Meet your teacher - Puk van de Kruidige Keuken cursus
14 januari 2022 
3 min. leestijd

Meet your teacher - Puk van de Kruidige Keuken cursus

Al zolang ik me kan herinneren ben ik geïnteresseerd in de geneeskrachtige werking van kruiden. Waar het vandaan komt weet ik niet precies, het is er altijd al geweest.

Vroeger droomde ik ervan om een kruidenvrouw te worden, misschien zelfs wel een heks. Ik wilde in het bos wonen, in een huis vol geurige kruiden en kruidenmengsels waar ik mensen mee zou kunnen helpen, zelfvoorzienend leven en samenwerken met de natuur - net zoals de kruidenvrouwen (of mannen/personen) dat vroeger deden.

Ik had alleen geen idee hoe ik mezelf die kennis aan moest leren. Ik kende niemand die bezig was met kruiden en eigenlijk wist ik ook niet eens zeker of het nog wel een vak was wat actief beoefend werd.


Toen ik een jaar of 8 was kreeg ik van mijn moeder een boek over geneeskrachtige kruiden. Er stonden prachtige tekeningen in en de informatie fascineerde me, al snapte ik er niet veel van.

Wat me naast de informatie aantrok was de naam van de planten. Bij iedere plant stonden 2 schuingedrukte woorden, als een soort geheimtaal die alleen begrepen werd door mensen met kennis over kruiden. Geen idee waar of hoe ik moest beginnen heb ik een middag lang de schuingedrukte, wetenschappelijke naam van lavendel (Lavandula angustifolia) overgeschreven. In de hoop toegelaten te worden in de eeuwenoude kennis over kruiden. Tevergeefs.

Het leek een onbegonnen zaak en de interesse verdween voor een lange tijd naar de achtergrond. Ik werd ouder, ging naar de middelbare school, en zoals voor velen is die leeftijdsperiode een turbulente tijd.

Ik was 16 toen ik de HAVO afrondde, nèt 17 toen ik begon aan mijn eerste jaar event management aan de HKU. Een deel van mij is zeer organisatorisch en ik vind het nog steeds leuk om iets tot in de details uit te denken, om een totaalbeleving te creëren.

In het tweede jaar begon ik te merken dat er voor mij iets niet helemaal klopte... In het derde jaar wist ik het zeker. Ik wilde geen eventmanager worden.


Tijdens mijn derdejaars stage zat ik achter mijn bureau, na te denken over wat ik dan wel wilde. Ik wilde iets doen waar ik écht blij van werd. Tijdens mijn studie was ik veel bezig met het onderwerp duurzaamheid, waardoor mijn interesse in kruiden weer naar boven was komen borrelen. Toevallig had ik die dag een klein, dun boekje in mijn tas zitten over geneeskrachtige kruiden. De titel van het boekje was fytotherapie. Een term die ik nog nooit had opgezocht.

Dat bleek de beste Google-search ooit. Fytotherapie is een ander woord voor kruidengeneeskunde. De eerste automatische suggestie van Google was ‘fytotherapie opleidingen’. Mijn hart maakte een sprongetje. Diezelfde week besloot ik de opleiding waar ik mee bezig was af te maken, om daarna direct door te gaan met een opleiding fytotherapie.

Zo gezegd, zo gedaan.


Tijdens die opleiding leerde ik meer dan ik ooit had kunnen dromen. Ik leerde over de werking van een heleboel kruiden, verschillende kruidenbereidingen, over de werking van ons menselijk lichaam, hoe belangrijk goede voeding is en hoeveel invloed wij eigenlijk hebben op onze eigen gezondheid.

Vanuit die opleiding ben ik doorgegaan met een thuisstudie orthomoleculaire voeding om nog beter te begrijpen wat voor effect voeding heeft op onze gezondheid.

Er is nog zoveel te leren, te onderzoeken en te ervaren. Maar inmiddels ben ik op het punt gekomen dat ik de kennis die ik heb opgedaan wil delen. Ik wil de eeuwenoude kennis, gecombineerd met nieuwe wetenschappelijke inzichten, op een leuke en makkelijke manier beschikbaar maken voor zoveel mogelijk mensen.

Ik ben ONWIJS blij dat ik inmiddels bijna dagelijks met kruiden bezig mag zijn. Dat ik de werking van kruiden steeds beter begrijp, steeds beter kan toepassen. Als klein meisje was het mijn grote droom, maar ik had nooit verwacht dat die droom echt zou uitkomen. Nu weet ik wel beter - dromen zijn er om gevolgd te worden en dat is wat ik van plan ben te blijven doen.

Wil jij ook meer leren over de geneeskrachtige werking van kruiden? Binnenkort start de online cursus De Kruidige Keuken! Hierin leer je de krachtige eigenschappen kennen van 12 verschillende keukenkruiden en nog veel meer. Voor meer informatie kijk op de Kruidige Keuken cursus


Over de schrijver
Ongeveer 7 jaar geleden gooide ik het roer om. Na een afgeronde studie eventmanagement besloot ik om met een opleiding te starten waar ik stiekem altijd al van gedroomd had; een opleiding fytotherapie (kruidengeneeskunde). Er ging een wereld voor me open. Ik leerde onder andere over de verwerking en het gebruik van kruiden, over de werking van het menselijk lichaam en over het belang van echte voeding. Langzaam begon ik me te beseffen hoeveel invloed wij eigenlijk hebben op onze gezondheid.Tegenwoordig zijn kruiden niet meer weg te denken uit mijn leven. Ik vind het superleuk om deze eeuwenoude kennis toe te passen in deze snelle en moderne tijd en en het geeft me een onwijs krachtig gevoel.

Geef jezelf een online cursus cadeau