02 nov Regenwater opvangen
We krijgen steeds vaker te maken met weerextremen. Zo hadden we de afgelopen jaren te maken met droogte, hogere temperaturen en veel regenval in korte tijd. De voorspellingen geven aan dat deze veranderingen in de toekomst vaker voorkomen. Voor ons een reden om na te denken over duurzame oplossingen om ook in deze nieuwe situatie goed voor de tuin te kunnen zorgen. Regenwater opvangen is daarbij de eerste stap.
Regenwater opvangen
Als er veel regen valt in korte tijd kunnen de riolen dit vaak niet aan. Om het onder lopen van straten te voorkomen kan je zelf ook wat doen, bijvoorbeeld regenwater opvangen. Dit kan met een eenvoudige regenton. Dit water kan je tijdens droge perioden weer aan de planten geven. Regenwater bevat minder kalk en is daarom beter voor je planten dan kraanwater, en is het gratis en dus beter voor je portemonnee.
Regenton aanschaffen
Vind je een regenton te duur? Kijk voor de aanschaf dan eens op marktplaats, het Zeeuwse Zeelandnet prikbord of ruil- en weggeefgroepen op Facebook. Vaak worden regentonnen voor een klein bedrag weggedaan.
Kijk de regenton goed na voordat je hem gaat gebruiken en vooral van het kraantje goed door begint je de ton aan de regenpijp vastkoppelt. Mocht deze lekken, draai dan een laagje teflontape rond de kraan. Als het kraantje verstopt kan je dit makkelijk doorprikken met een bamboestokje of satéprikker.
Communicerende vaten
Heeft de regenton een overloop? Perfect! Dit kan je namelijk gebruiken om het overtollige water af te voeren. Wij hebben een slang aan gebaseerde die het water in de tuin af voert, maar je kan ook een tweede regenton aan koppelen. Dit noemen ze de wet van de communicerende vaten. Als de eerste ton gaat het water via de overloop naar het tweede vat en vervolgens naar een derde of vierde.
Regenton aansluiten
Een regenton sluit je aan op de regenpijp, die op het laagste punt van de regengoot is aangesloten. Regengoten lopen namelijk altijd een beetje af zodat het water naar één punt ontstaan.
Mocht je alles aan moeten schaffen voor een overkapping, dan heb je niet alleen een dakgoot nodig maar ook twee eindstukken, nieuwegoothouders en aansluitend een verbindingsstuk. Eén van de eindstukken heeft een gat waar je de regenpijp op aan kan sluiten waaronder de regenton staat. Let ook op de maat, want alle materialen zijn te koop in verschillende maten die in elkaar moeten passen.
Plaats de regenton op een voet, anders kan de gieter niet onder het kraantje. Deze voet kan je erbij kopen maar ook zelf maken, van bijvoorbeeld hout of een stapel tegels. Deze voet moet altijd waterpas staan en heel stevig zijn. Een regenton kan behoorlijk zwaar worden als hij vol is. Als de ton scheef staat of omvalt kan dit gevolgen hebben.
Water opvangen in emmers
Geen ruimte voor een regenton? Zet emmers neer als er regen wordt voorspelt of span een zeiltje dat naar emmers word geleid. Door zelf regenwater op te vangen, op welke manier dan ook, ga je bewuster om met het watergebruik in de tuin.
lBC-container
Wij hadden al vier regentonnen in de achtertuin, maar tijdens droge en warme zomers was dit altijd te weinig. Om meer regenwater op te kunnen vangen kochten we een tweedehands IBC container die we achter het tuinhuis plaatsen, net uit het zicht. In deze container kan 1000 liter. Als hij vol is kan de regenpijp weer worden aangesloten op de regentonnen die we ook blijven gebruiken. Zo hebben we meer capaciteit en kunnen we hopelijk zelfvoorzienend worden om de zomer te sproeien.
Als je een gieter onder de IBC-container wilt plaatsen, zet hem dan op hoogte. Iedereen zijn 30×30 tegels uit de tuin, deze zijn ideaal om hiervoor te gebruiken. Op de volkstuin hebben we containers op deze manier op hoogte gezet, in de achtertuin gebruiken we een pomp om het water te gebruiken.