Verdieping – herbal hair guide

Boekje van mij met haargezondheid aantekeningen / Hair care guide gebruiken om dit stukje af te maken.

 

De gezondheid van je haar komt vooral van binnen uit, dus als je gezond en sterk haar wil kun je dit het beste doen via je voeding en leefstijl. Het gebruiken van een volledig natuurlijke shampoo en je haar niet te vaak wassen helpt hier ook bij. Maar daarnaast kun je kruiden inzetten als een hulpmiddel. Hieronder een aantal manieren om op een natuurlijke manier voor je haar te zorgen.

 

Natuurlijke tips voor betere haargezondheid:

  1. Verminder stress! Stress is de nummer 1 oorzaak van haarverlies, dof haar en haar dat niet goed groeit. Wanneer je lichaam, al dan niet onbewust, te vaak onder spanning staat, zal het geen energie (kunnen) stoppen in relatief onbelangrijke zaken zoals haargroei. Dit kan alleen wanneer je lichaam energie óver heeft. Haarverlies en zeer langzame haargroei is dus vaak een teken dat je het rustiger aan moet doen en/of tekorten hebt. Hierin kunnen kruiden die het zenuwstelsel ondersteunen en kalmerend werken eventueel in ondersteunen, zoals bijvoorbeeld Havertro, Reishi, Tulsi, Citroenmelisse, Brandnetel(blad en zaad) en Ijzerhard.
  2. Haarverlies, broos haar en weinig haargroei kan ook komen door tekorten, onder andere een te kort aan mineralen (koper, magnesium) en B vitamines. Dit staat ook weer in verbinding met stress, want door stress krijg je sneller tekorten en vice versa. Ga niet op eigen houtje zomaar supplementen bij slikken, maar doe liever een goed bloedonderzoek om te kijken hoe het met je gezondheid staat zodat je er gericht aan kan werken. Zeker als je veganistisch of vegetarisch eet én haaruitval hebt, is het zeer belangrijk dat je onderzoek doet naar tekorten.
  3. Een dieet rijk aan collageen, eiwitten en gezonde vetten is voor veel mensen essentieel om gezond haar te kunnen hebben.
  4. Eet je genoeg? Ik heb het niet over snacks of hoe vaak je eet, maar of je genoeg binnen krijgt qua voedingstoffen. Wanneer je niet genoeg eet en je jezelf als het ware uithongert, zal je lichaam moeite hebben om energie over te hebben om in je haargezondheid te stoppen.
  5. Beweging – sporten en beweging zorgt voor een betere circulatie in het lichaam, wat ook bijdraagt aan haargroei. Als je te vaak stil zit is onze circulatie niet optimaal en een goede bloedtoevoer is belangrijk voor haargroei en gezondheid.
  6. Brandnetel thee en brandnetelzaad. Brandnetel heeft een opmerkelijk vermogen tot wederopbouw en herstel in ons lichaam. Dit komt deels door het feit dat de plant zeer voedzaam is; het zit vol met mineralen, vitaminen en antioxidanten. Dat hoge gehalte aan mineralen is een van de redenen waarom brandnetel zo goed is voor de (bij)nieren, maar werkt ook versterkend voor de gezondheid van botten, tanden en haar. Vaak is brandnetel alleen al voldoende om iemands gezondheid drastisch te verbeteren – simpelweg omdat de voedingswaarde zo hoog is, en onze moderne diëten zo weinig voedingswaarde bevatten.

 

Haarolie

De hoofdhuid en haren insmeren met een goede kwaliteit olie kan helpen om het haar te ondersteunen. Niet voor niets is het al een eeuwenoude traditie in de ayurveda. Haar dat te droog is breekt namelijk veel sneller en is veel gevoeliger. Olie of vet is hetgene wat je haar als het ware voedt en beschermt. Wanneer je je haar wast met shampoo, onttrek je het automatisch van natuurlijke olie. Hoewel dat aan de ene kant is wat we willen omdat vet haar niet erg fijn is, is het toch belangrijk te zorgen dat je haar niet té droog wordt. Dit voorkom je door op te letten welke shampoo je gebruikt, zonder parabenen, alcohol, sulfaten en siliconen en het liefst 100% natuurlijk. Maar ook door je haar niet te vaak te wassen en regelmatig in te masseren met goede kwaliteit olie. Het beste is om dit een paar uur of een nachtje in te laten trekken. Ik gebruik hier graag castor olie of rozenbottel olie voor. Castor olie versterkt en stimuleert haargroei bij regelmatig inmasseren van de hoofdhuid en toppen.

