Herfstcursus

wilde noten, vruchten, zaden & paddenstoelen

Video Aspect Ratio: 9:4

De Herfstkruidencursus

wilde noten, vruchten, zaden & paddenstoelen

Meer dan 200 cursisten

doen al mee aan de Herfstcursus

Meer dan 20 eetbare planten en recepten

ontdek je in deze cursus

Meer dan 60 lessen

door docenten Linda en Marin

-wild-zelfvoorzienend-leven

De verborgen vruchten van de Herfst.

De herfst is herstellen van de zomerse bedrijvigheid. Hier nodigt de natuur ons uit te vertragen en langzaam naar binnen te keren. Om onze kracht op te sparen en weerstand op te bouwen voor het winterseizoen. In de herfst trekt de natuur zich schijnbaar terug en laat al zijn uitgezette bloesems en bladeren vallen. En temidden deze periode van kwetsbaarheid en vergankelijkheid groeien de meest krachtige noten, vruchten, zaden en paddenstoelen om ons optimaal voor te bereiden op de winter. In de Herfst-kruidencursus leren we ons weren. Wij vinden de herfst een magische tijd, van verborgen vruchten, van verwildering en verstilling. Na een oogst op een gure herfstdag een voedzame maaltijd bereiden met krachtige wilde ingrediënten voelt als pure natuurlijke rijkdom. Samen zijn we dankbaar voor de natuur en haar schatten, elk seizoen weer.


In de Herfst-kruidencursus leer je krachtige kruiden, noten, vruchten, zaden en paddenstoelen herkennen, respectvol oogsten en verwerken in heerlijke gerechten, kleurrijk samengesteld door Vegan Kok Linda Schaap. Word je opnieuw bewust van het karakter van de herfst door samen te leven met de natuur. Ontdek hoe je wilde voeding in kunt zetten om je algehele gezondheid te ondersteunen. Leer plantextracten, infusies en tincturen maken van wilde kruiden. Voorzie jezelf van je eigen verzorgingsproducten, zoals geneeskrachtige zalf of ontspannende balsem en nog veel meer.

Meet your Teachers!

Meet your Teachers!

Linda

linda-schaap-vegan-chef

Linda Schaap is een Vegan chef die al jarenlang bijzondere en gezonde gerechten maakt bij retraites en festivals. Met een achtergrond in holistische voedingsleer en een passie voor natuurlijke gezondheid duurde het natuurlijk niet lang totdat ook de wilde lokale ingrediënten van moeder natuur haar aandacht trokken. Sinds een jaar of zeven - sinds ze dit zelf heeft mogen ervaren - is zij in de ban van de kracht van wilde voeding en heeft ze dit mogen bestuderen. Totdat zij hier zó vol van was dat ze haar kennis en ervaring begon te delen.


Door bijvoorbeeld wilde ingrediënten te verwerken in haar gerechten, erover te spreken, delen en schrijven. Vanuit haar woonplek de Uelenspieghel in Drenthe organiseert ze daarnaast ook inspirerende (wilde) eetcafe's, workshops en retraites over het herontdekken van de kracht van wilde voeding en natuurlijke intuïtie. 


In de afgelopen jaren hebben veel mensen geopperd dat ze een kookboek van haar wensen. Dat is er (nog) niet van gekomen, maar speciaal voor deze jaarcursus deelt zij wel voor het eerst haar verrassende recepten, met ondersteuning van de krachtige wilde ingrediënten die moeder aarde en haar seizoenen te bieden hebben.
linda-schaap-vegan-chef

Linda

Linda Schaap is een Vegan chef die al jarenlang bijzondere en gezonde gerechten maakt bij retraites en festivals. Met een achtergrond in holistische voedingsleer en een passie voor natuurlijke gezondheid duurde het natuurlijk niet lang totdat ook de wilde lokale ingrediënten van moeder natuur haar aandacht trokken. Sinds een jaar of zeven - sinds ze dit zelf heeft mogen ervaren - is zij in de ban van de kracht van wilde voeding en heeft ze dit mogen bestuderen. Totdat zij hier zó vol van was dat ze haar kennis en ervaring begon te delen.


Door bijvoorbeeld wilde ingrediënten te verwerken in haar gerechten, erover te spreken, delen en schrijven. Vanuit haar woonplek de Uelenspieghel in Drenthe organiseert ze daarnaast ook inspirerende (wilde) eetcafe's, workshops en retraites over het herontdekken van de kracht van wilde voeding en natuurlijke intuïtie. 


In de afgelopen jaren hebben veel mensen geopperd dat ze een kookboek van haar wensen. Dat is er (nog) niet van gekomen, maar speciaal voor deze jaarcursus deelt zij wel voor het eerst haar verrassende recepten, met ondersteuning van de krachtige wilde ingrediënten die moeder aarde en haar seizoenen te bieden hebben.

