Video Aspect Ratio: 9:4

Winter-Kruidencursus

"De wilde winter is rijk aan schatten om te (her)ontdekken. "

Ik doe mee! 
+ 100 cursisten

doen al mee aan de Winter-Kruidencursus

+ 20 eetbare planten en + 20 recepten

ontdek je in deze cursus
+ 60 lessen

door docenten Linda en Marin

Dé cursus om de kracht van wilde voeding te (her)ontdekken 

Tijdens deze wintercursus maak je kennis met de krachtige kruiden, wortelen, paddenstoelen en zaden van de winter.
Hoe je ze kunt herkennen, respectvol kunt oogsten en verwerken. Daarnaast ontdek je hoe je deze in je dagelijkse leven kunt verweven doormiddel van de vele verassende -vegan- recepten die de wintercursus rijk is.

De winter

Valt er nog wel wat eetbaars te vinden in de winter? Jazeker!

Ook al is de winter wat minder overvloedig in groei en bloei, er valt nog genoeg moois, geneeskrachtigs en lekkers te vinden!

Zo zijn er, zelfs in de winter,  nog steeds malse groene blaadjes te vinden,  zijn er verschillende dennen en sparren die we gaan onderzoeken, zijn er zowel eetbare als geneeskrachtige paddestoelen te vinden en, oogsten we wortels en de laatste zaden


Naast eetbare planten zullen we ook dit seizoen planten gebruiken voor andere doeleinden zoals verf maken, smudge sticks en zelfs wasmiddel! 

Ontmoet je docenten

Linda

Linda is een vegan chef die al jarenlang bijzondere en gezonde gerechten maakt bij retraites en festivals. Met een achtergrond in holistische voedingsleer en een passie voor natuurlijke gezondheid duurde het niet lang totdat ook de wilde lokale ingrediënten van moeder natuur haar aandacht trokken.


Sinds een jaar of zeven is zij gegrepen door de kracht van wilde voeding, heeft ze dit mogen bestuderen en zelf mogen ervaren. Totdat zij hier zó vol van was dat ze haar kennis en ervaring begon te delen.


Door bijvoorbeeld wilde ingrediënten te verwerken in haar gerechten, erover te spreken, delen en schrijven. Vanuit haar woonplek de Uelenspieghel in Drenthe organiseert ze daarnaast ook inspirerende (wilde) eetcafe's en vanaf voorjaar 2021 workshops en retraites over het herontdekken van de kracht van wilde voeding en natuurlijke intuïtie.


In de afgelopen jaren hebben veel mensen geopperd dat ze een kookboek moét maken. Dat is er (nog) niet van gekomen maar speciaal voor deze jaarcursus deelt zij wel voor het eerst haar verrassende recepten, met ondersteuning van de krachtige wilde ingrediënten die ieder seizoen te bieden heeft.

Marin

Marin is sinds zes jaar wildplukgids, waarin ze zo'n 800 mensen kennis heeft laten maken met de natuur en al haar toepassingen.

Sinds april 2020 heeft ze de Wilde School opgericht, waarin ze nu al zo'n 1300 cursisten laat kennismaken met de overvloed om hun heen.


Haar kennis komt uit vele uren zelfstudie, een Permacultuuropleiding, tweejarige Geneeskrachtige kruidenopleiding en meerdere cursussen. 


Zelfvoorzienend leven is belangrijk in haar leven. Een grote moestuin en voorraadkast vol potjes met saus, gedroogd fruit en soep.

Maar ook het zelf maken van thee, tincturen, deodorant en bijvoorbeeld schoenen. 


In deze jaarcursus zal ze je meenemen door de seizoenen.  Ze leert je wat je elke week kunt oogsten, de geneeskracht van deze oogst en wat de seizoenen voor je kunnen betekenen.


