Geschreven door Marin Leus
Deze week staat duizendblad in de spotlights, een lekker kruidig plantje én meteen ook zeer geneeskrachtig. Bloedstelpend, goed tegen koorts en je kunt er een anti-insectenspray van maken!
En ken je melde al? Ook wel de voorloper van spinazie genoemd en zo kun je ‘m perfect in de keuken gebruiken. Hij wordt over de hele wereld gebruikt in de keuken en de zaden lijken een beetje op quinoa, ze zijn ook familie van elkaar.
Deze week sturen we je op pad om op zoek te gaan naar krenten.
Wat? Krenten in Nederland?!
Dit zijn niet de krenten die je uit de winkel kent, dat zijn namelijk gedroogde Griekse druiven. De krenten die je in Nederland in het ‘wild’ kan vinden komen van het Amerikaanse krentenboompje. Vroeger werden deze krenten al gedroogd en gebruikt als rozijnen/krenten.
Het is een lokale superfood: ze hebben een hoger niveau aan antioxidanten dan andere bessen zoals wilde bosbessen, aardbeien of frambozen. Bovendien bevatten de bessen veel meer eiwitten, calcium en vezels dan bosbessen.
Verderop in de zomercursus ga je met Linda een heerlijke wilde granola maken, waar de gedroogde krenten supergoed in passen! Ze zijn rijp, dus sturen we jullie nu op pad.
De vogels vinden deze krenten heerlijk, dus hopelijk zijn we nog op tijd!
Zelf herken ik ze vooral aan de vruchten. De ronde, donkerpaarse vruchten met een kroontje op het uiteinde.
Het blad is ovaal/eirond en zeer fijn gezaagd.
Als je vaker in de natuur komt heb je het blad en de bloem waarschijnlijk al eerder gezien, de bladeren zijn bij het uitlopen bruinachtig rood en van onderen nog behaard.
Onrijpe vruchten – foto: Wikipedia
Foto: Wikimedia