Zalf – basisrecept

Zalf maken

 

Eén van de basis ingrediënten van zalf is kruidenolie. Maak (of koop) eerst kruidenolie voordat je zalf gaat maken. Als je kruidenolie eenmaal klaar staat, is het ontzettend makkelijk, simpel én snel om zalf te maken.

 

Kruiden olie

Het maken van oliemaceraat duurt zo’n 4 weken. Ga naar de kruidenolie module voor informatie, instructies en recepten over het maken van de kruidenolie als basis voor een zalf.

 

Wil je spontaan een zalf maken en heb je een bepaalde kruidenolie niet op de plank staan, dan kun je teruggrijpen op de warme olie-methode. De warme olie-methode duurt over het algemeen 2 tot 3 uur. Lees hier meer informatie over de warme olie methode en hoe je deze maakt.

 

Kruidenolie kopen

Natuurlijk kun je ook een kruidenolie of basisolie kopen als je (op korte termijn) zalf wil maken. Lees hier welke verkooppunten ik aanraad voor het kopen van kruidenolie.

 

Tip: Maak af en toe een aantal kleine potjes kruidenolie van verschillende kruiden zodat je altijd een heilzame olie in huis hebt om snel een zalf van te kunnen maken.

 

 

 

 

 

Basisrecept Zalf

Voor +/- 1 cup zalf (250 ml)

Let op: dit recept gebruikt bijenwas als basis. Bij gebruik van andere wassen of vetten kun je een zelfde hoeveelheid gebruiken, maar moet je eventueel de hoeveelheid olie aanpassen om je gewenste consistentie te krijgen.

 

Ingrediënten

  • 50 gram bijenwas (pastilles of geraspt)
    Notitie: je kunt 30-50 gr bijenwas gebruiken afhankelijk van de consistentie die je wil. Meer bijenwas zorgt voor een dikkere zalf.
  • 200 ml kruidenolie (of basis olie)

 

Benodigheden
Zorg dat al je materiaal gesteriliseerd is!

  • Een dubbele ketel of pan waar een hittebestendige schaal in past
  • Lepel (om mee te roeren)
  • Blikje of potje (minstens 250 ml) – je kunt de zalf ook verdelen over meerdere kleine blikjes, bijv 5 blikjes van 50 ml.

 

Instructies

  1. Vul de dubbele ketel met water. Je kunt ook een pan half vullen met water en er een hittebestendige schaal in zetten. Zet de pan of ketel op zacht vuur.
  2. Voeg de bijenwas toe zodra het water warm wordt. Laat het water niet koken, zet het vuur heel zacht zodra de bijenwas smelt. Het is belangrijk dat de bijenwas en olie niet te heet worden.
  3. Wanneer de bijenwas helemaal gesmolten is, kun je de olie toevoegen. Het kan zijn dat de bijenwas hierdoor weer wat stolt, laat het gewoon weer opnieuw smelten.
  4. Roer door met een (gesteriliseerde) lepel tot het goed gemend is.
  • Eventueel kun je de consistentie tussendoor testen door de lepel met een beetje van het mengsel in de koelkast of vriezer te leggen. Binnen een paar minuten stolt het mengsel en zo kun je checken wat je van de consistentie vindt. Voeg meer olie toe om de zalf dunner te maken en meer bijenwas voor een dikkere zalf.

 

  1. Zet het vuur uit en laat kort afkoelen totdat het mengsel koeler geworden is maar nog niet gestold.
  2. Schenk het mengsel, terwijl het nog warm en vloeibaar is, in een (gesteriliseerd) blikje of potje.
  3. Laat het mengsel staan, zonder deksel, totdat het volledig afgekoeld Doe dan de deksel erop, label het met datum en ingrediënten en bewaar op een koele plek. De zalf is minstens 1 jaar houdbaar, mits je hem op een donkere koele plek bewaard. Je kunt een zalf die niet meer goed is herkennen aan een soort krijtjes geur, zodra je dit ruikt is het tijd voor een nieuwe zalf.

Houdbaarheid en bewaren

Hoe je een zalf bewaard heeft veel invloed op de houdbaarheid. Je kunt nog zo schoon werken met de beste ingrediënten, maar als je het niet op de juiste manier bewaard blijft het niet lang houdbaar. Veel temperatuurswisselingen, zonlicht, vocht en blootstellen aan lucht hebben allemaal veel invloed op de houdbaarheid. Als je een zalf regelmatig open laat staan in de badkamer bijvoorbeeld, is de kans groot dat de kwaliteit snel achteruit gaat. Houd daar rekening mee. Als je je zalf snel op gebruikt, maakt dat natuurlijk niet zoveel uit maar anders is het wijs om te letten op dat je het juist bewaard om zo lang te kunnen doen met je handgemaakte creatie. Let er ook op dat je geen vieze vingers in de pot stopt, hiermee voeg je een hoop bacteriën toe die de houdbaarheid verkorten. Bewaar een zalf zoveel mogelijk op een koele, donkere plek. Op deze manier is hij minstens 1 jaar houdbaar.

 

 

Schoonmaken materiaal

Bijenwas heeft de neiging om hardnekkinge resten achter te laten. Hierbij een handige manier om je materiaal schoon te maken na het maken van zalf.

 

  • Breng water aan de kook in een grote pan
  • Doe al het materiaal waar was op zit (en tegen kokend water kan!) in het kokende water. Zet het vuur uit.
  • Laat een paar minuten weken en haal het er uit. Veeg het materiaal direct schoon met keukenpapier of krant. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk was eruit veegt.
  • Hierna kun je het materiaal schoon maken met heet water en zeep/afwasmiddel.
  • Alle was die overblijft in het water kun je eruit vissen of opvangen in een papieren filter. Gooi was nooit door de gootsteen of wc! Dit kan leiden tot verstopping omdat was stolt en hard wordt zodra het afkoelt. Wasresten in de lege pan kun je ook afvegen met papier en vervolgens wassen met zeep.

Mocht je materiaal gebruiken wat niet tegen kokend water kan, dan kun je het simpelweg alleen schoonvegen met papier en vervolgens met zeep wassen.

 

Tip: mijn docente Kami McBride raad aan om materialen zoals messen of raspen die je gebruikt voor bijenwas beter apart te houden voor het zalf maken, omdat ze meestal niet meer hetzelfde zijn na het werken met bijenwas. Gebruik dus beter niet je favoriete keukengerei.