Foto: Tumbleweed and Fireflies

€97,-

Wintercursus

  • Leer in zo'n 60 lessen wat je in de winter kunt oogsten
  • In tekst en video: meer dan 20 eetbare planten, struiken en bomen (her)kennen en zo'n 20 bijzondere plantaardige recepten maken
  • Het maken van onder andere smeerwortelzalf, smudgestick, klimopzeep en brandneteltinctuur
  • Elke week gratis oogsten uit de natuur
  • Verbinden met de seizoenen en dieper ervaren wat deze met je doen.
  • Community om je wildpluk ervaringen te delen
  • De planten die je gaat ontdekken

    - Dennen- en sparrennaalden

    - Knopkruid

    - Paardenbloemblad

    - Populierknoppen

    - Hazelaarkatjes

    - Lisdoddescheuten

    - Hopscheuten

    - Berk aftappen

    - Veldkers

    - Kleefkruid

    - Vogelmuur

    - Brandnetel

    - Weegbree

    - Hondsdraf

    - Daslook

    - Kraailook

    - Speenkruid

    - Look zonder look

    - Veldzuring

    - Zevenblad

    - Smeerwortel

    - Paddenstoelen: fluweelpootje, judasoor, sponszwam, gewone oesterzwam, chaga, berkenzwam

    De gerechten en producten die je o.a. gaat maken

    - Winterbosthee

    - Sparren limonade

    - Winterse wilde paddenstoelenbouillon

    - Sparrenolie

    - Vegan frittata met wilde kruiden

    - Wilde regenboog sushi

    - Sneeuw sparrenijsjes

    - Luxe paddenstoelenbonbons

    - Daslookcrackers

    - Daslook & kraailook hapjes

    - Brandnetel infusie

    - Knapperige hazelaarkatjes


    - Klimop zeep

    - Smeerwortelzalf

    - Winterse smudgesticks

    - Dennen schoonmaakazijn

    - Brandneteltinctuur


    Aan het einde van de winter begint de lente alweer te ontluiken en (her)ontdekken we samen de kracht van deze jonge, knalgroene kruiden boordevol goede stoffen die ons helpen ontwinteren ofwel, ontgiften. 


    Eén van de voordelen van meedoen aan deze wintercursus is dat het je extra stimuleert naar buiten te gaan, ook al is het soms koud, nat en druilerig tijdens de Nederlandse winters. Daarmee versterk je jouw band met de natuur, krijg je nog wat (in de winter oh-zo-nodige) vitamine D binnen en wordt je stress ook nog eens op natuurlijke wijze verlaagd. 


    Kun je na je wilde kruiden tochtje extra genieten van een kop supergezonde dennennaalden thee en ben je helemaal klaar om je eigen wilde gerechten te bereiden. 

    Door deze cursus

    Kun je jezelf en je vrienden verrassen met bijzondere wilde, plantaardige gerechten

    Onder andere: winterbosthee, wilde regenboog sushi, sneeuw sparrenijsjes, luxe paddenstoelenbonbons, knapperige hazelaarkatjes en sparrenlimonade 

    Voel je je veel meer verbonden met de natuur en de winter

    Door wekelijks de natuur in te duiken en deze van dichtbij te zien veranderen en uit te oogsten

    Krijg je een grote liefde voor de natuur en wildplukken

    Door de enthousiaste verhalen van docenten Linda en Marin en door zelf veel te werken met de natuur

    Weet je deze winter zo'n 20 nieuwe eetbare planten, struiken en bomen te herkennen

    En weet je wat je hiervan kunt oogsten (blad, bloem, vrucht, zaden, wortel), wat het met je gezondheid doet en wat je er van kunt maken in de keuken en voor in de medicijnkast.

    Wordt wildplukken een gewoonte, waardoor je elke dag uit de natuur kunt eten

    Door in de winter elke week de natuur in te duiken wordt wildplukken iets wat in je wekelijkse ritme komt en het langzaamaan een gewoonte wordt, iets waar je niet meer zonder kan.

