Substraat soorten

Het substraat, ook wel de voedingsbodem van je schimmel, kan verschillen per paddenstoelensoort. In de basis is dit vaak een product met veel suikers. Denk aan meelproducten zoals rogge-meel of hout dat cellulose bevat.

Bij het kweken maken we ook nog onderscheid tussen substraat om paddenstoelenbroed mee te maken (dit is in veel gevallen graan of meel) en substraat voor massa-substraat. Dit substraat gebruik je vaak om grotere hoeveelheden paddenstoelen te kweken, zoals nodig is bij de oesterzwam.

 

Primaire afbrekers (hout liefhebbers)

Vele soorten schimmels groeien het liefst op hout; elke schimmel kent wel zijn eigen favoriete soort hout. Shiitake is bijvoorbeeld het beste te kweken op eikenhout. Vaak worden deze schimmels buiten gegroeid op eikenstammetjes, maar ook in binnenruimtes worden ze gekweekt op houtsnippers of zaagsel van eikenhout.

 

Secundaire afbrekers (compost / mest)

Een groot deel van de magische paddenstoelen groeit goed op mest; sommige uitsluitend op de uitwerpselen van bepaalde diersoorten. Hierin zitten vaak onverteerde grassen of ander organisch materiaal waar ze graag van leven. Bij het kweken van paddenstoelen wordt vaak paardenmest gebruikt, vermengd met wat stro voor de juiste verhouding voedingsstoffen.

 

Alleseters

Paddenstoelensoorten zoals oesterzwammen kunnen zowel op hout als op compost/mestsubstraten groeien.

 

Mycorrhiza

Tree SVG Vector Icon

Er zijn ook paddenstoelensoorten die mycorrhiza verbindingen aangaan met bomen en planten om zo aan hun voedselbehoeften te voldoen. Deze zullen we niet behandelen in deze cursus.