Wildpluk gratis eetbare bloemen – oogsten – bewaren – in de keuken

Wildpluk gratis eetbare bloemen – oogsten – bewaren – in de keuken

 

Elk seizoen heeft zo z’n eigen oogst. In de zomer zijn dat onder andere eetbare bloemen en zaden.
Wist je dat heel veel wilde en gecultiveerde bloemen om je heen eetbaar zijn?
Door te gaan wildplukken en de bloemen in je mandje mee naar huis te nemen kun je je eigen sterrenrestaurant-waardige gerechten op tafel zetten.
Denk aan bloemenboter, bloemensiroop, als decoratie op taart of gedroogd voor in de winter.
In dit artikel meer over eetbare bloemen, mét gratis download waarin 40 eetbare zomerbloemen staan.

Illustratie: Kleine dingen in opdracht voor de Wilde School wildplukcursus

Wat is een bloem?

De bloem van een plant zorgt ervoor dat de plant kan voortplanten. Een bloem bestaat uit een bloemkelk en een bloemkroon. Een bloemkelk bestaat uit meerdere kelkbladeren. Deze kelkbladeren van de bloemkelk beschermen de bloem tegen uitdroging en kou wanneer deze nog in de knop zit. Een bloemkroon bestaat meestal uit meerdere opvallend gekleurde kroonbladeren. De opvallende kleur van de kroonbladeren trekt insecten aan, die de plant bestuiven. Binnen deze kroonbladeren bevinden zich de voortplantingsorganen van de plant: de stamper en de meeldraden.

De stamper vormt het vrouwelijk voortplantingsorgaan van de plant.Elke stamper bestaat uit een vruchtbeginsel, een stijl en een stempel. In het vruchtbeginsel zitten zaadbeginsels met daarin vrouwelijke geslachtscellen: de eicellen.  

 

De meeldraden zijn onderdeel van het mannelijk voortplantingsorgaan van de plant, dat het stuifmeel voortbrengt. Elke meeldraad is bestaat uit een helmdraad en een helmknop. In de helmknop bevinden zich helmhokjes waarin stuifmeelkorrels worden geproduceerd. Deze stuifmeelkorrels bevatten mannelijke geslachtscellen: de zaadcellen.

Bron: WRTS

Determineren/herkennen van eetbare bloemen

Eigenlijk is wildplukken helemaal niet zo spannend, als je maar goed determineert. Ik begin zelf vaak bij een app zoals Obsidentify, in de app maak je een foto van een bloem en de app laat zien welke plant hij denkt dat het is, met een bepaald percentage erbij. Zelf neem ik alleen de uitslag serieus boven de 80%.
Met de desbetreffende plant ga ik zoeken op internet of de plant eetbaar is. Zo ja, dan pak ik mijn ‘200 eetbare wilde planten‘ boekje erbij en ga ik determineren. Want de app heeft het niet altijd goed.
Stap voor stap neem ik het lijstje door die bij de illustratie staat. Weet ik het 100% zeker? Dan oogst ik de bloem.
Het fijne aan dit boekje is dat het er duidelijk bij staat als een giftige er op kan lijken. Dat is gelukkig bijna nooit zo, heel soms wel en dan kun je achterin kijken welke dit is en hoe deze eruit ziet.

Oogsten en bewaren van eetbare bloemen

Je oogst de bloemen het beste in de ochtend, dan bevatten ze meer water omdat de zon nog niet veel heeft geschenen hierdoor zijn ze sappiger van smaak. Ook blijven ze dan langer mooi en zit er meer levensenergie in de bloem.

 

Wil je ze even bewaren? Oogst ze dan met stengel en zet ze in een vaasje met water. Je kunt de bloemblaadjes ook laten drijven op water waardoor ze iets langer goed blijven. Of leg de bloemen in een bakje met vochtig papier in de koelkast. Door ze even in ijswater te leggen kun je zielige bloemetjes weer oppeppen.

En drogen kan natuurlijk ook, zelf droog ik ze in mandjes op kamertemperatuur. Daarna bewaar ik ze in potjes. Zo kun je zelfs in de winter je taarten versieren met bloemen!

Hoe gebruik je ze in de keuken?

In de keuken kan je alle kanten op met eetbare bloemen. Maak eens een bloemenproeverij, elke bloem heeft namelijk echt zijn eigen smaak.
Sinds kort ben ik bijvoorbeeld fan van de daglelie, super zoet! Maar ook de pittige Oost-indische kers, de bijzondere smaak van madelief of kaasjeskruid zijn weer heel karakteristiek van smaak.

