Daslook eten – Wildplukken

Daslook eten – Wildplukken

Daslook eten –  Heb jij al eens daslook geproefd?

Hij smaakt zo heerlijk naar knoflook.
Je kunt er goede pesto’s van maken in het voorjaar, maar ook een krachtige spijsolie.
Het is één van mijn favoriete wilde planten omdat de smaak zo aanwezig is.
Ook chefkoks maken veel gebruik van daslook in de keuken. En in Hongarije zijn er zelfs Daslookfestivals!

Tot 2017 stond daslook op de rode lijst van beschermende planten. Maar als je eenmaal een plek bij je in de buurt
heb ontdekt kom je erachter dat het een echte woekeraar is: hij kan hele terreinen overnemen.
Je herkent ‘m al van verre aan de geur. Het blad heeft 2 tot 3 spits toelopende, ovale, donkergroene, brede bladeren met evenwijdig lopende nerven.
De bladeren zijn onbehaard en glanzend.

Je kunt ze vinden op vruchtbare, beschaduwde grond in vochtig koele loofbossen en kreupelhout. Ik vind daslook vaak in het park.


Daslook in de keuken

De bladeren worden gebruikt om sandwiches, salades en soep mee op smaak te brengen.
Ook wordt het verwerkt in pesto, marinades, kaas en brood.
Verse daslookbladeren kun je laten macereren in een extra vierge olijfolie gedurende 1 maand bij kamertemperatuur, dit levert een zeer lekkere spijsolie op.
De wortel/knol van de daslook is ook eetbaar, deze kun je tussen juli en januari uitgraven. Deze lijken op knoflookteentjes.

Daslook bevat naast etherische olie met mosterd glycosiden, ook rijkelijk slijmstoffen, die de scherpe smaak milder maakt.

Het beste eet je daslook rauw, verhit of gedroogd gaan de zwavelverbindingen snel verloren, die de daslook juist zo gezond maakt.

Wil je daslook bewaren? Als je ze droogt vervliegen de zwavelverbindingen en hou je weinig smaak en geneeskracht over. Je kunt ze beter vermalen tot puree en invriezen.

 

Geneeskracht van daslook

Daslook werkt ontsmettend op maag en darmen, waardoor het helpt bij chronische darminfecties, winderigheid, candida etc.
Ook vermindert daslook de aanslag op de vaatwand bij kransslagaders. Het kan de bloeddruk verlagen en is vaatverwijdend.

Marin Leus
marin@wildeschool.nl

Tien jaar geleden wist ik, Marin, níks over de natuur en kwam ik er nauwelijks. In de afgelopen tien jaar ben ik een gepassioneerd paardenbloemeter geworden.De natuur met al haar toepassingen heeft me kennis laten maken met een heel ander leven.Sinds acht jaar ben ik wildplukgids, waarin ik zo'n +1000 mensen kennis heb laten maken met wildplukken.Mijn kennis komt uit vele uren zelfstudie, een Permacultuuropleiding, tweejarige Geneeskrachtige kruidenopleiding, orthomoleculaire voeding opleiding en meerdere cursussen.In april 2020 ben ik begonnen met de Wilde School en er zijn nu al meer dan 2000 cursisten. Dankbaar!