Waar vind ik paddenstoelen

De vraag: ‘waar vind ik geen paddenstoelen?’ is misschien meer op z’n plaats. Ze zijn namelijk overal! De sporen van paddenstoelen zijn microscopisch klein en waaien makkelijk mee met de wind. Bij elke ademhaling komen ze met duizenden tegelijk je lichaam in en na een bezoek aan het toilet kunnen ze zich zo makkelijk voortplanten op een nieuwe locatie. Vele paddenstoelen, waaronder een groot deel Psilocybine soorten, groeien op mest van o.a. koeien en paarden. Deze worden daarom ook vaak gebruikt als substraat (groeibodem).

Porseleinzwam – Oudemansiella mucida

Als sporen zich bevinden op een plek waar ze zich op hun gemak voelen, vaak vochtig en warm, zullen ze gaan ontkiemen. Vaak is dat ergens onder de grond waar het vochtig is met een stabiele temperatuur van zo’n 15-16 graden. Daarnaast hebben ze een voedselbron nodig, deze bron verschilt per soort. Een Shii-take paddenstoel houdt van hout, zoals eiken. Een Puntig Kaalkopje voelt zich het prettigst op bemeste gronden. Sommige soorten kunnen op een groter aantal soorten ondergrond leven, zoals de Oesterzwam.

Buiten zijn schimmels overal te vinden. Til maar eens een stuk hout op wat al langer op de grond ligt. Vaak zie je aan de onderkant witte draden lopen. Als je in het bos met je handen in de aarde graaft kom je op een gegeven moment een laag tegen waar dezelfde witte draden doorheen lopen, je hebt het Wood Wide Web aangeraakt!

Paddenstoelenwandeling

Veel schimmels gedijen goed op organisch materiaal, dat ze als voedselbron gebruiken. Locaties zoals bossen en parken, waar veel dood hout en bladeren te vinden zijn, vormen ideale plekken voor schimmels om zich te nestelen.

Lijkt het je leuk om een keer mee te gaan naar de natuur om te leren over paddenstoelen in hun natuurlijke habitat? Tijdens een van mijn georganiseerde wandelingen vertel ik je alles over paddenstoelen in het wild. Bekijk de beschikbare data hier: paddenstoelenman.nl