01 jul Zelf compost maken
Eén van de mooiste processen in de moestuin is het maken van compost, het zwarte goud. Vanaf de start van mijn moestuin composteer ik mijn keuken en tuinafval. Het verrijkt het bodemleven en heeft zo een positieve invloed op de tuin. Het geeft me bovendien een goed gevoel dat ik bijdraag aan een beter milieu door zelf compost te maken in plaats van het in de kliko te gooien. Win win! Heb jij nog geen composthoop in de tuin? Ik ga je uitleggen hoe je “het zwarte goud” zelf kan maken.
Voordelen van zelf compost maken
Door zelf compost te maken weet je ook wat er in zit. Handig als je duurzaam en biologisch wilt tuinieren. Je afval hoeft niet vervoerd en verwerkt te worden en daarmee lever je een bijdrage aan een schoner milieu. Goede compost is duur in aanschaf dus het is ook beter voor je portemonnee.
Open of gesloten compostbak
Compostbakken kan je zelf maken met houten planken of oude pallets of met wat je voorhanden hebt zoals een paar palen en kippengaas. Dit zijn de zogenaamde open compostbakken. Plaats ze op een beschutte plaats waar wind en regen minder invloed hebben. Veel wind droogt de hoop snel uit en veel regen maakt de hoop te nat wat het composteringsproces nadelig beïnvloed.
Zie je dit niet zitten dan kan je ook een kant en klaar compostvat kopen, eventueel tweedehands of zoek bij weggeefhoeken. Informeer ook eens bij de gemeente. Sommige gemeenten bieden deze gesloten systemen vaak gratis aan, of voor een klein bedrag, om de afvalberg te verkleinen. Deze vaten zet je bij voorkeur op een zonnige plek maar half schaduw kan ook.
Hoe start je een composthoop?
Zet de hoop op een geschikte plaats waar je genoeg ruimte hebt om te werken en die goed bereikbaar is met een kruiwagen. Plaats de klep zo dat je later je eigengemaakte compost makkelijk eruit kan halen. Je kan in ieder jaargetijde een composthoop beginnen maar het najaar is ideaal omdat je dan het meeste tuinafval hebt.
Leg onderin een laag van twintig centimeter dun snoeiafval. Voeg een emmer halfverteerde compost toe. Heb je die niet, vraag dan een tuinbuurman of hij wat voor je heeft. Daarna bouw je de hoop op in laagjes van 20 centimeter droge bestanddelen (snoeimateriaal, zaagsel of bladeren) en natte bestanddelen (gras, groente en fruit). Zie het als één grote lasagne. Om de zes weken keer je de compost om zuurstof toe te voegen en de hoop te verluchten. Dit versnelt het proces.
Beestjes
In de composthoop zit een enorme diversiteit aan beestjes. Pissebedden, mestwormen, slakken, bacteriën en schimmels zijn allemaal voor jou aan het werk om mooie compost te maken die straks weer op je moestuinbedden ligt.
Wat kan er op de composthoop?
- Bladeren
- Onkruid zonder zaden
- Oogst resten
- Stro/hooi
- Grasmaaisel (hoeveelheid doseren)
- Snoeiafval
- Groente en fruitresten
- Mest van konijnen of kippen
- Zaagsel
- Resten tuinaarde (beperkt, door dit toe te voegen koelt de hoop af)
Wat kan er niet op de composthoop?
- Citrusvruchten
- Gekookte etensresten trekken ratten aan, deze kan je beter vermijden
- Grote hoeveelheden gras verstikken de compost
- Ontlasting van honden en katten
- Haren of stof
- Onkruidzaden
- Zieke planten
Wanneer is de compost klaar?
De compost is klaar als hij ruikt naar bosgrond. Er zitten geen natte bestanddelen of beestjes meer in. Meestal is dit na ongeveer acht maanden tot een jaar.
Compost gebruiken in de moestuin
Ik gebruik heel veel compost voor gulzige planten, met name vruchtgewassen als pompoen, tomaat, courgette, komkommer en augurken. Ik gooi dan een beetje in het plantgat en dek de grond er nog extra mee af. Half verteerde compost kan je ook gebruiken. Dit bevat nog wel wat beestjes maar kan geen kwaad voor je planten. Ze zullen gewoon doorgaan met verteren van de compost.
Heel veel succes bij het maken van je eigen composthoop!