Marin

marin-herfst-cursus-wildplukken

Marin

Marin Leus is sinds zeven jaar wildplukgids, waarin ze zo'n 1000 mensen kennis heeft laten maken met de natuur en al haar toepassingen. Sinds april 2020 heeft ze de Wilde School opgericht, waarin ze nu al meer dan 1500 cursisten laat kennismaken met de overvloed om hen heen.


Haar kennis komt uit vele uren zelfstudie, een Permacultuur opleiding, een tweejarige geneeskrachtige kruiden-opleiding en meerdere cursussen. Zelfvoorzienend leven is belangrijk in haar leven. Inmiddels beheert ze samen met haar vriend en (schoon)ouders een voedselbos met een natuur-inclusieve moestuin en heeft ze een voorraadkast vol potjes met sausen, gedroogd fruit en soep. Maar ook het zelf maken van thee, tincturen, deodorant en bijvoorbeeld schoenen. 


In deze jaarcursus zal ze je meenemen door de seizoenen.  Ze leert je wat je elke week kunt oogsten, de geneeskracht van deze oogst en wat de seizoenen voor je kunnen betekenen.

marin-herfst-cursus-wildplukken

Marin Leus is sinds zeven jaar wildplukgids, waarin ze zo'n 1000 mensen kennis heeft laten maken met de natuur en al haar toepassingen. Sinds april 2020 heeft ze de Wilde School opgericht, waarin ze nu al meer dan 1500 cursisten laat kennismaken met de overvloed om hen heen.


Haar kennis komt uit vele uren zelfstudie, een Permacultuur opleiding, een tweejarige geneeskrachtige kruiden-opleiding en meerdere cursussen. Zelfvoorzienend leven is belangrijk in haar leven. Inmiddels beheert ze samen met haar vriend en (schoon)ouders een voedselbos met een natuur-inclusieve moestuin en heeft ze een voorraadkast vol potjes met sausen, gedroogd fruit en soep. Maar ook het zelf maken van thee, tincturen, deodorant en bijvoorbeeld schoenen. 


In deze jaarcursus zal ze je meenemen door de seizoenen.  Ze leert je wat je elke week kunt oogsten, de geneeskracht van deze oogst en wat de seizoenen voor je kunnen betekenen.

Wat gaan we oogsten en maken in de herfst?

Wat gaan we oogsten en maken in de herfst?

Waar de Zomer het seizoen van (com)passie en weelde is, is de Herfst wat ons betreft het seizoen van verborgen schatten. Dit is het moment dat de natuur zijn lange termijn spelletje gaat spelen. De krachtige voeding van de Zomer wordt vervangen door verzadigde wilde voeding; door vezels, gezonde vetten en vitaminen. Precies die voedingsstoffen die onze wonderlijke lichamen nodig hebben om veel energie om te zetten in warmte en weerstand. Want de herfst bereid ons voor op de winterse dagen. We gaan langdurige weerstand opbouwen. De rijkdom aan wilde noten, zaden, bessen en paddenstoelen zitten namelijk boordevol essentiële vitamine en mineralen die ons immuunsysteem optimaal ondersteunen.

Zo gaan we de opbrengst van de oogst gebruiken voor een lichte herfst detox. Ander wildkruid bouwt aan - en onderhoudt een - sterk immuunsysteem. Paddenstoelen bevatten veel vitamine D en noten en zaden leveren meer energie dan de lichtere voorjaars- en zomer- groenten. Deze verborgen schatten van de herfst die ons energiehuishouding optimaal aanvullen zijn ook nog eens super lekker en komen goed tot hun recht in overheerlijke en voedende comfortfoods, zoals: Paardenbloemwortel Pompoen Stampot, Rozenbottel Za'tar, Kastanjebrownies, Eikelbonbonnetjes en nog veel meer!

wild-eten-wilde-voeding

De planten die je gaat ontdekken:

- Brandnetels + zaden

- Weegbree zaden

- Paardenbloemwortel

- Teunisbloemwortel

- Rozenbottels

- Hazelnoten

- Tamme kastanjes

- Paardenkastanje
- Eikeltjes

- Meer dan 10 soorten wilde kruiden 

- Valeriaanwortel

- Nagelkruidwortel

- Sparrennaalden

- Paddenstoelen: boleten, sponszwam, grote parasolzwam, judasoor, chaga, elfenbankjes


& meer . . .