    De cursisten over de cursus

    C. Bleeker
    Ik ben super blij met de Wilde School! Zo mooi hoe het mijn wereld verrijkt heeft!
    I. Joel

    Ik vind de cursus zoooooo enorm leuk. Bijna elke dag loop ik met mijn neus langs de grond te speuren. Het is gewoon verslavend. 

    Mijn welgemeende complimenten!

    M. Rietveld
    Ik leer zo veel!! Love it!

    Doe je mee met de Wintercursus?

    Wil je leren wat álle seizoenen je te bieden hebben?

    € 388,-
    € 327,-

    Jaarcursus - alle seizoenen

    We raden aan om de cursus het hele jaar te volgen, zo kun je de seizoenen echt een jaar lang meemaken. Door met ons door de seizoenen te 'wandelen' wordt oogsten en koken uit de natuur een gewoonte. 

    52 weken lang krijg je élke week een inspirerende les over koken met wilde planten, je verbinden met het seizoen of informatie over wat er op dat moment te oogsten valt.


  • Leren wat je in elk seizoen kunt oogsten
  • Zo'n 80 eetbare planten, struiken en bomen (her)kennen in tekst en video
  • Zo'n 80 bijzondere plantaardige recepten in tekst en  video
  • Het zelf maken van verschillende 'medicijnen'
  • Elke week gratis oogsten uit de natuur
  • Verbinden met de seizoenen en dieper ervaren wat deze met je doen.
  • Community om je wildpluk ervaringen te delen

  • De zomer, herfst, winter en lente met hun overvloedige oogst worden zo je beste vrienden.

    Voor de seizoenscursussen zijn er sluitingsdata, de jaarcursus kun je op elk moment beginnen. 


    Gegeven door twee enthousiaste docenten die hun passie met liefde aan je overdragen.

    In plaats van 4x €97,- (€388,-) betaal je voor de jaarcursus maar €327,-.

    Ook kun je in 3 of 6 termijnen betalen

    Hoe ziet de Wintercursus eruit?

    Basiskennis

    De wintercursus begint met basiskennis, datgene wat je moet weten over wildplukken en duurzaam oogsten.

    Hier vind je ook downloads: bijvoorbeeld een wildplukdagboek en een lijst met kruiden van het seizoen.


    Als reminder voor de nieuwe les krijg je elke week een mailtje.

    Oogsten & Koken

    Kok Linda zal je inspireren en uitdagen met zo'n 20 recepten met de wilde oogst van dat moment. In tekst en soms in video.


    De gerechten zullen veganistisch, gezond maar vooral bijzonder en heel lekker zijn! 

    Verbinding met de seizoenen

    In de andere week staat de verbinding met het seizoen centraal.  Je leert welke planten je op dat moment kunt oogsten in tekst, foto's en video.

    Ook leer je geneeskrachtige producten te maken. 

    Community

    Speciaal voor deze cursus is er een community, waar je de andere cursisten kunt leren kennen, recepten kunt uitwisselen, planten kunt determineren en je ervaringen met het seizoen kunt delen.

    Linda aan het woord:

    “Voor de cursus deel ik -voor het eerst- mijn verzameling verrassende vegan gezonde recepten die met -of zonder- wilde ingrediënten kunnen worden gemaakt.In de recepten zullen dan ook vaak verschillende opties worden genoemd zodat je, ook als een plantje bij jou in de buurt niet te vinden is, dit kan vervangen door ofwel een ander wild plantje ofwel door een regulier ingrediënt uit de supermarkt."

    FAQ - Seizoenscursus

    Wanneer kan ik met de cursus beginnen?

    Op elk moment kun je beginnen. Elke week komt er een nieuwe cursusweek online, maar diegene die er aan vooraf gingen zijn ook beschikbaar. Zo kun je dus ook bijvoorbeeld midden in een seizoen beginnen. De cursus blijft gewoon toegankelijk, ook na het seizoen of het jaar dat je de cursus doet. Je kunt de cursus daardoor ook nog jaren later opnieuw volgen.

