16 jun Slakkenplaag in je moestuin? Bouw het bodemvoedselweb op
Veel moestuiniers kampen momenteel met een slakkenplaag. In plaats van alleen slakken te bestrijden, kun je de oorzaak aanpakken door het bodemvoedselweb op te bouwen. Een uitgebalanceerd bodemvoedselweb maakt je moestuin weerbaar tegen ziektes en plagen. In de online bodemcursus van de Wilde School leer je hier nog veel meer over.
Wat is het Bodemvoedselweb?
Het bodemvoedselweb is een complex netwerk van organismen die in de bodem leven en samenwerken om voedingsstoffen te recyclen en de bodemstructuur te verbeteren en de plant te voeden. Dit web bestaat uit bacteriën, schimmels, protozoa, nematoden, regenwormen en andere kleine bodemorganismen. Elk van deze organismen speelt een rol in het handhaven van een gezonde bodem en het verbeteren van de plant gezondheid.
In de bodem is het eten en gegeten worden, zo zorgen ze met elkaar voor een gezonde bodem en een gezonde plant. Het bodemleven bouw aan de bodem, door het verbeteren van de structuur. Als het bodemvoedselweb goed in balans is heb je weinig last van ziektes en plagen. Dit omdat een gezond bodemvoedselweb de plant van complexe voeding voorziet en hierdoor de plant gezonder groeit. Hoe gezonder de plant hoe minder aantrekkelijk voor plaagdieren Hou rekening met het bodemleven en zij zorgen voor jou.
Zelfs de mens hoort in het bodemvoedselweb. Helaas is de aanwezigheid van de mens nu vaak niet positief. Maar jij kunt er voor zorgen dat jij wel een positieve invloed hebt op het bodemvoedselweb. Dit kun je doen door de bodem met rust te laten (niet frezen, spitten), organisch materiaal te laten liggen, te mulchen, veel diversiteit aan te planten en zomin mogelijk plagen te bestrijden.
Jij kunt bijdragen aan een gezonde bodem door bij alles dat je wil doen in je moestuin, eerst te bedenken wat daarvan de impact is op het bodemvoedselweb.
Als je één klein onderdeeltje uit het voedselweb haalt, heeft de volgende schakel in de keten minder kans om te overleven.
Als voorbeeld de slak. Als er een slakkenplaag is en je bestrijdt de slakken, dan verdwijnen niet alleen de slakken maar haal je ook een schakel uit de voedselketen. Hierdoor is er niet voldoende eten voor de vogel en andere slakkenetende organismen en zoekt de vogel naar een andere plek om zijn eten te halen. Hiermee verdwijnt/verminderd de vogel uit het bodemvoedselweb.
De slakken die de bestrijding overleefd hebben, maken veel nakomelingen waardoor er weer een nieuwe plaag is. De vogel is vertrokken waardoor de biologische kringloop niet meer klopt en de slakkenplaag groeit of deze moet opnieuw worden bestreden.
Als je bij de eerste slakkenplaag de slak niet bestreden had, was de vogel in het bodemvoedselweb gebleven en was hij zich voort gaan planten. Dan waren er meer vogels in het bodemvoedselweb gekomen en had je de tweede generatie slakken makkelijker in bedwang kunnen houden. Dit lukt uiteraard niet in één jaar: daar zijn meerdere jaren voor nodig. De vogel is een van de voorbeelden van leden uit het bodemvoedselweb die slakken eet, er zijn er uiteraard meerdere. Bijvoorbeeld egels, mollen, spitsmuizen, kikkers en padden.
Onthoud dat jouw tuin een onderdeel is van een groter geheel. Elk organisme, hoe klein ook, speelt een cruciale rol. Door het bodemvoedselweb te respecteren en te versterken, bouw je mee aan een duurzame toekomst, zowel voor je tuin als voor de natuur als geheel.