
13 mrt Wat te doen en zaaien in de permacultuur moestuin in maart?
Maart is een prachtige maand om te starten met de moestuin! Of je nu een permacultuurtuin hebt of een biologische moestuin, dit is het moment om de eerste zaden de grond in te krijgen. Door slim te zaaien en te werken met de natuurlijke cycli van de natuur, creëer je een gezonde en productieve tuin vol leven. Lidion van de online ‘Moestuinieren met permacultuur‘ cursus deelt vandaag haar zaaitips voor maart.
Zaai met de seizoenen mee
In een natuurlijke moestuin volg je de ritmes van de natuur. In maart ontwaken de bodem en planten langzaam uit hun winterslaap. Door op het juiste moment te zaaien, werk je samen met de natuur in plaats van ertegenin. Kies voor sterke, winterharde gewassen en maak gebruik van teeltmethoden zoals combinatieteelt en polycultuur om je tuin veerkrachtig en biodivers te houden. Kale stukken moestuinbed, zwarte aarde, is zonde. Wist je dat je daarmee plagende insecten uitnodigt? Jouw prachtige broccoli valt meer op met donkere aarde eronder, dan wanneer de bodem opgevuld is met heerlijke sla en spinazie. Vul je bedden dus zoveel mogelijk om de aarde bedekt te houden, insecten in verwarring te brengen én je vergroot je oogst ook per m2. Drie vliegen, uh, kado’s, in één klap.
Wat kun je zaaien in maart?
Rechtstreeks in de volle grond zaaien
Deze koudebestendige gewassen kunnen direct buiten gezaaid worden:
- Raapsteel – snelgroeiend en perfect voor de eerste voorjaarsgerechten.
- Snijbiet – een vaste waarde in de permacultuurtuin en tweejarig. Een heel dankbaar gewas en veelzijdig te gebruiken in de keuken
- Spinazie – ” Vroeg reuzenblad” geeft een rijke oogst. Ideaal om te planten op de plekken en bedden waar straks stekken van de kolen komen. Zodra de kolen groter worden, schiet de spinazie door. Zie hierboven.
- Doperwten, capucijners, tuinbonen, peultjes en sugarsnaps – deze stikstofbindende planten verrijken je bodem. Ze gebruiken graag een klimrekje of wat ondersteuning, makkelijk zelf te maken met touw en een paar stokken.
- Meiraap & radijsjes – snelgroeiende gewassen die perfect zijn om kale grond te bedekken. Ook handig in de tuinkas als tussengewas voor je tomaten.
- Wortel & pastinaak – diepe wortels helpen bij het losmaken van de bodem en uit eigen tuin smaken ze echt het allerbeste. Wortels ook prima in de kas te zaaien nu tussen de plekken waar straks de tomaten komen.
- Pootuitjes & Prei – helpen plagen onder controle te houden en zorgen voor een gezonde bodemstructuur. Ik combineer uien altijd met wortels en prei (vanwege de lange groeiwijze) met kolen.
Voorzaaien in maart
Sommige planten hebben een voorsprong nodig en kun je binnen of in een koude bak voorzaaien:
- Koolsoorten zoals palmkool, boerenkool en koolrabi.
- Knolgroenten zoals knolselderij en koolraap.
- Bladgroenten zoals vele soorten sla. Hier is de botersla en kropsla favoriet.
- Prei & ui – Ik gebruik vaak pootgoed maar voorzaaien kan ook prima, maart is een goede timing. Zorg wel voor een hoge pot, zaaitray of zadenrollade. Ze hebben ruimte nodig!
- Kruiden zoals peterselie, bieslook, bonenkruid en tijm.
- Tomaten, paprika en pepers – warmteminnende planten die later naar buiten kunnen
Bloemen voor biodiversiteit
Een natuurlijke moestuin met bloemen trekt bestuivers en nuttige insecten aan. Tevens leidt het schadelijke insecten af door andere kleuren, geuren en structuiren. Dit helpt je enorm met natuurlijke plagen & ziekte bestrijding en ook in je eigen vriendschappen. Wie wil er nu niet een vers boeketje krijgen?
Zaai daarom ook bloemen:
Rechtstreeks in de volle grond:
- Korenbloem & klaproos – goed voor bijen en een prachtige aanvulling op je tuin.
- Kamille – werkt als bodembedekker en is geneeskrachtig.
- Slaapmutsje & slangenkruid – droogtetolerante bloemen die weinig onderhoud vergen.
Voorzaaien binnen:
- Cosmea & strobloemen – lange bloei en geschikt voor snijbloemen.
- Echinacea (rode zonnehoed) – geneeskrachtige plant en geliefd bij vlinders.
- Dropplant – Ruikt zo lekker, favoriet bij bijen én lekker in de thee en voor de snoep
- Goudsbloem – Werkt als natuurlijke bodemverbeteraar en is eetbaar.
- Juffertje in ‘t groen – De zaden zijn eetbaar en zo mooi in droogboeketten.
- Afrikaantjes – Tussen de kolen en bij de aardappels, helpt goed tegen aaltjes.
Bodemgezondheid en mulchen
Het is de laatste maand van het snoeien. Ook zullen de stengels van oude planten nu afbreken zodra de bijtjes en andere tuindiertjes eruit zijn gekropen voor de eerste lentezon. Bescherm je bodem door te mulchen met dit eigen snoei materiaal, verdorde stengels of stro. Dit houdt de bodem warm, beschermt de aarde tegen de vrieskou en houdt het vocht goed vast voor je eerste zaailingen. Wil je iets rechtstreeks zaaien? Schuif de mulch even aan de kant. Zodra je zaailingen groot genoeg zijn, leg je de mulch weer terug.
Snoeien en stekken
Het kan nog nét. De sapstromen komen alweer op gang en de eerste groene blaadjes verschijnen aan de bessenstruiken. Heb je al een nursery gemaakt? In de bovenstaande video laat ik zien hoe je dat doet én hoe je simpel en effectief deze maand nog stekken kunt maken van je fruitstruiken.
Conclusie: Zaaien met respect voor de natuur
Door je moestuin op te bouwen volgens de principes van permacultuur en natuurlijke teelt, werk je samen met de natuur en bouw je een veerkrachtig ecosysteem op. Wat zaai jij deze maand in je tuin? Deel je ervaringen door op instagram @dewildeschool of @demoestuinschool te taggen.
Deel deze blog met andere moestuinliefhebbers en volg @demoestuinschool voor meer natuurlijke tuintips!
Liefs Lidion en Marin