 

Verder kun je andere soorten olie ook infuseren met kruiden zoals rozemarijn, heermoes of brandnetel en je haar hiermee vervolgens inmasseren.

 

Azijn

Eén van mijn favoriete manieren om voor mijn haar te zorgen met kruiden is door middel van kruidenazijn. Je kunt een mengsel van azijn en water gebruiken als natuurlijke vervanging van conditioner. Het werkt reinigend, verzachtend, voedend en zorgt ervoor dat je haar meer gaat glanzen. Ik ga zelf graag nog een stapje verder door de azijn te infuseren met haarversterkende kruiden en gebruik dit als conditioner. Belangrijk is wel dat je de azijn verdunt met genoeg water.

 

Snelle Kruidenazijn haarspoeling

Deze natuurlijke conditioner kan je haar doen glanzen én ervoor zorgen dat je haar steviger wordt en sneller groeit.

 

3 el (gedroogd) of een handje (vers) van de volgende kruiden:: Thijm, Salie, Lavendel, Rozemarijn, Brandnetel en Heermoes

250 ml appelcider azijn

500 ml kokend water

 

Giet het gekookte water over de kruiden en laat dit een uur trekken. Doe de appelazijn erbij en laat zo’n 12-24 uur trekken. Zeef de kruiden eruit en giet over in een fles of pot. Voor gebruik kun je een andere fles vullen met 1 deel van de kruidenazijn en 6 delen water. (bijv. 10 ml kruidenazijn op 60 ml water). Het verdunnen is belangrijk voor de PH waarde en het effect ervan op je haar! Na iedere haarwasbeurt kun je deze spoeling in de haren en over de hoofdhuid masseren, een paar minuten in laten trekken en uitspoelen. Voor glanzende haren kun je de spoeling nog een keer over de haren gieten en niet meer uitwassen. Dit heeft het meeste effect als je het voor een langere periode gebruikt, maar beter niet bij iedere wasbeurt, dan kan het mogelijk te uitdrogend werken.

 

Let op: gebruik niet te vaak, dan kan er mogelijk een groenige waas ontstaan, zeker bij blond en gekleurd haar.

 

Tip::

https://www.youtube.com/watch?v=a6vT1oeoenM

Deze video legt op een simpele en duidelijke manier uit hoe appel azijn precies werkt en het effect ervan op ons haar!

 

Haartonic azijn

Een kruidenazijn voor je haar met brandnetel, rozemarijn en heermoes. Voeg lavendel en goudsbloem toe bij een zeer gevoelige schilferige hoofdhuid.

 

Je kunt deze azijn als een conditioner/haarspoeling (verdunt met water) gebruiken na het wassen van je haar. Masseer je huid in met de verdunde kruidenazijn, laat een paar minuten inwerken en spoel uit. Dit kan je haar op een natuurlijke manier zachter, glanzender én sterker maken. Rozemarijn stimuleert de hoofdhuid circulatie, heermoes verstevigt je haar en brandnetel werkt zeer voedend. Maak je geen zorgen dat je haar naar azijn ruikt na het gebruik van deze kruidentonic. Sterk geurende kruiden als rozemarijn en lavendel zorgen ervoor dat het juist vooral heerlijk kruidig ruikt. Voeg naar eigen inspiratie en behoefte andere aromatische kruiden toe! Gebruik dit niet na iedere wasbeurt, dan is het mogelijk te uitdrogend voor je haar.

 

Voor meer informatie over kruidenazijn en haar, ga naar module 9 hoofdstuk X.

 

Instructies

Gebruik het kruidenazijn basis recept.

In de koelkast blijft deze azijn na het zeven minstens een half jaar goed. Bewaar in een pot of fles en verdun voor gebruik een deel van de azijn met 6 delen water op 1 deel azijn, je kunt hem wat minder verdunnen als je dit maar af en toe gebruikt. Ik heb altijd een grote pot onverdunde kruidenazijn staan waar ik iedere week een aparte fles met vul die ik dan verdun met water en in de badkamer bewaar. Op deze manier heb je altijd verse kruidenazijn tonic en blijft hij langer houdbaar.