Winterenergie

Winterenergie

De stilte, het geluid van winter

Onlangs – toen ik op locatie werkte – wandelde ik vroeg in de ochtend met een kop thee door een prachtige wilde tuin van 4 hectare. Ze was bedekt met fragiele kristallen. Laagjes bevroren water. Ik voelde mij ineens zo klein, een mier, heel nietig. Alsof ik ergens onaangekondigd binnenviel en de rust verstoorde. Echter overviel ze mij door direct een warme deken over mij heen te slaan. Alsof ze zij:’ Schat, maak je niet druk, ik snap je hoor….die druk en dat ego wat continu schreeuwt om aandacht en veel moet van zichzelf. Maar kind, je bent welkom. Doe mee, herstel, rust uit en kom op krachten’.

Ons leven loopt met het ritme van de seizoenen mee. Denk maar eens aan stilstand, groei, manifestatie, voltooing, terugtrekken, met andere woorden winter, lente, zomer, nazomer, herfst. Nu is het winter, deze maanden zijn uitdagend maar ik waardeer ze enorm. De zomer is eigenlijk vrij makkelijk voor de drukke gehaaste westerse mens die altijd iets moet doen of onderweg is naar. De energie is dan bruisend en van alles seizoenen op zijn sterkst. Wij willen met elkaar verbinden en vooral veel delen en manifesteren.


De winter daarentegen vraagt het tegenovergestelde. Deze vraagt om pas op de plaats, bezinning, stilte, rust en meer daarbinnen gekeerd zowel letterlijk als figuurlijk. Broeden op nieuwe ideeën en op de oude lessen die de seizoenen ervoor hebben plaatsgevonden.
Het is dan ook niet zo opmerkelijk dat de winterse periode vaak gepaard gaat met een zwakke weerstand, griepjes en verkoudheden. Wij gaan maar door alsof er een constante energie is waar wij op kunnen putten, terwijl de natuur ons uitnodigt om te zakken in ontspanning, in je lijf, en je lichaam te herstellen door aan te vullen met de juiste voeding; mineralen en warmte.

 

De winterenergie is diep sterk en krachtig

Wellicht is het daarom zo uitdagend voor ons als mens om ons hier volledig aan over te geven. Wij zijn nog te ver afgezonderd van de natuur. Om haar als kompas te volgen vinden wij – ondanks het diepe weten in ons – nog steeds onwaarschijnlijk. Willen liever het hoofdstuk winter overslaan. Door jakkeren zonder besef te hebben van wat de natuur op dit moment aan het doen is:

 • De grond is aan het herstellen er is weinig te oogsten (op de snijbiet en palmkool na)
 • De vogels fluiten niet in de ochtendglorie, zij rusten en besparen energie vanwege de schaarste.
 • De bomen zijn kaal, alle energie is ondergronds gecentreerd, getrokken naar de wortels om nieuw leven te creëren.
 • De knollen beginnen ondergronds in alle rust te zwellen om zo mee te groeien met de toenemende energie van het voorjaar.

Wei Wu Wei, het doen van het niets doen, sluit mooi aan bij de stilte van de winter

Element water
Water is een van de krachtigste fasen van het seizoen, het kan met dodelijke snelheid en kracht bewegen. Het kan een hoekige steen glad maken en het kan verstillen als ijs. Het is flexibel en eindeloos met een ‘go with the flow’ mentaliteit. Water past zich aan, het is stil, geduldig maar ook vastberaden en niet te stoppen.

Nieren en blaas
De winter hoort bij het element water. De organen die hierbij horen zijn de Nieren en de Blaas. De nieren worden gezien als de bron van alle energie in ons lichaam. Ze slaan energie op zodat deze aangesproken kan worden in tijden van verandering, van herstel na ziekte, bij stress maar ook op gezond te verouderen.
De winter is de periode om extra goed voor onze nieren te zorgen. Daarom verlangt het lichaam naar rust, bezinning, behoud en opslag.

 

Angst & wilskracht zijn de emoties van de nieren

Angst heeft vanuit vroeger tijdens de winter twee overheersende factoren; de angst voor buiten (kou) en te weinig voorraad.

De nieren noemen wij ook wel De Wil. Wilskracht, de motor achter ideeën en idealen. De wil zorgt ervoor dat de plannen die jij maakt worden uitgevoerd met alle uitdagingen die hierbij op je pad komen, je slaagt.

Beiden emoties vragen in de winter aandacht; rust en waarnemen.

 

Ondersteunen met voeding
Voeding en gezondheid gaat verder dan eten. Het is contact maken met de natuur en jezelf. Het advies is dan ook om met de winter vroeg naar bed te gaan en pas op te staan met het ochtendlicht. Zo heeft de zon de lucht wat meer opgewarmd en kun jij je beter behoeden tegen de kou. De kou en vocht kunnen makkelijk je lichaam binnen dringen via hoofd, nek, schouders en voeten.

Bewegen. Dagelijks wandelen is absoluut een aanrader maar wel met muts, goede warme schoenen en een dikke sjaal. Bescherm je lichaam, jouw tempel. De kou trekt eenvoudig omhoog naar de blaas en kan zo een ontsteking veroorzaken. Dit is vooral belangrijk voor vrouwen met pms of die zwanger willen worden.
Warmte in je voeding brengen

 • Laat het langer pruttelen op het vuur
 • Kies voor warme, hartige soepen, stampotten, stoofpotten, volle granen en geroosterde noten, die je kern verwarmen en je voeden.
 • Adukibonen, nierbonen en zwarte bonen. Je nieren zeggen dank x 100!
 • Pompoenpitten, zonnebloempitten en zwarte sesamzaadjes. Deze hebben een verbinding met vruchtbaarheid wat gekoppeld is aan de nieren. Herstel de mineraalhuishouding.
 • Havervlokken, kastanjes, volle bruine rijst en boekweit. Producten met kracht die ondersteuning en gronding geven.
 • Eet seizoensgebonden groenten (komkommer en tomaten verkoelen / pompoen en pastinaken verwarmen)
 • Vermijd rauwkost, koude voeding. Dit verkoelt het lichaam en belast je nieren.


Voed jezelf van A tot Z
Het is ook de tijd om naar je eigen schaduwstukken kijken. Naar binnen keren en voel dat je gedragen wordt door iets groters.

Laat je meevoeren door je wilskracht;
Ga mediteren,
Verbind je met een truffel of andere plant meester,
Maak tijd om warme maaltijden te bereiden,
Meld je aan bij een hartverwarmende cacao ceremonie,
Onderga eens een zweethut ceremonie,
Pak die potlood en ga tekenen of schrijven,
Werp jezelf om die gitaar maak muziek en verwarm je hart.

Wees met jezelf, herstel de verbinding en groei langzaam maar gestaag door naar de lente met een mooie reserve aan opgebouwde energie.

Liefs, Carlijn

Ps: wil jij gezonder volwaardig en plantaardig leren koken? Mijn e-course Gezond Vegan Koken start op 15 januari. Op eigen tempo leer je nieuwe gezonde eetpatronen aan.
Neem een kijkje op Revermann Shares voor meer informatie en meld je aan!

Vragen? Voel je vrij. Stuur een mailtje naar revermannshares@gmail.com

Instagram
Website

Carlijn Revermann
revermannshares@gmail.com