Je lijf terug in balans brengen met de natuur

Je lijf terug in balans brengen met de natuur

De meeste mensen weten wel dat het goed is om regelmatig even naar buiten te gaan, ‘een frisse neus te halen’. Maar waarom is het nou eigenlijk zo belangrijk om de natuur op te zoeken? Heel simpel gezegd is het antwoord op die vraag: omdat we er onderdeel van uitmaken. 

 

Onnatuurlijke leefomgeving

Wij mensen zijn net zo goed onderdeel van de natuur, als dat elke boom of elk ander dier dat is. Wij zijn natuur. Alleen, op veel plekken zijn wij mensen erg ver verwijderd geraakt van de natuur. We leven in onnatuurlijke leefomgevingen met veel stenen en beton en in kunstlicht. Omgevingen die gecreëerd zijn door de mens. Daarnaast worden we de hele dag bestookt met allerlei onnatuurlijke prikkels. Denk aan uren achter elkaar op schermen kijken, onnatuurlijke geluiden en geuren, to do’s die onthouden moeten worden, prestatiedruk, informatie die we willen verwerken en ga zo maar door.

 

Stressreactie

Op al deze onnatuurlijke leefomgevingen en prikkels, reageert ons lijf met een zogenoemde stressreactie. Ons lijf ziet deze zaken als iets waarop gereageerd moet worden: actie! Dus gaat ons lijf hormonen aan maken. Eerst adrenaline, zodat je in actie kunt komen. Daarna cortisol, om je lijf weer terug in balans te brengen. Dit zijn hele nuttige en normale reacties in je lijf. Niets mis mee en super magisch eigenlijk!

Maaaaaar, om terug in balans te komen, moet je lijf wel die mogelijkheid krijgen. Dat betekent; in een omgeving zijn die geen stress reactie oproept. Want als je lijf prikkels blijft registreren die actie vragen, blijft de stressreactie voortduren. En in dit geval betekent dat dat je cortisol verhoogd blijft. Als je lang of vaak veel cortisol in je lijf hebt, kan dit leiden tot allerlei klachten zoals bloeddruk problemen, slecht slapen, hoofdpijn, geheugenproblemen of somberheid.

Je lijf terug in balans brengen met de natuur

Niemand zit waarschijnlijk te wachten op deze klachten. Dus is het belangrijk om jezelf de mogelijkheid te geven om terug in de normale balans te komen. De natuur kan je hierbij helpen! De natuur kan helpen om te herstellen van de vele stressreacties die onze moderne manier van leven oproept. Want de natuur is namelijk van zichzelf prikkelarm. Je lijf ziet prikkels vanuit de natuur niet als iets waar met stress op gereageerd hoeft te worden. Er zijn allerlei onderzoeken gedaan waarin dit bevestigd wordt: als je naar onnatuurlijke dingen kijkt, levert dit veel meer stressreacties op dan wanneer je naar natuur kijkt. Omdat je lijf dus in principe geen stresshormonen aanmaakt als je je omringt met de natuur, kan je daar je lijf laten herstellen of terug in de normale balans laten komen. En dat laten herstellen of terug in balans komen, dat doet je lijf zelf. Het enige wat wij moeten doen, is de mogelijkheid creëren voor je lijf om dat zelfherstellende vermogen aan de gang te zetten!

Het creëren van die mogelijkheid kan bijdragen aan het vinden van meer rust en ontspanning. Daarnaast brengt het plezier en geluksmomentjes!

Dus, probeer regelmatig de natuur op te zoeken. Ga naar een park in je pauze, kies voor het bos in plaats van een binnen activiteit, drink je kop thee of koffie in de tuin, ga lopen of fietsen in plaats van met de auto, kies voor een buitenvakantie of kijk naar een boom in plaats van een scherm.

Hoe wil jij meer natuur gaan opzoeken? Laat het me weten 🙂

 

Meer inspiratie? Volg ons op Instagram @naturellement.co

Ela
elahuisman8@hotmail.com