    Hoe werkt de cursus?

    Na aanmelding kun je inloggen op het online platform van de Wilde School. Hier vind je een online leeromgeving, waar elke week lessen van Linda of Marin voor je klaarstaat. De lessen zijn voornamelijk teksten, foto's, een quiz en af en toe video.
    Hier vind je ook de community waar je andere wildplukkers kunt leren kennen. Elke week ontvang je een mailtje als er een nieuwe week voor je klaarstaat.

    Kan ik ook in termijnen betalen?

    Ja, de jaarcursus kun je in termijnen betalen. Als je afrekent zie je deze optie in beeld. Je kunt in 3 of 6 termijnen betalen.

    Moet ik er exact een seizoen of jaar over doen?

    Elke week komt een nieuwe lesweek vrij, je kunt de cursus dus niet sneller doen. Zo heb je genoeg tijd om de recepten te maken, de teksten te lezen en de opdrachten te doen. Als je halverwege instroomt staan de weken die al geweest zijn al voor je klaar om te bekijken.

    Na afloop van de cursus blijft de cursus gewoon openstaan en kun je de cursus altijd weer inzien, ook een paar jaar later dus.

    Ik heb voeding-intoleranties, is de cursus dan wel geschikt voor me?

    Zeker! Alle recepten zijn glutenvrij, 99% suikervrij en sowieso plantaardig.
    Er wordt dus niet gebruik gemaakt van eieren, melk, kaas of boter. Bovenal zijn de recepten uiteraard heerlijk, gezond en bijzonder.
    Als gezondheid belangrijk voor je is ben je ook op het juiste adres bij deze cursus.

    Wilde voeding bevat een hoop cruciale (het grootste deel van wat nog te ontdekken is door de wetenschap) informatie voor onze cellen om gelukkig en gezond te blijven!

    Kun je de cursus ook in het buitenland doen?

    Zeker! Bijna alle planten die besproken worden komen ook in de rest van Europa voor. Zo zijn er bij de basiscursus al cursisten uit België, Zweden, Noorwegen en Frankrijk die meedoen.

    Wat is het verschil tussen de seizoens/jaarcursus en de wildplukcursus?

    De jaarcursus/seizoenscursus gaat echt over het koken met de wilde planten, met heel veel recepten en om de week twee planten die uitgebreid worden besproken.

    De basis wordt wel besproken, maar niet heel uitgebreid. Echt een doe-cursus.

    De wildplukcursus is echt een inspiratiecursus. Het laat je zien wat wildplukken voor je kan betekenen in je leven. Ook leer je veel over wat er bij wildplukken komt kijken: landschappen, regels, wat neem je mee, waar moet je op letten, plantenfamilies etc. Maar ook over de geschiedenis, geneeskracht en wat je allemaal kunt oogsten in Nederland en wat je er van kunt maken naast gerechten.

    Kan ik de cursus op mijn mobiel doen?

    Dat kan zeker! De cursus is zo gemaakt dat je 'm goed op een telefoon kan doen.
    Op de computer kan uiteraard ook.

    Kan ik de cursus cadeau doen, hoe werkt dat?

    Wat leuk dat je de cursus cadeau wil geven.
    Als je de cursus afrekent met je eigen e-mailadres en mij een mailtje stuurt

    met het e-mailadres van de ontvanger van het cadeau dan kan ik een account voor hem/haar aanmaken.

    Ik kan deze gegevens naar hem/haar versturen wanneer jij wil. (bijvoorbeeld op de verjaardag of na kerst) Zo blijft het dus nog even een verrassing.

    Heb je nog een vraag over de cursus?

    Stuur een mailtje naar info@wildeschool.nl en wij beantwoorden je vraag.

    Doe je mee met de Wintercursus?