De gerechten en producten die je gaat maken:

- Paardenbloemwortel bonbons

- Verwarmende wilde smoothie

- Teunisbloemwortel fermenteren

- Za'atar met rozenbottel en brandnetelzaad

- 'Nutella' van paardenbloemwortel & wilde hazelnoten

- Kastanje pompoen brownies met geroosterde hazelnoten

- Paardenbloemwortel Pompoen Stampot

- Tamme kastanje crème bonbons

- Wilde paddenstoelen risotto met eikeltjes parmezaan

- Sparren limonade 

- Wilde chocolade herfsttaart


Producten

-

- Paardenkastanje zeep

- Verven met herfstplanten

- Paardenbloemwortel tinctuur

- Wilde vitamine C pillen


& meer . . .


Herfst - Equinox • Mabon


''De wentelingen zijn gekeerd, de aarde slaakt een zucht,

Ik kijk naar binnen en zie mezelf, haar zucht verzoekt me te vertragen,

mijn adem rijst naar de toppen van de pannen van haar rulle duinen,

Ik keer me, even, om te zien wie ik was toen de dagen nog bevlogen waren,

en laat me zakken in haar ledige luwte, Daar ze stilzwijgend zegt:

''Laat maar los, je val is vrij, je bent veilig, vertrouw op mij.''''


Herfst - Equinox • Mabon


''De wentelingen zijn gekeerd, de aarde slaakt een zucht,

Ik kijk naar binnen en zie mezelf, haar zucht verzoekt me te vertragen,

mijn adem rijst naar de toppen van de pannen van haar rulle duinen,

Ik keer me, even, om te zien wie ik was toen de dagen nog bevlogen waren,

en laat me zakken in haar ledige luwte, Daar ze stilzwijgend zegt:

''Laat maar los, je val is vrij, je bent veilig, vertrouw op mij.''''


Herfst-wilde-planten-kruiden
€97,-

Herfstkruidencursus


  • Leer in meer dan 60 lessen welke verborgen schatten je in de herfst kunt oogsten,
  • In uitgebreide teksten, ondersteunt door foto's en video's: leer je meer dan 20 eetbare planten, struiken en bomen (her)kennen en zo'n 20 bijzondere plantaardige recepten maken,
  • Bijvoorbeeld; paardenkastanje zeep, wilde vitamine C pillen en paardenbloemwortel tinctuur en meer...
  • Iedere week leer je jouw unieke gezondheid beter kennen door te leren over de weerstand versterkende wilde planten en kruiden van het Herfstseizoen,
  • Verbinden met de seizoenen en dieper ervaren wat deze met je doen
  • De seizoenscursussen - zoals de herfstcursus - nodigen je uit om echt te verbinden met de energie van dit seizoen,
  • De Herfstkruidencursus is een les in vertragen en herstellen,
  • Deel je ervaring met de Wilde Community, via het forum en onze social media kanalen,
  • Dompel jezelf onder in de natuur, laat je zelf herstellen en aansterken voor het winterseizoen. Bovendien weet de natuur jou precies te geven wat je nodig hebt op dit moment , doordat jij regelmatig contact maakt met de natuur.

Wil je leren van alle seizoenen?

wild-koken-linda-schaap
€ 388,-
€ 327,-

Jaarcursus Wildplukken - Alle Seizoenen

We raden aan om de cursus het hele jaar te volgen: zo kun je de seizoenen echt een jaar lang meemaken. Door met ons door de seizoenen te 'wandelen' wordt oogsten en koken uit de natuur een gewoonte.

52 weken lang krijg je élke week een inspirerende les over koken met wilde planten, je verbinden met het seizoen of informatie over wat er op dat moment te oogsten valt.


  • Leren wat je in elk seizoen kunt oogsten
  • Zo'n 80 eetbare planten, struiken en bomen (her)kennen
  • Zo'n 80 bijzondere plantaardige recepten in tekst of video
  • Het zelf maken van verschillende 'medicijnen'
  • Elke week gratis oogsten uit de natuur
  • Verbinden met de seizoenen en dieper ervaren wat deze met je doen
  • Community om je wildpluk ervaringen te delen
  • Elk jaar nieuwe informatie, foto's en video's. Zodat de cursus blijft vernieuwen

  • De zomer, herfst, winter en lente met hun overvloedige oogst worden zo je beste vrienden.


    In plaats van 4x €97,- (€388,-) betaal je voor de jaarcursus maar €327,-.


    Ook kun je in 3 of 6 termijnen betalen.


    Sluit je je aan bij de +800 cursisten?


    wild-koken-linda-schaap
    € 388,-
    € 327,-

    Jaarcursus Wildplukken - Alle Seizoenen

    We raden aan om de cursus het hele jaar te volgen: zo kun je de seizoenen echt een jaar lang meemaken. Door met ons door de seizoenen te 'wandelen' wordt oogsten en koken uit de natuur een gewoonte.

    52 weken lang krijg je élke week een inspirerende les over koken met wilde planten, je verbinden met het seizoen of informatie over wat er op dat moment te oogsten valt.


