Wat heeft je paddenstoel nodig?

Hoewel elke paddenstoel haar eigen voorkeur heeft, hebben ze ook veel gemeen. Hieronder vind je een overzicht van wat van belang is voor een gezonde paddenstoelenkweek.

 

Water / vocht

Genoeg water, maar niet teveel! Bij het maken van substraat wordt er gezocht naar de maximale hoeveelheid water, dit heet de veldcapaciteit. Dat verschilt per substraat en is een kwestie van ervaring. Te veel water kan ervoor zorgen dat het substraat modderig wordt, hier kunnen geen schimmels groeien die zuurstof nodig hebben. Daarnaast is zo puur mogelijk water het meest gewenst, water behandeld met chemicaliën kan schadelijk zijn voor het myceliumnetwerk.

Tijdens de fruitfase heeft je paddenstoel veel vocht nodig dit vocht percentage ligt vaak boven de 80%.

 

Lucht

De hoeveelheid zuurstof die de schimmel nodig heeft verschilt per groeistadium. Kijk naar waar de schimmel groeit, ondergronds of in compact hout: een zuurstofarme omgeving met hoge CO2 concentratie. Zodra het substraat helemaal opgegeten is, is het tijd om boven de grond te komen waar de paddenstoel gaat groeien. Deze heeft behoefte aan een passieve aanvoer van schone lucht.

 

Warmte

De meeste schimmels zijn mesofiel en houden van een temperatuur tussen de 15 – 30 graden Celsius. Hoe lager de temperatuur, hoe langzamer de schimmel groeit. Meestal wordt een kamertemperatuur van rond de 21 graden aangeraden. Een stabiele temperatuur is belangrijk. Boven de 40 graden kunnen de meeste soorten niet overleven.

 

Gezond dieet

Net als voor ons is een gezond dieet voor een schimmel belangrijk, ze houden enorm veel van suikers. In de vorige les hebben we geleerd dat we eerst een schimmel moeten observeren om te zien waar hij graag groeit en op wat voor soort substraat hij dit het beste doet. Daar kan je uit afleiden welk dieet het juiste is voor jouw soort. De hout-etende soorten zoals Shiitake, Reishi en Pruikzwam doen het goed op houtsnippersubstraten. Soorten zoals de ‘magische paddenstoelen’ doen het dan weer goed op gedeeltelijk gecomposteerde ondergronden. Weten welk substraat je nodig hebt is dus belangrijk.

Zorg ook voor een gebalanceerd dieet. Als je een schimmel steeds op hetzelfde soort substraat groeit zal de schimmel niet worden uitgedaagd om zichzelf te innoveren en zal je ras het steeds minder goed gaan doen. Verander daarom regelmatig van substraat en zie hoe de oogst beïnvloed kan worden.

 

Vruchtvorming

De schimmeldraden kunnen in elke vorm groeien. Voor hoge opbrengst is de schimmel gebaat bij zijn ideale structuur en oriëntatie tijdens de vruchtvormingsperiode. Er zijn paddenstoelen die graag horizontaal groeien, bijvoorbeeld op de zijkant van een boomstam. Anderen groeien weer verticaal op de grond.