Fluitenkruid-fluit

Fluitenkruid-fluit

Normaliter de eerste bloeier in april, maar gezien de late lente staan de bermen, bossen en parken en nu vol mee!  Hoge stengels met tientallen kleine, witte bloemetjes mooi opgesteld in schermen, die heerlijk geuren. Fluitenkruid, ook wel Hollands Kant, is een multifunctionele vroegbloeier die zijn naam te danken heeft zijn holle stengel waar je in een handomdraai een fluitje van maakt. Maar pas op, want er zijn een aantal giftige look-a-likes in omloop. Heb je de goede te pakken? Dan kan je er ook dankbaar van eten en het heeft geneeskrachtige werking.

fluitenkruid

Determineren

De stengels zijn hol en groeien recht omhoog, tot zo’n 2 meter. Ze zijn licht behaard en er zitten kleine groefjes in. De bladeren zijn groen en lijken wat op die van varens: gesplitst en in een V-vorm. De kleine bloemetjes (3 tot 4 mm) vormen een klein scherm van tientallen bloemetjes en ruiken scherp en lekker, een beetje als anijs.

Dat is gelijk een groot verschil met zijn giftige look-a-like; de gevlekte scheerling. Deze ruikt vies, de geur wordt beschreven als een ‘muizengeur’. De meeste gevlekte scheerlingen hebben ook purperen vlekjes op de stengel.

De waterscheerling lijkt qua bloemen op het fluitenkruid, maar groeit langs het water, heeft een ander soort blad en heeft geel (giftig!) sap in de steel. Tot slot bestaat er dolle kervel, dat weliswaar minder giftig is, maar nog steeds geen goed idee om op te eten. Deze herken je aan het feit dat de stengel onderaan rood is en bovenaan groen, waarbij de overgang vlekken laat zien. Alle genoemde varianten uit de schermbloemige familie, bloeien later dan het seizoens-aftrappende fluitenkruid. Normaliter zou deze overigens al lang in bloei staan of uitgebloeid zijn. Door het late voorjaar zijn ze nu in volle glorie te vinden.

hol fluitekruid

Fluitje van een cent

Een zeker veilige optie is er in een handomdraai een fluitje van maken! Hier heb ik een videootje van gemaakt. Check deze hieronder en je kan op pad met een zakmes om met een variatie aan fluitjes thuis te komen. Ook superleuk met kids! Zoek de look-a-likes even op online en leer de grootste verschillen uit je hoofd. Ruikt het goed, heeft het een groene stengel en brandt het sap niet in de mond? Dan kan je ‘m gebruiken voor een fluitje!

Vind je dit een leuke video en wil je meer DIY-tips? Abonneer je op m’n YouTube kanaal en check Facebook en Instagram 🙂

Eetbaarheid en geneeskracht

Zowel de bloemen, bladeren als wortels kunnen worden gegeten van deze plant. Sterker nog, de wortels schijnen zelfs als remedie of preventie tegen kanker te kunnen dienen. Hier is onderzoek naar gedaan, maar omdat de werkzame stof slecht te isoleren is, is het voor de farmaceuten niet interessant. Ik vond het wel heel interessant om hierover te lezen! Het vergt echter voldoende kennis van de flora om fluitenkruid voor consumptie te gebruiken. Als je dit graag wil proberen, adviseer ik je op pad te gaan met een natuurgids om het te leren herkennen, zodat je met zekerheid het goede te pakken hebt.

Renee van Bussel
info@gogreenie.nl