nog zoveel wilde eetbare kruiden te vinden in oktober/november. Als er veel te vinden zijn kun je een zak vol verzamelen, deze laten drogen op kamertemperatuur en ze vermalen tot poeder. Zo heb je je eigen superfoodpoeder voor in de koude maanden.
- Veldkers
Als de moestuin leeg is kun je veldkers nog vinden, zelfs in het midden van de winter. Hij smaakt lekker pittig, naar tuinkers.
- Vogelmuur
- Brandnetel
Heb jij al een voorraad gedroogde brandnetels aangelegd? Zo niet: doen! Ideaal voor in de winter, om je weerstand op peil te houden en je te voorzien van extra mineralen.
- Zevenblad
- Look zonder Look
- Weegbree
- Veldzuring
Een plant die smaakt naar een Granny Smith appel.
- Paardenbloemblad
- Kleefkruid
Van kleefkruid kun je een goede zalf maken die helpt bij een droge huid en droog eczeem. Het recept vind je in de herfstcursus.
Wortels
- Teunisbloem
Als je het rozet herkent kun je de wortel gaan oogsten, deze smaakt een beetje naar pastinaak. De wortels worden in het Frans door hun roze kleur en smaak ook wel ‘jambon vegetal’ genoemd, of ‘ham’ genoemd.
- Paardenbloem
Hallo levermedicijn! Koffie, thee, een tinctuur of gerecht van paardenbloemwortels is een kleine detox voor je lichaam. Linda maakt er in de herfstcursus bonbons(!) van.
- Nagelkruid
De wortel van nagelkruid ruikt en smaakt een beetje naar kruidnagel. Lokaler kan het niet.
- Cichorei
- Daslook
Als je weet waar daslook in het voorjaar groeit kan je nu terugkomen om de daslookknolletjes uit te graven. Ze lijken en smaken naar knoflook.
- Mierik
- Look zonder look
- Lisdodde
- Valeriaan
Paddenstoelen
De meeste mensen vinden wilde planten eten al eng, laat staan eetbare paddenstoelen. Gelukkig is het veel minder spannend dan je denkt. Als je je goed verdiept in de eetbare paddenstoelen zijn er zoveel paddenstoelen die niet met een giftige te verwarren zijn. Goed determineren is zo belangrijk! En er gaat een wereld voor je open als je eenmaal met het paddenstoelenvirus besmet bent.
- Judasoor
- Geschubde inktzwam
Als je goed kijkt op gazons en grasvelden kom je de geschubde inktzwam in oktober vaak tegen. Je oogst ze als ze nog jong zijn, als ze ouder zijn lossen de lamellen op als inkt. Deze inkt kun je wel gebruiken om met een (ganzen)veer ouderwets te schrijven.
- Boleten
De beginnerspaddenstoel onder de eetbare paddenstoelen is een familie, dit zijn de boleten. Hier behoort het eekhoorntjesbrood ook toe. Als je de onderkant van de paddenstoel bekijkt zie je namelijk geen lamellen/plaatjes maar buisjes, het lijkt op een spons.
- Biefstukzwam
- Sponszwam
- Grote parasolzwam
- Oesterzwam
- Zwavelzwam
- Cantharel
- Eikhaas
Gratis pdf met herfstoogst
Hier vind je een pdf met de oogst van de herfst, deze kun je op je telefoon/ipad opslaan en af en toe bekijken als je in de natuur wandelt.
Hoe ga ik te werk met wildplukken?
Een plant gespot waarvan je denkt dat deze eetbaar is?
Vaak begin ik met de Plantnet-app, hier kun je een foto inzetten en zie je welke plant zij denken dat het is. Sinds een paar jaar is de app ontzettend accuraat! Daarna check ik het met het determinatieboekje ‘200 eetbare wilde planten‘ na, omdat hier duidelijke tekeningen, beschrijvingen en foto’s in staan. Want: alleen bij 100% zekerheid kun je het eten!
Kennis uitbreiden
Basiscursus wildplukken
Vind je het spannend om te beginnen met wildplukken? Dan is de online basiscursus wildplukken erg geschikt. In 8 weken leer je de basis van wildplukken. Je leert de ongeschreven regels, waar je op moet passen, hoe je goed kunt determineren etc. Ook kun je je oogst laten controleren in de community.
Herfstcursus ‘herontdek de kracht van wilde kruiden’
Wil je dieper ingaan op de oogst die je in dit seizoen kan vinden? En wat je er mee kunt maken (in de keuken, medicijnen, zeep, verf etc.)? Dit leer je in de herfstcursus.