In wezen is het maken van een voetenbadje heel simpel. Je voegt heet water toe aan een teiltje met een handje kruiden en that’s it. Daarmee kun je al heel veel voor jezelf doen. Maar om zoveel mogelijk uit de kruiden en het voetenbad te halen, volg ik graag het volgende basis recept.
Ingrediënten
Benodigheden
Instructies
Voeg de kruiden toe aan een pan en schenk het water er over heen. Doe de deksel erop en breng aan de kook. Laat de pan vervolgens zo’n 10-15 minuten afgedekt op laag vuur staan. We houden de deksel erop om de vluchtige olieën niet te laten ontsnappen.
Hierna kun je het kruidenwater met kruiden en al in het teiltje schenken, of de kruiden eruit zeven als je liever geen losse kruiden in je bad wil. Voeg wat koud water toe om het bad op een comfortabele temperatuur te brengen. Het bad moet zo heet mogelijk zijn, maar zeker niet oncomfortabel – luister naar je lichaam. Je kunt wat warm en koud water in de buurt houden terwijl je in het bad zit om de temperatuur aan te passen. Ga op een comfortabele plek zitten, leg alvast een handdoek naast je neer om je voeten later mee af te kunnen drogen en geniet van je voetenbad.
Je kunt zo lang blijven zitten als je wil, maar het liefst minstens 10 minuten voor optimaal effect.
Voeg eventueel later wat kokend water toe als je langer wil blijven zitten. Je kunt een voetenbad heel makkelijk doen tijdens het kijken van een film, het lezen van een boek, breien, etc. Zo voeg je extra ontspanning en geneeskracht toe aan de dagelijkse dingen.
Smeer je voeten na een voetenbad in met kruidenolie of body butter!
Ook fijn om toe te voegen aan een voetenbad voor extra ontspanning: epsom zout, zeezout of magnesium vlokken. Vooral epsom en magnesium vlokken hebben een diep ontspannende werking op het lichaam. Zeezout bevat veel mineralen en werkt zowel fysiek als energetisch reinigend.
Verder kun je er ook je favoriete (kruiden) olie aan toevoegen, dan verzorg en ontspan je je voeten tegelijkertijd.