Eetbare bloemenproeverij

Aromatisch – als eetbare decoratie voornamelijk bij zoete gerechten: kamille, roos, moerasspireabloesem, viooltjes, bloemetjes uit de lipbloemenfamilie (munt, lavendel, oregano etc.)
Neutraal tot zoet – als eetbare decoratie voor zowel zoete als hartige gerechten: springbalsemien, malvabloemen (kaasjeskruid), madeliefjes, teunisbloem, vergeet-mij-nietjes, daglelie, dovenetel, goudsbloem
Spicy – als eetbare decoratie voornamelijk lekker op hartige gerechten: bloemen uit de kruisbloemenfamilie (bijv. koolzaad), Oost-indische kers, bieslook, knoflook-bieslook etc.

Uit: de online Zomercursus

In de keuken

Eetbare bloemen kun je perfect als decoratie gebruiken: door een wilde kruidenboter, over een taart, of over de salade, je ontbijtje of boterham.
Ook in een soep kunnen ze mooi staan. Bijvoorbeeld als je madeliefjes oogst klappen ze dicht door de kou, op een soepje gaan ze langzaam weer open.

Verder kun je sommige bloemen die wat groter zijn (magnolia, teunisbloem, daglelie) vullen met bijvoorbeeld een (amandel) roomkaasje.
Niet zo gezond maar wel heel mooi: gesuikerde bloemen. Verder kan je bloemensiroop of bloemenazijn maken, makkelijk te maken en lekker!
Zo wordt azijn waarin je rode/oranje Oost-indische kers bloemen doet oranje van kleur en pittig van smaak, zie foto hierboven.

Ook kan je natuurlijk bloementhee maken, gebruik dan bij voorkeur gedroogde bloemen deze geven beter hun smaak af dan verse.

Geneeskracht eetbare bloemen

Elke bloem heeft weer een andere geneeskrachtige werking, in het onderstaande lijstje vind je een paar eigenschappen, de bloemen hebben nog veel meer geneeskrachtige eigenschappen.

  • Madelief: wondhelend, ontstekingsremmend
  • Goudsbloem: wondhelend, verzachtend
  • St.-Janskruid: licht anti-depressiva, bij zonnebrand
  • Echte kamille: rustgevend, bij spijsverteringsproblemen
  • Bijvoet: spijsverteringsbevorderend, menstruatieregulerend
  • Meidoorn bloesem: bloeddrukregulerende en krampopheffend
  • Klaproos: slijmoplossend, verzachtend
  • Kaasjeskruid: Goed voor de luchtwegen en spijsvertering

Bach bloesem – de levensenergie van de bloem

Ken je de Bach bloesems remedies? Dit zijn remedies die bereid zijn uit bloesems van planten, bomen en struiken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de levensenergie van de bloesem. De druppeltjes die je hiervan inneemt werken op emoties die uit evenwicht zijn geraakt, een Bach bloesem remedie kan een negatieve emotie ombuigen in de positieve pool.

De remedies worden gemaakt van bloesems van planten, bomen en struiken. Deze worden geoogst voor 11 uur op een zonnige dag. De bloesems worden niet aangeraakt en in een kom met water gelegd totdat het wateroppervlak volledig is bedekt met de bloesems. Deze laten ze drie uur in de zon staan, daarna worden de bloesems eruitgehaald en wordt de kom met water aangelengd met dezelfde hoeveelheid alcohol.
Tevens is er een kookmethode waarin de bloesems een half uur koken.

Door de verhitting worden alle bijzondere krachten van de bloemen in het bronwater opgenomen.

Bron: Natuurgeneeskundig therapeut en bach bloesem advies

Oogst alleen bloemen bij overvloed

Talloze insecten zijn afhankelijk van de nectar of stuifmeel in bloemen. Daarom oogst je alleen bij overvloed.
Als er maar een paar bloemen staan, laat ze lekker staan. Ook kun je een eetbare bloemenmengsel zaaien in je tuin zodat er nog meer bloemen komen.

Gratis 40 eetbare bloemen pdf

In de online Zomercursus wildplukken & koken leer je nog veel meer over eetbare bloemen. Vegan kok Linda maakt er geweldige recepten mee.
Hierbij alvast een cadeautje: de eetbare bloemen pdf die uit de Zomercursus komt. Download hier

Deel je je eetbare bloemen creaties op instagram? Tag ons dan @dewildeschool dan delen we je post!

 

Dit artikel is geschreven voor het Wilde schoolkrantje

Marin Leus
marin@wildeschool.nl

Tien jaar geleden wist ik, Marin, níks over de natuur en kwam ik er nauwelijks. In de afgelopen tien jaar ben ik een gepassioneerd paardenbloemeter geworden.De natuur met al haar toepassingen heeft me kennis laten maken met een heel ander leven.Sinds acht jaar ben ik wildplukgids, waarin ik zo'n +1000 mensen kennis heb laten maken met wildplukken.Mijn kennis komt uit vele uren zelfstudie, een Permacultuuropleiding, tweejarige Geneeskrachtige kruidenopleiding, orthomoleculaire voeding opleiding en meerdere cursussen.In april 2020 ben ik begonnen met de Wilde School en er zijn nu al meer dan 2000 cursisten. Dankbaar!