Lokale (en wilde) pesto
20 april 2023 
in recept
3 min. leestijd

Lokale (en wilde) pesto

Pesto, dat kent iedereen wel als een lekkernij uit Italië. Met onder andere basilicum, pijnboompitten en Parmezaanse kaas. Maar wist je dat je met dit recept eindeloos kan variëren? En het zo aanpassen zodat je het in elk seizoen met lokale producten kunt maken? Daarnaast is het een perfecte manier om wild geplukte planten in te verwerken. Pesto is heerlijk op brood, door een dressing, door de pastasaus, op een toastje of als groente dip.

Lokale pesto

Pesto met kraailook (op de foto), boerenkool, zonnebloempitten, walnootolie en edelgistvlokken.

Vier ingrediënten

Wat iets een lekkere pesto maakt zijn eigenlijk 4 ingrediënten: planten, olie, noten of zaden en iets zoutigs. En dan nog smaakmakers als zout, peper, azijn, knoflook. Hieronder zal ik voor elk van deze vier ingrediënten ideeën geven voor lokale alternatieven op het Italiaanse recept.

  • Planten, met dit deel van pesto kun je eindeloos variëren. Je kunt zowel bladeren als bloemen gebruiken. Ga vooral uitproberen en zeker ook combineren!
    • Uit de moestuin/groeteboer: boerenkool, rucola, spinazie of kruiden die op dat moment groeien.
    • Uit het wild: daslook, kraailook, veldkers, zevenblad, brandnetel, look-zonder-look, paardenbloemen, madeliefjes of een combinatie van allerlei blaadjes.
  • Olie, dit kan met elke olie jij lekker vindt. Sommige oliën zijn vrij neutraal van smaak, maar sommige zijn erg smaakvol. Proef eerst een druppeltje en pas daar je andere ingrediënten op aan.
    • Je kunt denken aan lokale koolzaadolie, raapzaadolie, walnootolie of hazelnootolie.
  • Noten of zaden, die geven de pesto een fijne structuur en een nootige smaak. Die smaak is natuurlijk afhankelijk van welke je kiest. Stem dit af met de olie die je gebruikt. Een olie met veel smaak en een noot met veel smaak, kan soms wat te veel worden.
    • Zaden: pompoenpitten of zonnebloempitten
    • Noten: walnoten, hazelnoten, tamme kastanjes of amandelen
  • Zout, of eigenlijk de umami smaak wordt toegevoegd aan de pesto door kaas.
    • Kaas: eigenlijk elke harde (vegan) kaas kan je hiervoor gebruiken.
    • Geen kaas: gebruik dan edelgistvlokken. Edelgistvlokken zijn vlokken van gedroogde en inactieve gist. Ze hebben een kaas-achtige smaak. Te koop bij natuurwinkels en grotere supermarkten


Recept:

  1. Een handvol planten
  2. Een hele flinke scheut olie
  3. Een handpalm noten of zaden
  4. Een handpalm kaas/edelgistvlokken
  5. Naar smaak: scheutje azijn, zout, peper, knoflook of andere kruiden.

Gooi alles bij elkaar in een blender of keukenmachine. Zet die net zo lang aan, tot alles klein en fijn is. De verhoudingen maken eigenlijk niet zo heel veel uit, proef en kijk. Het moet een smeerbaar prutje worden. Is het te dik, voeg wat olie toe. Te dun, extra zaden of noten. En qua smaak kan je nog extra knoflook, scheutje azijn, zout, peper of andere kruiden toevoegen. Dat is het leuke, je kunt dus eindeloos variëren!

Super leuk als je laat weten welke combi je geprobeerd hebt.

Eet smakelijk!

Over de schrijver
Ela heeft al sinds klein meisje grote interesse en liefde voor alles wat groeit en bloeit. Na een aantal jaren als psycholoog te hebben gewerkt, besloot ze veel meer haar hart te gaan volgen. Dit betekende haar baan opzeggen, om in en met de natuur te gaan werken. Zo heeft ze een jaar een biologische tuinderij gehad, gaf ze kook-workshops (onder andere zuurdesembrood bakken en fermenteren), neemt mensen graag mee de natuur in en geeft ze online workshops en cursussen rondom natuurverbinding en mindfulness. Ela’s hart gaat sneller kloppen van de (wilde) eetbare natuur, natuurverbinding, lokaal eten, duurzaamheid en zelfvoorzienend leven.Daarnaast wil ze graag mensen inspireren tot een meer natuurlijk en aandachtig leven. Dit doet ze samen met haar vriend Maarten, met hun bedrijf Naturellement. Het is hun droom om naar Frankrijk te verhuizen, om daar een natuur paradijs te creëren. Een plek waar zo zelfvoorzienend mogelijk geleefd kan worden, met een grote moestuin en voedselbos. Een plek waar je de natuur kunt ontdekken. Een plek waar ze anderen kunnen ontvangen, hen van de natuur laten genieten en workshops, cursussen en retraites gegeven kunnen worden.

Geef jezelf een online cursus cadeau