Natuurhanger met ornamentjes van klei maken
24 augustus 2022 
in diy
2 min. leestijd

Natuurhanger met ornamentjes van klei maken

Tijdens het wildplukken kom je geheid mooie veren, takjes, bladeren of steentjes tegen. In deze DIY laat ik je zien hoe je hier een mooie natuurhanger van maakt met zelfgemaakte ornamentjes van klei.

Nodig:

  • Twee takjes
  • 2-draadsgaren (ik gebruik Cottolin)
  • Mooie natuurvondsten
  • Zelfdrogende klei
  • Sateprikker

2-draadsgaren
2-draadsgaren bestaat uit twee draden die om elkaar gedraaid zijn. Je herkent het als volgt: neem het garen tussen duim en wijsvinger van beide handen. Draai het garen nu uit elkaar door je linker- en rechterhand in tegengestelde richting te draaien. Als er een opening in het garen ontstaat die je ook weer kunt dichtdraaien, heb je het juiste garen te pakken. Dit is ook meteen de reden dat je dit garen nodig hebt, want in de opening kun je veren en takjes steken. Kun je het juiste garen niet vinden? Geen nood, je kunt je vondsten natuurlijk ook gewoon aan het garen vastknopen.

Een handgemaakte hanger van zelfdrogende klei en een stukje schelp

Hangers van klei maken
Maak van een stukje zelfdrogende klei een balletje (voor een ronde hanger) of een ei (voor een ovale hanger) en druk het een beetje plat. Versier de hanger door er een afdruk in te maken, bijvoorbeeld met schelpen of takjes. Of druk er een kleine struinvondst in, zoals zeeglas of een schelp. Prik met een satéprikker een of meer gaatjes om de hanger aan op te hangen. Laat 24 uur drogen.

De hanger maken
Knoop een stukje garen aan een van de takjes om de hanger aan op te hangen en knoop ook twee lange stukken garen in het midden van het takje. Knoop aan deze twee draden mooie (natuur)vondsten, zoals schelpen met een gat en een of meer hangers van klei. Veren, takjes, eikeltjes of bloemen kun je in het garen steken (zie de uitleg bij 2-draadsgaren). Dat laatste kun je ook nog doen als de hanger klaar is.

Hanger van takjes en veren

De hanger afwerken
Knoop de uiteinden van de twee draden aan het tweede takje om de hanger af te maken.

Variaties en voorbeelden
De variaties zijn eindeloos: je kunt de takjes ook in het garen steken in plaats van ze te knopen, in de hangers van klei kun je ook kraaltjes drukken, of maak eens een hele andere vorm van de takjes...

Ik wens je veel DIY-en struinplezier!

Hanger van takjes en mos struinen en wildplukken


Over de schrijver
"Met mijn hoofd in de wolken en mijn blik op de grond, zoek ik stenen, schelpen en verhalen." Op Struinkunst.nl schrijf ik over kunst en creativiteit geïnspireerd op (struinen in) de natuur. - Ik hoop dat ik je anders kan leren kijken, dat ik je kan aansporen om de natuur in te gaan op zoek naar inspiratie en dat ik je kan helpen bij het vinden van jouw eigen unieke creatieve stem, ook als je van jezelf vindt dat je niet creatief bent. - Creativiteit gaat namelijk niet over goed kunnen tekenen of schilderen. Creativiteit gaat over experimenteren, mislukken (hoera voor happy accidents!), ontdekken en vooral over genieten van het proces, los van het eindresultaat. - Bij Struinkunst vind je volop inspiratie, verrassende kunstlessen en af en toe een struinworkshop. - Lisette Marije Eisenga

Geef jezelf een online cursus cadeau