  • Leren wat je in elk seizoen kunt oogsten
  • Zo'n 80 eetbare planten, struiken en bomen (her)kennen
  • Zo'n 80 bijzondere plantaardige recepten in tekst of video
  • Het zelf maken van verschillende 'medicijnen'
  • Elke week gratis oogsten uit de natuur
  • Verbinden met de seizoenen en dieper ervaren wat deze met je doen
  • Community om je wildpluk ervaringen te delen
  • Elk jaar nieuwe informatie, foto's en video's. Zodat de cursus blijft vernieuwen

  • De zomer, herfst, winter en lente met hun overvloedige oogst worden zo je beste vrienden.


    In plaats van 4x €97,- (€388,-) betaal je voor de jaarcursus maar €327,-.


    Ook kun je in 3 of 6 termijnen betalen.


    Sluit je je aan bij de +800 cursisten?


    Mrs. Bleeker
    Ik ben super blij met de Wilde School! Zo mooi hoe het mijn wereld verrijkt heeft!
    I. Joel

    Ik vind de cursus zoooooo enorm leuk. Bijna elke dag loop ik met mijn neus langs de grond te speuren. Het is gewoon verslavend. Mijn welgemeende complimenten!

    M. Rietveld
    Ik leer zo veel!! Love it!

    FAQ - Seizoenscursus

    Wanneer kan ik met de cursus beginnen?

    Na aanschaf heb je direct je inloggegevens in de mail, zo kun je op elk moment beginnen. Het hele seizoen staat voor je open. Zo kun je dus ook bijvoorbeeld midden in een seizoen beginnen. De cursus blijft 2 jaar toegankelijk.

    Hoe werkt de cursus?

    Na aanmelding kun je inloggen op het online platform van de Wilde School. Hier vind je een online leeromgeving, waar elke week lessen van Linda of Marin voor je klaarstaat. De lessen zijn voornamelijk teksten, foto's, een quiz en af en toe video.
    Hier vind je ook de community waar je andere wildplukkers kunt leren kennen. Elke week ontvang je een mailtje als er een nieuwe week voor je klaarstaat.

    Kan ik ook in termijnen betalen?

    Ja, de jaarcursus kun je in termijnen betalen. Als je afrekent zie je deze optie in beeld. Je kunt in 3 of 6 termijnen betalen.

    Ik heb voeding-intoleranties, is de cursus dan wel geschikt voor me?

    Zeker! Alle recepten zijn glutenvrij, 99% suikervrij en sowieso plantaardig.
    Er wordt dus niet gebruik gemaakt van eieren, melk, kaas of boter. Bovenal zijn de recepten uiteraard heerlijk, gezond en bijzonder.
    Als gezondheid belangrijk voor je is ben je ook op het juiste adres bij deze cursus.

    Wilde voeding bevat een hoop cruciale (het grootste deel van wat nog te ontdekken is door de wetenschap) informatie voor onze cellen om gelukkig en gezond te blijven!

    Kun je de cursus ook in het buitenland doen?

    Zeker! Bijna alle planten die besproken worden komen ook in de rest van Europa voor. Zo zijn er al cursisten uit België, Zweden, Noorwegen en Frankrijk die meedoen.

    Wat is het verschil tussen de seizoens/jaarcursus en de wildplukcursus?

    De jaarcursus/seizoenscursus gaat echt over het koken met de wilde planten, met heel veel recepten en om de week twee planten die uitgebreid worden besproken.

    De basis wordt wel besproken, maar niet heel uitgebreid. Echt een doe-cursus.

    De wildplukcursus is echt een inspiratiecursus. Het laat je zien wat wildplukken voor je kan betekenen in je leven. Ook leer je veel over wat er bij wildplukken komt kijken: landschappen, regels, wat neem je mee, waar moet je op letten, plantenfamilies etc. Maar ook over de geschiedenis, geneeskracht en wat je allemaal kunt oogsten in Nederland en wat je er van kunt maken naast gerechten.

    Kan ik de cursus op mijn mobiel doen?

    Dat kan zeker! De cursus is zo gemaakt dat je 'm goed op een telefoon kan doen.
    Op de computer kan uiteraard ook.

    Kan ik de cursus cadeau doen, hoe werkt dat?

    Wat leuk dat je de cursus cadeau wil geven.
    Als je de cursus afrekent met je eigen e-mailadres en een mailtje stuurt naar welkom@wildeschool.nl met het e-mailadres van de ontvanger van het cadeau dan maken wij een account voor hem/haar aan.

    We kunnen deze gegevens naar hem/haar versturen wanneer jij wil. (bijvoorbeeld op de verjaardag of na kerst) Zo blijft het dus nog even een verrassing.

    Heb je nog een vraag over de cursus?

    Stuur een mailtje naar welkom@wildeschool.nl en wij beantwoorden je vraag.