Toepassingen van schimmels

Schimmels zijn overal en toch hebben we nog maar zeer beperkte kennis van ze. Van de 15 miljoen soorten organismen die op onze planeet leven kunnen er wel 6 miljoen schimmelsoorten bestaan. Slechts 75.000 (1,5%) van alle schimmels zijn geclassificeerd. Minder dan honderd soorten worden geïntegreerd in ons mensenleven. Slechts enkele tientallen worden gecultiveerd, waarvan 7 soorten op grote schaal. [Radical mycology Chap. 1]

Er valt nog zoveel te ontdekken in het schimmelrijk, de toepassingen van schimmels lijken eindeloos te zijn!

In de vorige les heb ik je gevraagd om een aantal toepassingen op te zoeken. Ik ben benieuwd naar welke toepassingen je hebt weten te vinden en of je dezelfde hebt gevonden die hieronder staan.

Afbreken

Met de sterke enzymen die schimmels hebben kunnen ze allerlei stoffen afbreken. Neem de Oesterzwam bijvoorbeeld; met zijn enzymen kan hij olie afbreken en omzetten in niet-toxische stoffen. Er bestaan zelfs paddenstoelen die plastic kunnen afbreken.

Samenwerking (symbiose)

De symbiotische relatie tussen planten en schimmels of dieren en schimmels is erg bijzonder. Schimmels kunnen met hun schimmeldraad verbinding maken met het wortelnetwerk van planten. De planten creëren suikers door middel van fotosynthese en ruilen deze met schimmels voor voedingsstoffen. Naast deze uitwisseling kunnen bomen en planten ook het netwerk van de schimmels gebruiken om te communiceren met elkaar. Dit verschijnsel wordt Wood Wide Web genoemd. [Het verborgen leven van bomen – Peter Wohlleben]

Medicijn

Het belangrijkste ontdekte medicijn in de recente geschiedenis is misschien wel Penicilline (Penicillium chrysogenum), een schimmel! Een antibioticum wat vele bacteriële infecties heeft weten te voorkomen en levens heeft gered. Helaas door overmatig gebruik door de jaren heen zijn er veel bacteriën resistent geworden voor antibiotica.
Door de eeuwen heen over de hele wereld wordt al gebruik gemaakt van medicinale paddenstoelen zoals Chaga (Inonotus obliquus), Cordyceps (cordyceps sinensis), Lion’s Mane (Hericium erinaceus) en Reishi (Ganoderma lucidum).

Geestelijke gezondheid

Schimmels kunnen niet alleen lichamelijke gezondheid bieden. De ‘magische paddenstoelen’, zoals de Psilocybe Cubensis, kunnen ook een waardevolle toevoeging aan ons leven zijn. Dit zijn paddenstoelen met een hallucinogene werking, door de stoffen Psilocybine en Psilocine. Door veel culturen worden deze paddenstoelen al eeuwen gebruikt door sjamanen, om contact te maken met de natuur en de wereld van de ziel. De ervaringen worden omschreven als zeer spiritueel, verbindend met jezelf en de wereld om je heen. Er wordt op dit moment veel onderzoek gedaan naar de toepassingen van deze paddenstoelen in therapieën, zoals bijvoorbeeld voor mensen die PTSD hebben, angst of zelfs depressie.

Gereedschap

Paddenstoelen kunnen ook heel bruikbaar zijn zo kan je er verschillende materialen van maken. De volgende producten kan je maken van paddenstoelen / schimmels

  • kleurstof – mushroomcoloratlas.com
  • paddenstoelenleer
  • papier
  • inkt
  • isolatiemateriaal
  • verpakkingsmateriaal
  • grafkisten
  • vuur