Oog in oog met Look-zonder-look
18 juni 2021 
5 min. leestijd

Oog in oog met Look-zonder-look

Het waarnemen van een lichte knoflookgeur wanneer je wandelt in onze uitbundige natuur.
Het eerst waar je misschien aan denkt is dat er in de buurt vast en zeker wel Daslook te vinden zal zijn. Maar wat als dit niet zo is? Als er echt geen enkel Daslookplantje te bespeuren valt, maar je er toch overtuigd van bent dat je heel subtiel een lookgeur kan waarnemen. En neen hoor, je wordt dan niet met de neus genomen, want wellicht zal je ergens in de nabije buurt Look-zonder-look aantreffen.

Een wilde plant die momenteel nog op heel wat plaatsen zéér uitbundig bloeit, is Look-zonder-look. Een voorjaarsbloeier uit de Kruisbloemfamilie, die meestal bloeit in de maanden mei tot juni, met tal van witte bloemetjes.
Look-zonder-look kan je terugvinden, vaak op vochtige en voedselrijke gronden in loofbossen, tuinen en natuurlijk ook in bosranden of op licht beschaduwde plaatsen.

Look-zonder-look is een tweejarige plant, waarmee ik bedoel dat er zich in het eerste jaar uit het zaad een rozet gaat vormen. Pas in het volgende jaar ontwikkelt zich de stengel met de lieflijk ogende witte bloemetjes. Maar als je deze plant aantreft zal je meestal ontdekken dat er zich zowel eerstejaarsplanten tussen de bloeiende tweedejaarsplanten bevinden.

Enkele herkenningspunten

Gaan wij even naar de uiterlijke kenmerken van de plant kijken, dan kan je zien dat de stengel onderaan licht behaard is, bovenaan kaal en hier vaak ook wat violet gekleurd. Onderaan zijn de bladeren nier- tot hartvormig, en naar boven toe zijn de bladeren spitser en grof getand.
Het jonge blad kan soms al eens worden verward met dat van Hondsdraf, een plant die je vaak ook op dezelfde plaats kan aantreffen.

Maar toch is er een merkbaar verschil als je even gaat inzoomen op beide planten. Want waar bij Look-zonder-look de bladeren in een rozet staan, kan je opmerken dat deze bij Hondsdraf met 2 tegenover elkaar, aan kruipende stengels.
Een ander herkenningspunt van deze plant is natuurlijk de geur. Want wrijf je het blad of de bloemen tussen de vingers, of ga je deze kneuzen, dan ga je zonder twijfelen een uiengeur waarnemen, die je enigszins ook laat denken aan een subtiele knoflookgeur. Maar verder gelijkt de plant in niets op ‘look’ en dus vandaar ook de benaming Look-zonder-look.

 

Look-zonder-look als wilde eetbare lekkernij

Deze wilde plant was vroeger in gebruik als toekruid dat een knoflookaroma aan een mosterdsmaak paarde. De Engelsen gebruikten de zaden van deze plant indertijd als vervangsmiddel voor zwarte mosterdzaden. Een Engelse volksnaam is dan ook Garlic-mustard ofwel knoflookmosterd.
En hier hoor je het al. Met de smaak, die laat denken aan Knoflook en Mierikswortel, is deze plant uiteraard geschikt als eetbare lekkernij.

Van Look-zonder-look kan je dan ook alle delen gaan gebruiken. Zowel wortel, blad, bloemetjes als de rijpe zaadjes kunnen worden gebruikt in allerlei gerechten. Hou er wel even rekening mee dat als je de wortel gaat gebruiken, de plant natuurlijk zal verdwijnen.
Ga je met het blad van eerstejaarsplanten aan de slag, gebruik dan het liefst niet teveel, zodat deze planten zeker nog voldoende kracht en energie overhouden om de volgende winter te gaan overleven. En volgens de regels van de kunst gebruik je de bladeren voor de bloei. Omdat vanaf de vorming van de bloeiknoppen alle waardevolle voedingsstoffen naar de vorming van de knoppen gaan. Met als gevolg dat de smaak van het blad zal gaan afnemen en het blad ook taaier zal worden.


Wil je zelf aan de slag met Look-zonder-look? Neem dan eens een kijkje bij het recept over pannenkoekjes met Look-zonder-look

Over de schrijver
Mijn naam is Cindy, ik ben moeder van 2 flinke dochters, echtgenoot, afgestudeerd verpleegkundige maar ook herborist en kruidenverwerker in hart en nieren. - In mijn kindertijd al had ik een gezonde interesse in de bloemetjes die her en der opdoken in het gras. En maakte ik al wel eens een keertje een hoofdkrans met madeliefjes. Maar het eerste echte contact met het gebruik van kruiden (lees: wilde planten) kwam er pas op latere leeftijd. - Na mijn eerste bezoek aan een klassiek geschoolde arts die ook homeopathie uitoefende. Indertijd was dit voor de behandeling van mijn migraine, later na de bevalling van onze eerste dochter waar hij mij kruiden zoals Echte salie (Salvia officinalis) aanraadde ter behandeling van zéér pijnlijke aambeien. - Dit en andere ervaringen brachten mij ertoe om mij in te schrijven voor een 3 jarige opleiding tot herborist en kruidenverwerkster. En op dit moment is het dan ook vanuit mijn passie gaan doorgroeien tot het delen van mijn ervaringen en kennis dmv het begeleiden van workshops en kruidenwandelingen.

Geef jezelf een online cursus cadeau